Noord-Groningen

Streek
Noord-Groningen
Groningen

Noord-Groningen

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Noord-Groningen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Noord-Groningen is een streek in de provincie Groningen.

- Onder Noord-Groningen vallen de gemeenten Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
- Noord-Groningen is een betrekkelijk recente aanduiding voor het gebied. Een oudere en ook nog altijd veelgebruikte naam, die een groot gedeelte van Noord-Groningen beslaat, is Hoogeland.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bedreigd Bestaan. Onderzoek naar officiële dorpshuizen in Noord-Groningen, met speciale aandacht voor de dorpshuizen die een voorbeeldfunctie hebben voor anderen. (2010)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Festival Terug naar het Begin (weekend in mei, in 2018 voor de 10e keer) neemt je mee op ontdekkingstocht. Met je eigen samengestelde programma reis je - op de fiets - de wierden van Noord-Groningen af. In eeuwenoude kerken beleef je hier intieme optredens van artiesten die jij hopelijk stuk voor stuk wilt zien. Bovendien kun je rekenen op een gastvrij onthaal van de inwoners van de festivaldorpen, wat Terug naar het Begin extra bijzonder maakt.

- Het doel van Quiltfestival Noord-Groningen (weekend in juni) is het promoten van het quilten én van het Groninger land. Exposanten zijn prominente quilters uit binnen- en buitenland. Zij exposeren hun werk op karaktervolle locaties in de regio, zoals kerken en molens. Hun werk is zeer gevarieerd en omvat traditionele, hedendaagse en artquilts.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Sinds 2016 is er de 90 km lange fiets- en wandelroute over de zeedijk langs de hele kust van Noord-Groningen, van Lauwersoog tot de Dollard bij Nieuwe Statenzijl. De route biedt schitterende vergezichten over het Werelderfgoed de Waddenzee en aan de landkant natuurlijk uitzicht op de idyllische dorpjes en buurtschappen. Voor een deel lag de route er natuurlijk al, deels is deze nieuw aangelegd, verder is deze meer toegankelijk gemaakt, en er zijn speciale faciliteiten gerealiseerd zoals camperplaatsen, Toeristische Overstapplaatsen (TOP's) en trekkershutten.

- Jeugdtheaterschool Wonderboom is in 2000 opgericht met het doel om theater-activiteiten voor kinderen en jongeren in Noord-Groningen te bevorderen. Er was op theatergebied voor deze groep weinig aanbod in deze regio. Het doel is om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor theater. Wonderboom biedt een programma vanaf de kleinste kinderen van de basisschool tot jongeren van een jaar of 18. Het plezier dat kinderen en jongeren beleven aan de theateractiviteiten is bij Wonderboom heel belangrijk. Het aantal deelnemers bedraagt op dit moment ruim 180 per jaar.

Wonderboom komt naar de kinderen toe. De cursussen vinden dicht bij huis plaats in de eigen regio (De Marne, Winsum, Eemsmond en Bedum). Voor de voorstellingen zoekt Wonderboom vaak naar bijzondere locaties in Noord-Groningen. Zo zijn er al voorstellingen opgevoerd in boerenschuren, dorpshuizen, een palingrokerij en in een kazerne, die voor deze gelegenheid werden omgebouwd tot sfeervolle theaterzaaltjes.

Terug naar boven

Links

- Welzijn: - Mensen zijn over het algemeen best bereid om zich in te zetten voor de ander en de samenleving. Alleen de kloof tussen die bereidheid en het daadwerkelijk in actie komen is voor veel mensen (te) groot. Er is een brug, een verbindende schakel nodig. De in 2012 opgerichte Stichting Present Noord-Groningen wil voor deze regio die schakel zijn.

Reactie toevoegen