Nederhemert-Noord

Plaats
Dorp
Zaltbommel
Bommelerwaard
Gelderland

Nederhemert-Noord.jpg

Met een pontje steken we de afgedamde Maas over naar Nederhemert-Noord

Met een pontje steken we de afgedamde Maas over naar Nederhemert-Noord

Nederhemert-Noord (2).JPG

Nederhemert-Noord bereikt, leuk met dat pontje...

Nederhemert-Noord bereikt, leuk met dat pontje...

Nesehemert-Noord.JPG

... en we zien al gauw Molen Gebroeders Remmerde staan op de Maasdijk.

... en we zien al gauw Molen Gebroeders Remmerde staan op de Maasdijk.

Nederhemert-Noord

Terug naar boven

Status

- Nederhemert-Noord is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel. T/m 30-6-1955 gemeente Nederhemert. Per 1-7-1955 over naar gemeente Kerkwijk, in 1999 over naar gemeente Zaltbommel.

- Voor de postadressen en de gemeentelijke basisregistratie BAG is er 'administratief gemakshalve' alleen sprake van een 'woonplaats' Nederhemert. In de praktijk is ter plekke echter al vele eeuwen (zie bij Geschiedenis) sprake van de dorpen Nederhemert-Noord en -Zuid.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 (1) Neder-Hemert (Noordzijde der Maas), 1867 (Kuijperkaart) Neder Hemert (Noordzijde). Op de plaatsnaamborden staat de benaming Nederhemert (N).

Terug naar boven

Ligging

Nederhemert-Noord ligt NW van Ammerzoden, NO van Heusden, O van Wijk en Aalburg, en grenst in het W en Z aan de Afgedamde Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Nederhemert-Noord 68 huizen met 426 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot ca. 1460 was er nog sprake van één dorp Nederhemert, ten noorden van de Maas. De rivier stroomde vanuit het oosten tot dit dorp, maakte een grote bocht verder westwaarts richting Heusden en vandaar weer terug tot Nederhemert, om vervolgens verder richting Waal (Woudrichem) te stromen. In of nabij 1460 werd de bocht op natuurlijke wijze afgesneden, waardoor het grootste deel van het dorp N van de Maas bleef liggen (= Nederhemert-Noord) en een klein deel Z van de Maas kwam te liggen (= Nederhemert-Zuid).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nederhemert-Noord heeft 6 rijksmonumenten.

- Reeds in 1430 is er sprake van een kapel in Nederhemert-Noord. In 1678 brandt de kapel af. In 1685 wordt een nieuwe kerk gebouwd. Het huidige zaalkerkje (Kerkplein 1) is in 1776 gebouwd als Hervormde kerk in classicistische stijl, wat onder meer tot uiting komt bij het ingangsportaal. Het is gebouwd op rechthoekige plattegrond met aan beide zijden een driezijdige afsluiting. In het midden bevindt zich een dakruiter, waarin een klokje hangt uit 1541, gegoten door Jasper Moer en Jan Moer. Het interieur wordt overwelfd door een houten tongewelf. De kerk bezit een dubbele herenbank uit eind 18e eeuw, en een preekstoel uit de 19e eeuw. In 1986 is de kerk uitgebreid van 200 naar 400 zitplaatsen. Naast de kerk was ondertussen verenigingsgebouw Rehoboth verrezen. In 1998 is dit pand uitgebreid en in 2012 is de kerk vergroot tot 650 zitplaatsen. Deze uitbreiding, van een glazen koepel voorzien, is min of meer buiten het oude kerkgebouw gerealiseerd en verbindt het kerkje met verenigingsgebouw Rehoboth. De meeste Hervormden in het dorp zijn in 2004 overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. In 2015 is de kerk in gebruik genomen door de Hersteld Hervormde Kerk.

- Molen Gebr. Remmerde is een zeskante houten grondzeiler. De molen, die op een hoge gemetselde voet is geplaatst, is met dakleer gedekt. Zeskante molens komen in Nederland niet vaak meer voor: vandaag de dag zijn het er nog 8. - Gevelstenen in Molen Gebr. Remmerde.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Autoveer Drs. P (Nederhemert-Noord - Nederhemert-Zuid) vaart niet op zondag. Maar over de weg een stukje omrijden of -lopen (via het dorp Wellseind en de buurtschap Slijkwell) is ook geen straf... - Website Veer Nederhemert.

- Ontdek het mooie buitengebied van Nederhemert-Noord en -Zuid met zijn rijke cultuurhistorie. Wandelen door het stroomgebied van de Maas met wielen, kades, een restant van een schans en een indrukwekkend kasteel. Klompen aan, rugzak op en gaan! Klompenpad het Hamarithapad (10 km) is desgwenst te combineren met het Nywelepad en/of het Baanbrekerpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Nederhemert-Noord en -Zuid door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Wegwijzer heeft een open toelatingsbeleid voor alle kinderen uit het dorp en omgeving. Er zijn in principe geen belemmeringen om onze school te bezoeken. Wel wordt van ouders en kinderen verwacht dat zij zich houden aan de geldende regels binnen de school. Daarbij behoren o.a. ook het leren van Bijbelteksten en Psalmversjes. De ouders die kinderen op onze school aanmelden vullen daartoe een Identiteitsverklaring in.

Reactie toevoegen