Nekkeveld

Plaats
Buurtschap
Nijkerk
Veluwe
Gelderland

Nekkeveld plaatsnaambord.jpg

Nekkeveld is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nijkerk. Buurtschap Nekkeveld heeft geen plaatsnaambordjes. Gelukkig kun je aan de gelijknamige straatnaambordjes nog zien dat je in de buurtschap bent aanbeland.

Nekkeveld is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nijkerk. Buurtschap Nekkeveld heeft geen plaatsnaambordjes. Gelukkig kun je aan de gelijknamige straatnaambordjes nog zien dat je in de buurtschap bent aanbeland.

nekkeveld_landgoed_plaatsnaambord.jpg

Douwe Veldhuizen heeft op zijn landgoed een plaatsnaambord geplaatst getiteld 'Landgoed Nekkeveld gem. Bunschoten'. Hoe dat zit, kun je lezen in het hoofdstuk Recente ontwikkelingen. (© www.rtvbunschoten.nl)

Douwe Veldhuizen heeft op zijn landgoed een plaatsnaambord geplaatst getiteld 'Landgoed Nekkeveld gem. Bunschoten'. Hoe dat zit, kun je lezen in het hoofdstuk Recente ontwikkelingen. (© www.rtvbunschoten.nl)

Nekkeveld

Terug naar boven

Status

- Nekkeveld is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, in het gebied Arkemheen (zie daarvoor bij Nijkerk > Landschap etc.), gemeente Nijkerk.

- De buurtschap Nekkeveld valt, ook voor de postadressen, onder de stad Nijkerk.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, je kunt slechts aan de gelijknamige straatnaamborden zien dat je in de buurtschap bent aanbeland. Op het complex op huisnrs. 2-3 staat weliswaar een zelfvervaardigd, officieel lijkend bauw plaatsnaambord 'Landgoed Nekkeveld gem. Bunschoten', maar dat is een 'speldeprikje' van de eigenaar van dit complex, omdat hij meer affiniteit heeft met Bunschoten dan met Nijkerk. De gemeentegrens Nijkerk-Bunschoten ligt enkele honderden meters naar het westen (door het riviertje de Laak).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
14e eeuw Ekenvelde, Eckenvelde, 1434 Neckenvelde.

Naamsverklaring
Betekent 'veld met eiken begroeid'. De N- laat zich verklaren uit overname van de slot-n van het verbogen lidwoord in Den Eckenvelde*.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nekkeveld ligt rond de gelijknamige weg, in het uiterste NW van de gemeente Nijkerk, W van de stad Nijkerk, O van Bunschoten-Spakenburg, en grenst in het W aan de provincie Utrecht (kern Bunschoten-Spakenburg) en in het N aan het Nijkerkernauw (onderdeel van de randmeren tussen Gelderland en Flevoland).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840(2) wordt Nekkeveld niet apart geteld, maar gezamenlijk met de nabijgelegen buurtschappen Doornsteeg, Bontepoort, Ark en Watergoor. Deze buurtschappen hadden in 1840 samen 37 huizen met 247 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een 7-tal panden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De in Bunschoten geboren Douwe Veldhuizen (1955) is sinds 2007 zijn complex op huisnrs. 2-3 aan het omvormen tot landgoed Nekkeveld EcoPlus. Onder de link vind je uitvoerige informatie over dit omvangrijke project, waaronder een e-book van 172 pagina's (uit 2016) met veel tekst én beeld over de ontwikkeling van het landgoed sinds 2007. Wat we in dit kader ook aanbevelen is de videoreportage van RTV Bunschoten met Douwe Veldhuizen (2013) over zijn levensloop en beweegredenen om te doen wat hij doet. Douwe wordt gezien al zijn activiteiten ook wel 'Sir Douwe' en 'de burgemeester van Nekkeveld' genoemd.

Douwe's boek 'Polderheld haalt uit' (172 pag., 2012) is via de link incidenteel nog tweedehands te verkrijgen. "Zelfbenoemd Polderheld Douwe Veldhuizen (1955), pionier en schepper, neemt je mee naar zijn oase van inspiratie en rust op zijn landgoed bij de grens van Gelderland en Utrecht. Onderweg verlost hij ons land van de ganzenplaag. Veldhuizen schrijft trefzeker, recht uit het hart. Het leest alsof in volle vaart geschreven, maar reist zorgvuldig ook naar ‘binnen’. En naar zijn kastelen... En hij stuurt verhufterde ambtenaren naar een tuigdorp... Afgeraden voor wie bang is geïnspireerd te raken. Rijk geïllustreerd. Bestseller." Aldus de vermoedelijke flaptekst van het boek, ontleend aan de pagina onder de link.

- In 2007 is door duikers in het Nijkerkernauw ter hoogte van Nekkeveld gezocht naar vermeende resten van het verdwenen kasteel Hulckesteijn. Tot heden is dit echter niet aangetoond kunnen worden.

- Een buurtschap als Nekkeveld komt zelden in het nieuws, omdat er nu eenmaal weinig gebeurt in een plaatsje met maar een handvol huizen. Die rust en ruimte is natuurlijk ook juist het sterke punt van veel buurtschappen, waaronder ook deze. Op 15 februari 2020 haalde de buurtschap voor het eerst sinds jaren weer eens de pers, toen de brandweerkorpsen van Nijkerk en Bunschoten groot uitrukten voor een vermeend geconstateerde vuurbal. Er was namelijk een melding geweest dat die gezien zou zijn in de haven van Nijkerk en dat er brand zou zijn op een schip in het Nijkerkernauw. "Het leek wel een noodsignaal. Er was een grote vuurbal te zien boven het water. Er waren allemaal kleuren; rood, blauw, geel, oranje. Het zou best kunnen dat het oud vuurwerk was", meldde de havenmeester van zeil- en motorbootvereniging De Zuidwal. Met twee boten en een tankautospuit ging de brandweer op zoek naar de brand. Uiteindelijk bleek de oorzaak dat iemand in buurtschap Nekkeveld een vuurkorf had aangestoken, die veel rookontwikkeling produceerde. De brandweer nam het sportief op en stelde: "We rijden liever een keer teveel dan een keer te weinig."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Nekkeveld heeft geen rijksmonumenten. De buurtschap heeft wel 2 gemeentelijke monumenten, zijnde de boerderij uit ca. 1900 op huisnr. 1, en boerderij De Pol, met schuur en 2 leilindes, op huisnr. 7. Deze boerderij is in 2013 gerestaureerd. De functie van het pand is tegelijkertijd veranderd van boerderij (in functie) naar burgerwoning. Dat daarbij nogal wat komt kijken aan onderzoeken en rapporten voordat het zover is (mede omdat het in dit geval om een gemeentelijk monument gaat dat ook nog in Natura 2000-gebied ligt) kun je lezen in de Omgevingsvergunning met bijlagen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Nekkeveld, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen