Flevoland

Provincie
Flevoland

Flevoland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Landal Waterparc Veluwemeer.

- Boek hier je bungalow op Center Parcs De Eemhof.

- Boek hier je vakantiehuis in Flevoland.

- Boek hier je hotel of B&B in Flevoland.

- Boek hier je golfvakantie in omgeving Flevoland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Flevoland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Flevoland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Flevoland is een provincie. De hoofdstad is Lelystad.

- De provincie Flevoland bestaat uit de delen Noordoostpolder in het noorden, en de Flevopolder - die op zijn beurt verdeeld is in Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland - in het zuiden.

- De Flevopolder is het grootste kunstmatige eiland ter wereld.

- De provincie Flevoland omvat 6 gemeenten, zijnde Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde,

Terug naar boven

Geschiedenis

Flevoland is sinds de jaren veertig van de 20e eeuw drooggelegd in het IJsselmeer, de vroegere Zuiderzee. Achtereenvolgens zijn in het huidige Flevoland de volgende polders aangelegd: Noordoostpolder (de 2e polder in het Plan-Lely), Oostelijk Flevoland (de 3e) en Zuidelijk Flevoland(de 4e). Oostelijk en Zuidelijk Flevoland werden van elkaar gescheiden door de Knardijk. Later zijn ze samengevoegd tot de polder Flevoland. De Wieringermeerpolder was de 1e polder in de voorheen Zuiderzee. De beoogde 5e polder, de Markerwaard, is er nooit gekomen.

De voormalige eilanden Schokland en Urk zijn in de Noordoostpolder en daarmee het huidige Flevoland opgegaan.

Flevoland is de jongste en 12e provincie van Nederland. De provincie Flevoland is opgericht per 1 januari 1986.

Urk hoorde tot 1950 bij Noord-Holland en hoorde daarna tot 1986 bij Overijssel. De gemeente Noordoostpolder bestaat sinds 1962 en hoorde tot 1986 bij Overijssel. De gemeenten Almere (opgericht in 1984), Dronten (opgericht in 1972), Lelystad (opgericht in 1980) en Zeewolde (opgericht in 1984) waren vóór 1986 niet provinciaal ingedeeld.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Flevoland, kunt u terecht bij de volgende site:

- De site Flevolands Geheugen staat bol van fascinerende verhalen over de jongste provincie van Nederland. Lees de persoonlijke verhalen over de Zuiderzee, de drooglegging en het leven op het nieuwe land. Maar ook over de eerste winkels of de eerste Sinterklaasoptocht in de jonge steden Almere en Lelystad en de tijd dat Urk nog een eiland was.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Flevoland heeft 1 rijksmonument.

- Stichting Bedehuizen in Overijssel en Flevoland.

- Flevoland Erfgoed is de website over cultureel erfgoed en kunst in Flevoland.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- VVC-Adventure organiseert ca. 150 verschillende sportieve evenementen voor particulieren, familiefeesten, vrijgezellenfeesten en bedrijfsuitjes, allemaal op haar eigen terrein in Almere. Dus voor ieder wat wils! Enkele voorbeelden: een stratencircuit voor de onroad activiteiten, Ferrari, Porsche, Hummer, Carver One, Motorcurssen, Segway, Motorpeds, Scootmobiel race, Xtremeboarden en Rolstoel Touwtrekken; een gladde slipbaan voor de Slipcursussen met motoren en auto’s; behendigheids- en snelheidsoffroad parcoursen voor het Tankrijden, Quadrijden, 4x4 terreinrijden, Minibikes, Trailmotoren; sportieve spellen zoals: Sumoworstelen, Klimmen & Abseilen, Grot, Wandelende A, Katapult schieten, Ligfietsen, Drakenbootvaren, Vlotbouwen, Stormbaan, Freecrossen, Bakfiets race, Levensecht tafelvoetbalspel, Gladiator gevecht, XXL Games, Kruisboog- en handboogschieten; Verschillende workshops: Barbecue, Foto schilderen, Borrelhapjes, Pokeren, Scandinavische kookworkshop, Biefstuk bakken, Delfsblauw schilderen, Bloemschikken, Naaktschilderen, Venetiaans masker maken, Sieraden maken, Gluhwein maken, Hightea workshop; Themafeesten; een heftige hindernisbaan met 8 zware beproevingen: SweepAway.

- Gedetailleerde informatie over ontstaan en ontwikkeling van de regionale landschappen in de provincie Flevoland, vindt u in de - via de link online te lezen - studie Ontgonnen Verleden. Historisch-geografische regiobeschrijvingen betreffende de provincie Flevoland (33 pagina's, Ministerie van LNV, 2009).

- Streekfonds Flevoland ondersteunt initiatieven voor behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorie in de provincie.

- De afgelopen jaren waren er plannen om een grote ecologische verbindingszone aan te leggen tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold, genaamd OostvaardersWold. Dit plan is in 2012 echter 'afgeschoten' door de Raad van State. De provincie heeft besloten als opvolger van dit plan integraal naar alle soorten natuur in heel Flevoland te kijken en wat daar aan verbeterd kan worden, met een zo hoog mogelijk realiteitsgehalte m.b.t. draagvlak, financiën, uitvoerbaarheid, rendement voor de natuur en dergelijke. Het in februari 2013 door prof. mr. Roel Bekker opgestelde rapport Natuur in Flevoland wordt door de provincie als input wordt gebruikt voor vervolgstappen om te komen tot nieuwe natuurverbeteringsprojecten in de provincie.

- Kunstroute langs het LAW Pionierspad.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoseries van Flevoland van fotograaf Martin Stevens.

- Op de site Historische luchtfoto's Flevoland van de provincie Flevoland kun je, middels navigatie aan de hand van de symbolen voor in- en uitzoomen, navigeren, het schuifbalkje voor de jaartallen etc., prachtig door de tijd reizen en zien hoe de kernen van Flevoland zich sinds 1960 hebben ontwikkeld. Zo kun je bijv. visualiseren hoe de stad Lelystad aanvankelijk geïsoleerd midden in de polder ligt, en zich sinds 1975 - door de benoeming tot 'groeikern' - in hoog tempo uitbreidt richting het Werkeiland Lelystad-Haven. En hoe het Werkeiland tot ca. 1985 als geïsoleerd dorpje apart ligt, en pas nadien omringd wordt door de nieuwe wijken in het Z.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de Provincie Flevoland.

- Landschapsbeheer Flevoland.

- Flevoland op Maat 2007 (CBS).

- Brochure "Het Noorden in de lift. Economische ontwikkeling Noordelijk Flevoland".

Reactie toevoegen