Numero Dertien

Plaats
Buurtschap
Veendam
Veenkoloniën
Groningen

numero_dertien_plaatsnaambord.jpg

Aan de Ommelanderwijk kwamen dertien zijkanaaltjes om de turf te kunnen afvoeren. Aan de dertiende groeide een nederzetting. En hoe zullen we die nou eens noemen, zo vroeg men zich destijds af. Nou gewoon, Numero Dertien natuurlijk!

Aan de Ommelanderwijk kwamen dertien zijkanaaltjes om de turf te kunnen afvoeren. Aan de dertiende groeide een nederzetting. En hoe zullen we die nou eens noemen, zo vroeg men zich destijds af. Nou gewoon, Numero Dertien natuurlijk!

Numero Dertien

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Numero Dertien.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Numero Dertien.

Terug naar boven

Status

- Numero Dertien is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Veendam.

- De buurtschap Numero Dertien is een buurtschap van het dorp Ommelanderwijk maar ligt voor de postadressen, want evenals Ommelanderwijk zelf, 'in' Veendam.

- De buurtschap heeft witte plaatsnaamborden (en ligt dus buiten de bebouwde kom). De borden waren verdwenen naar aanleiding van een wegverbreding, maar inwoners hebben succesvol geijverd voor terugkeer van de borden. In 2008 zijn de borden herplaatst.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Nummer Dattien.

Oudere vermeldingen
1848 Numero-dertien, 1867 Nommer dertien.

Naamsverklaring
Langs het Ommelanderdiep worden in de 19e eeuw zijwijken aangelegd om een betere ontginning van het veen mogelijk te maken. De noordelijke zijwijken krijgen even nummers, de zuidelijke oneven. De 13e zijwijk krijgt als naam Numero Dertien. Als gevolg van de veenontginningen ontstaat hier een nederzetting die dezelfde naam krijgt.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Numero Dertien ligt rond de gelijknamige weg, Z van Ommelanderwijk. Vrijwel alle panden vallen voor de postadressen onder de plaats Veendam. 1 pand, huisnr. 28, valt onder Nieuwe Pekela. Numero Dertien nr. 13 bestaat overigens niet (meer) (de oneven nummers lopen wel tot nr. 15).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Numero Dertien 6 huizen met 43 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Zie ook bij Naam. De buurtschap heeft een basisschooltje gehad, dat in de hoogtijdagen wel 30 leerlingen telde. Eind jaren vijftig is het gesloten. Het voormalige schoolgebouw is nu particulier bezit (weet iemand op welk nummer dat staat en wat de functie nu is?, red.)

Terug naar boven

Links

- Reportage over de buurtschap Numero Dertien in het Reformatorisch Dagblad (2009).

Reacties

(2)

Geplaatst door Ann Schot d.d. 3 mei 2016:
Eppo Vroom in de Trouw van 2 mei 2016 bij rubriek Nutteloze Kennis: Mooie nummers: Ik woon in Ommelanderwijk, die begint bij Veenlust in Veendam en loopt tot Doorsnee in Nieuwe Pekela. Er waren zeker 13 zijkanalen, die alle genummerd waren. De laatst overgebleven naam is Numero Dertien. In het bewustzijn van de Wieksters (inwoners van Ommelanderwijk) is er nog een extra: Numero Een of 'Numero Aine', nu Sluisweg geheten, genoemd naar een nieuwe sluis aan de Sluisweg gelegen kanaal. Aan deze wijk, die nog grotendeels open is, ligt de joodse begraafplaats. Elke 4e mei lopen mensen in een stille tocht langs Numero Aine naar een monument op deze begraafplaats: 'Opdat wij niet vergeten'.

Mooi verhaal. Omdat de voorheen buurtschap Numero Een tegenwoordig in de bebouwde kom van Ommelanderwijk ligt, heb ik die verder aldaar beschreven (inclusief het genoemde kerkhof): https://www.plaatsengids.nl/ommelanderwijk

Reactie toevoegen