Nijverdal

Plaats
Dorp
Hellendoorn
SallandTwente
Overijssel

nijverdal het ravijn [640x480].jpg

Nijverdal, het Ravijn met de spoorlijn die vanaf 2015 ter hoogte van Nijverdal ondergronds komt te lopen. Zie verder bij het hoofdstuk "Recente ontwikkelingen".

Nijverdal, het Ravijn met de spoorlijn die vanaf 2015 ter hoogte van Nijverdal ondergronds komt te lopen. Zie verder bij het hoofdstuk "Recente ontwikkelingen".

Nijverdal

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Noetselerberg.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Nijverdal.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Nijverdal.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nijverdal.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nijverdal (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Nijverdal is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, deels Twente*, gemeente Hellendoorn.
* Zie verder bij Ligging.

- Onder het dorp Nijverdal valt ook de buurtschap Hulsen en een deel van de buurtschap Ligtenberg / Lichtenberg. De sinds de jaren zeventig oostelijk van Hulsen gebouwde Kruidenwijk wordt als deel van de plaats Nijverdal beschouwd. Overigens heeft Hulsen geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, zodat ook Hulsen zelf voor de postadressen 'in' Nijverdal ligt.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving en naamsverklaring
Toen op deze plek dankzij de in 1836 gestichte textielfabriek, in dat jaar een nederzetting ontstond, moest deze een naam krijgen. Er zijn nogal wat voorstellen de revue gepasseerd voor de definitieve naam Nijverdal tot stand kwam. Oprichter van de textielfabriek, Engelsman Thomas Ainsworth, stelt stelt op 27 april 1836 aan de president van de Nederlandse Handelsmaatschappij, H.C. van der Houven, voor om de plaats naar die president te noemen: Houvenburg. Agent J.P. Freyss van die maatschappij dacht dat de naam Houvenberg was voorgesteld, en opperde om gezien de juist lage ligging tussen Hellendoornse Berg en Eversberg, er Houvendaal van te maken. Van der Houven vindt dat kennelijk te veel eer en stelt, gezien het verwachte belang van de nieuwe textielfabriek voor de nationale nijverheid, Nijverheidsoord voor. In het concept van de desbetreffende brief stond overigens Nijverheidstede. Ainsworth stelt dat hij de associatie met de recent ogerichte 'koloniën' van de Maatschappij van Weldadigheid, die veelal ook op -oord eindigen, niet apprecieert en stelt voor om er Nijverzorg van te maken. Op 10 mei 1836 doet Van der Houven het voorstel om de naam op Nijverdal te bepalen. En zo geschiedde. Deze naam is, gezien de hiervoor beschreven voorgeschiedenis, dus afgeleid van 'nijverheid in het (Regge)dal'. Op 14 mei 1836 is de nederzetting officieel gesticht, met een eerste steenlegging voor de textielfabriek. Overigens is de bevolking nog lange tijd de oude benamingen die in dit gebied bekend waren, blijven gebruiken: Eversberg of Neversberg, Koeveen, Notsele of Notter. Pas na en dankzij komst van de spoorlijn met het station dat de naam Nijverdal kreeg, is deze naam snel ingeburgerd. (bron: Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal)

Terug naar boven

Ligging

Nijverdal ligt ZO van Hellendoorn, W van Wierden, NW van Rijssen. Qua streek loopt de grens tussen Salland en Twente in principe langs de Regge. Aangezien Nijverdal tegenwoordig aan beide zijden van de Regge ligt zou het geografisch dan onder beide streken vallen. Maar gemakshalve rekent men vaak een hele gemeente tot één streek. Ook zo beschouwd, treedt hier een complicatie op: geografisch valt de gemeente Hellendoorn onder Salland (denk alleen al aan een van dé visitekaartjes van de gemeente; de Sallandse Heuvelrug), bestuurlijk valt zij onder het samenwerkingsverband Regio Twente. Dus beide zijn waar, het is maar net met welke bril je er naar kijkt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Volgens de volkstelling van 1840 had Nijverdal in dat jaar nog slechts 30 huizen met 190 inwoners.

- Per 1-7-1955 is een deel van de gemeente Wierden overgegaan naar de gemeente Hellendoorn. Het betrof een O deel van de kern Nijverdal, die door haar groei deels op grondgebied van de gemeente Wierden was komen te liggen. Het ging om 554 hectare met 2.365 inwoners. (onder de link kunt u zien welk gebied het betrof. © van de bewerkte plattegrond: Andreas Bartelink)

- Tegenwoordig heeft Nijverdal ca. 10.000 huizen met bijna 25.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Op de plek van het huidige Nijverdal, is in 1836 door Thomas Ainsworth van de Nederlandsche Handelsmaatschappij een textielfabroek opgericht. Hij vond de vestigingsomstandigheden hier ideaal, gezien de ligging aan de Regge en de in 1829 aangelegde weg Almelo-Zwolle. Aanvankelijk werd er alleen handwerk verricht in de fabriek. Later werd dit vervangen door de Koninklijke Stoom Weverij (KSW). Nijverdal is door deze textielindustrie snel gegroeid en is thans beduidend groter dan de oorspronkelijke hoofdplaats Hellendoorn.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Nijverdal, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:
- Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal.

