Nederhemert-Noord

Plaats
Dorp
Zaltbommel
Bommelerwaard
Gelderland

Nederhemert-Noord.jpg

Met een pontje steken we de afgedamde Maas over naar Nederhemert-Noord

Met een pontje steken we de afgedamde Maas over naar Nederhemert-Noord

Nederhemert-Noord (2).JPG

Nederhemert-Noord bereikt, leuk met dat pontje...

Nederhemert-Noord bereikt, leuk met dat pontje...

Nesehemert-Noord.JPG

... en we zien al gauw Molen Gebroeders Remmerde staan op de Maasdijk.

... en we zien al gauw Molen Gebroeders Remmerde staan op de Maasdijk.

Nederhemert-Noord

Terug naar boven

Status

- Nederhemert-Noord is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel. T/m 30-6-1955 gemeente Nederhemert. Per 1-7-1955 over naar gemeente Kerkwijk, in 1999 over naar gemeente Zaltbommel.

- Voor de postadressen en de gemeentelijke basisregistratie BAG is er gemakshalve alleen sprake van een 'woonplaats' Nederhemert. In de praktijk is ter plekke echter al vele eeuwen (zie bij Geschiedenis) sprake van de dorpen Nederhemert-Noord en Nederhemert-Zuid.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 (1) Neder-Hemert (Noordzijde der Maas), 1867 (Kuijperkaart) Neder Hemert (Noordzijde). Op de plaatsnaamborden staat de benaming Nederhemert (N).

Terug naar boven

Ligging

Nederhemert-Noord ligt NW van Ammerzoden, NO van Heusden, O van Wijk en Aalburg, en grenst in het W en Z aan de Afgedamde Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Nederhemert-Noord 68 huizen met 426 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot ca. 1460 was er nog sprake van één dorp Nederhemert, ten noorden van de Maas. De rivier stroomde vanuit het oosten tot Nederhemert, maakte een grote bocht verder westwaarts richting Heusden en vandaar weer terug tot Nederhemert, om vervolgens verder richting Waal (Woudrichem) te stromen. In of nabij 1460 werd de bocht op natuurlijke wijze afgesneden, waardoor het grootste deel van het dorp N van de Maas bleef liggen (= Nederhemert-Noord) en een klein deel Z van de Maas kwam te liggen (= Nederhemert-Zuid).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nederhemert-Noord heeft 6 rijksmonumenten.

- Hervormde Kerk.

- Hersteld Hervormde Kerk.

- Molen Gebr. Remmerde is een zeskante houten grondzeiler. De molen, die op een hoge gemetselde voet is geplaatst, is met dakleer gedekt. Zeskante molens komen in Nederland niet vaak meer voor: vandaag de dag zijn het er nog 8. - Gevelstenen in Molen Gebr. Remmerde.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Autoveer Drs. P (Nederhemert-Noord - Nederhemert-Zuid) vaart niet op zondag. Maar over de weg een stukje omrijden of -lopen (via het dorp Wellseind en de buurtschap Slijkwell) is ook geen straf... - Website Veer Nederhemert.

- Ontdek het mooie buitengebied van Nederhemert-Noord en -Zuid met zijn rijke cultuurhistorie. Wandelen door het stroomgebied van de Maas met wielen, kades, een restant van een schans en een indrukwekkend kasteel. Klompen aan, rugzak op en gaan! Klompenpad het Hamarithapad (10 km) is desgwenst te combineren met het Nywelepad en/of het Baanbrekerpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Nederhemert-Noord door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Wegwijzer heeft een open toelatingsbeleid voor alle kinderen uit het dorp en omgeving. Er zijn in principe geen belemmeringen om onze school te bezoeken. Wel wordt van ouders en kinderen verwacht dat zij zich houden aan de geldende regels binnen de school. Daarbij behoren o.a. ook het leren van Bijbelteksten en Psalmversjes. De ouders die kinderen op onze school aanmelden vullen daartoe een Identiteitsverklaring in.

Reactie toevoegen