Nattenhoven

Plaats
Buurtschap
Stein
Westelijke Mijnstreek
Limburg

nattenhoven_en_berg_carnaval_kopie.jpg

Ook in Nattenhoven en Berg aan de Maas is jaarlijks een carnavalsoptocht. Hier een beeld uit de optocht van 2015.

Ook in Nattenhoven en Berg aan de Maas is jaarlijks een carnavalsoptocht. Hier een beeld uit de optocht van 2015.

DK 20120128-7240 Nattenhoven, hoeve.JPG

Nattenhoven, hoeve aan de Maas

Nattenhoven, hoeve aan de Maas

RIT_20120128_8818_Nattenhoven_luiken_in_Rietveld_stijl_.jpg

Nattenhoven, luiken in Rietveld-stijl

Nattenhoven, luiken in Rietveld-stijl

Nattenhoven

Terug naar boven

Status

- Nattenhoven is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Westelijke Mijnstreek, gemeente Stein. T/m 1981 gemeente Obbicht en Papenhoven.

- De buurtschap Nattenhoven is bij de gemeentelijke herindelingen in deze regio in 1982 niet met de rest van de gemeente Obbicht en Papenhoven naar de gemeente Born overgegaan, maar middels grenscorrectie naar de gemeente Stein, omdat de buurtschap inmiddels aan het Z ervan gelegen dorp Berg aan de Maas (sinds 1982 gemeente Stein, voorheen gemeente Urmond) was vastgegroeid.

- Komend vanuit het N, staan er blauwe plaatsnaamborden (komborden) als je buurtschap Nattenhoven binnenkomt. Komend vanuit het Z, vanuit het dorp Berg aan de Maas, staat, bij het kruispunt van de wegen Bergerstraat, Grachtstraat, Obbichterstraat en Veerweg, een wit plaatsnaambord, omdat je dan al in bebouwde-komgebied zit.

- De buurtschap Nattenhoven valt onder het dorp Berg aan de Maas, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Urmond.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Nattenhaove (volgens de plaatsnaamborden en Veldeke), Nattenhoave (op de borden van de carnavalsvereniging).

Oudere vermeldingen
1790 Nattenhoven.

Naamsverklaring
Betekent 'hofstede van de persoon Natto'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nattenhoven ligt rond de wegen Bergerstraat, Nattenhover Koestraat en Sint Hubertuslaan, en ligt direct N van het dorp Berg aan de Maas, tussen de rivier de Maas in het W en het Julianakanaal in het O, NO van de Belgische plaats Meeswijk, ZO van de Belgische plaats Stokkem, Z van de dorpen Obbicht en Grevenbicht-Papenhoven, ZW van het dorp Born, W van de A2 en de dorpen Guttecoven en Limbricht, WNW van het dorp Einighausen, NW van de stad Geleen en N van de dorpen Urmond en Stein.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Nattenhoven 100 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 70 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 175 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kruisbeeld aan de Bergerstraat. Het corpus is van brons, evenals het opschrift INRI. In het voetstuk staan de woorden “Geloofd zij Jezus Christus”. Oorspronkelijk stond er sinds 1915 een ijzeren kruis in de tuin aan de overkant. Omstreeks 1954 is dat kruis enige meters verplaatst. Er is toen een comité gevormd, dat dit monument in stand wilde houden. Rond 1970 moest het kruis wijken voor de bouw van een huis. De pastoor gaf toen opdracht om het ijzeren kruis te vernietigen en in plaats daarvan aan de overkant een nieuw stenen kruis te plaatsen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Lombokkers.

- Kermis (weekend in juni en weekend in november).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- W van de buurtschap worden - in het kader van het Grensmaas-project - de oevers van de Maas verlaagd. De grond die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt voor het aanvullen van een smalle grindput. Uiteindelijk krijgt het hele gebied de bestemming natuur. Het project beoogt in 2020 gereed te zijn. - Kaart herinrichting Maasoevers bij Nattenhoven.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over het dorp Berg aan de Maas en buurtschap Nattenhoven.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Nattenhoven organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

- Overige verenigingen: - De in 1948 opgerichte Schutterij Sint Hubertus Nattenhoven speelt op hoog niveau bij het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS). Uit de voorgeschiedenis en het eerste begin van de schutterij is helaas weinig tot niets op papier gezet, dan wel zijn deze papieren in de beginperiode verloren gegaan. In ieder geval blijkt dat de schutterij is ontstaan uit een Oranjecomité en voetbalclub Nattenhover Boys. Direct na de bevrijding is een Oranjecomité opgericht. In die tijd was er in de buurtschap reeds een voetbalvereniging en kwam er ook nog een 2e bij, samengesteld uit spelers die bij hun eigen vereniging in Berg en Obbicht onenigheid hadden.

Dat die tweede voetbalclub (die de naam Nattenhover Boys kreeg) evenals de eerste (die waarschijnlijk Voetbal Vereniging Nattenhoven (VVN) heette) ter ziele gingen, is enerzijds jammer, anderszijds is hierdoor waarschijnlijk de schutterij opgericht, want het waren dezelfde initiatiefnemers die besloten om een vereniging op te richten waar jong en oud actief in kon deelnemen. De schutterij kreeg de naam Sint Hubertus (patroon van de schutters / jagers) aangemeten. Aangezien voor het optuigen van een schutterij veel geld nodig is, werd in 1947 een fancy fair gehouden. Hieruit is later de kermis van Nattenhoven ontstaan. Dank zij deze fancy fair kreeg men de beschikking over genoeg geld om in 1948 de schutterij op te richten.

Reactie toevoegen