- Geschiedenis van Nijverdal (even naar onderen scrollen tot u op het deel over Nijverdal bent).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De A35 loopt na Wierden als N35 verder richting Zwolle. De verkeersstromen over deze weg dwars door Nijverdal zorgen al jaren voor flinke overlast in het dorp. Reeds in de jaren zeventig zijn er plannen bedacht voor aanvankelijk een rondweg, al snel gevolgd door plannen voor een tunnel, een initiatief van Nijverdaller Leo ten Brinke (die helaas de uitvoering van het plan niet meer mag meemaken omdat hij enkele jaren na de lancering ervan is overleden). 40 jaar later is het dan zover: in 2008 is de schop de grond in gegaan, in 2015 beoogt de tunnel gereed te zijn. De geschiedenis van de wording van het tunnelplan en de vorderingen sindsdien, kunt u volgen op de site Tunnelplan.nl, waar Harry Olthof regelmatig artikelen schrijft over de voortgang van het project. Maar u vindt er bijvoorbeeld ook honderden krantenartikelen die sinds de lancering van de plannan in de jaren zeventig zijn verschenen. Olthof maakt sinds enkele jaren ieder halfjaar foto's van 16 punten aan het traject, om de vorderingen ook visueel te documenteren. Overigens spreekt men van het Combiplan, omdat niet alleen de N35 maar ook de parallel lopende spoorlijn en de hoogspanningskabels ondergronds gaan. Ook over gerelateerde projecten zoals herstructurering van het dorpshart van Nijverdal en verplaatsing van het station naar het centrum van het dorp, vindt u informatie op de genoemde site. Overige informatie over dit project: Informatiepagina van Rijkswaterstaat over het Combiplan. - Live webcam van het Combiplan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijverdal heeft 5 rijksmonumenten.

- Nijverdal heeft 21 gemeentelijke monumenten.

- Monument Rijkswerkkamp Twilhaar.

- Memory Oorlogs- en Vredesmuseum. Initiatiefnemer Joop Staman verzamelt al meer dan 30 jaar lang spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn collectie vormt de basis van het museum. Het zijn vooral de levendige diorama’s met voertuigen en poppen die jong en oud aanspreken. De diorama’s beelden verschillende aspecten van de oorlog uit, zoals het Ardennenoffensief, een concentratiekamp, operatie Market Garden en de bevrijding, maar ook ‘kleinere’ elementen als onderduikers en luisteren naar Radio Oranje. Speciale aandacht is er voor de regio, zoals het Rijkswerkkamp Twilhaar en de vele onderduikers in Daarle. Men probeert zo veel mogelijk interactieve elementen te verwerken. "Bij een film over Normandie trilt de vloer. Dat soort zaken breiden wij uit. In een woonkamer met onderduikers achter de schoorsteen wordt straks een schouwspel nagebootst: een tegelwand verschuift, verduisteringsgordijnen gaan dicht en er klinkt gebons op de deur", aldus Staman.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vanaf diverse heuveltoppen op Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug heeft u een prachtig uitzicht over het golvende landschap. De uitgestrekte heidevelden behoren tot de mooiste van Nederland. In het natuurgebied zijn volop wandelroutes uitgezet, variërend van 4 tot 14 km. Fietsen kan ook: bijvoorbeeld een tocht van 25 km over de Sallandse Heuvelrug. In Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal geeft een tentoonstelling een boeiend beeld van het ontstaan van dit landschap.

- Het bosrijke en oude (sinds 1300) landgoed Eversberg ligt direct N van Nijverdal, O van de Regge, rond de Eversbergweg. Landschap Overijssel is in 2013 eigenaar geworden van het grootste deel van landgoed Eversberg. Het gaat om 15,50 hectare met bos, oude lanenstructuren, omzoomde weilandjes, oude akkers en cultuurhistorische elementen als de ruïne van de Eversberg en een oude visvijver. In 2015 is het landgoed opgeknapt. Amerikaanse vogelkers is verwijderd. De vleermuiskelder ligt weer in het zicht. Elzen zijn deels gekapt en hersteld als 'hakhout'. Er zijn bomen gekapt en geplant. Dode bomen zijn deels blijven staan. Deze zijn belangrijk voor spechten, vleermuizen, holenduiven, bosuilen en  boommarters.

Terug naar boven

Links

- Nijverdal linkspagina.

Reactie toevoegen