Ammerzoden

Plaats
Dorp
Maasdriel
Bommelerwaard
Gelderland

ammerzoden groeten uit [640x480].jpg

Ammerzoden Groeten uit

Ammerzoden Groeten uit

Ammerzoden..jpg

Dorpsgezicht Ammerzoden.

Dorpsgezicht Ammerzoden.

Ammerzoden. (4).JPG

Kasteel Ammerzoden in het voorjaar.

Kasteel Ammerzoden in het voorjaar.

Ammerzoden. (2).JPG

Kasteel Ammerzoden van dichtbij in de voorjaarszon.

Kasteel Ammerzoden van dichtbij in de voorjaarszon.

Ammerzoden. (3).JPG

Toegangspoort van Kasteel Ammezoden.

Toegangspoort van Kasteel Ammezoden.

GL gemeente Ammerzoden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ammerzoden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ammerzoden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ammerzoden

Terug naar boven

Status

- Ammerzoden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Maasdriel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1998.

- Wapen van de voormalige gemeente Ammerzoden.

- Onder het dorp Ammerzoden valt ook de buurtschap Wordragen en een deel van de buurtschap Californië.

Terug naar boven

Ligging

Ammerzoden ligt ZW van Zaltbommel, NW van 's-Hertogenbosch, W van Hedel en grenst in het Z aan de Maas en aan de provincie Noord-Brabant (dorp Bokhoven).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Ammerzoden 303 huizen met 1.822 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 140/885 (= huizen/inwoners), het dorp Well 115/843 en de buurtschappen Wordragen 16/94 en Wellseind 32 (de inwoners van deze buurtschap zijn bij het dorp Well inbegrepen). Tegenwoordig heeft Ammerzoden ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Ammerzoden, kun je terecht bij Stichting Langs de Mèrsloot (die voor zover ons bekend nog niet op het internet met een site of pagina aanwezig is), p/a dhr. M. Somers, Pastoor Huissenstraat 3, 5324 EW. Tel. 073-5991457.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ammerzoden heeft 4 rijksmonumenten.

- Ammerzoden heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Kasteel Ammersoyen is een indrukwekkende burcht uit de 14e eeuw. Al van verre is het een machtig gezicht om de vier dikke ronde torens te zien opdoemen. Het interieur heeft met een ridderzaal, kemenade en trappen in de metersdikke muren een sterk middeleeuws karakter behouden. Op de bovenverdieping is een tentoonstelling ingericht met gebruiksvoorwerpen die in de slotgracht zijn gevonden. De archeologische vondsten geven een beeld van het dagelijkse leven op een kasteel gedurende 600 jaar.

- Ruïne Kerk van Ammerzoden.

- Gevelstenen in Ammerzoden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speelpark Hoppie's is ooit begonnen als een maisdoolhof naast de champignonkwekerijen van de Hopwaag. Inmiddels is dit natuurspeelpark uitgebreid met vele mogelijkheden om je uren te vermaken tussen alle elementen die de natuur ons biedt. Denk aan vlotten bouwen, modderglijbaan etc. Water, zand en groen vormen de basis van Hoppie’s. Jaarlijks is er ook het maisdoolhof. Zodra de mais hoog staat is er een heus doolhof om heerlijk in te verdwalen. En jaarlijks worden er in september of oktober de beruchte griezelavonden georganiseerd.

Sinds 2014 is er ook een blotevoetenpad. Hier kom je telkens andere materialen en bodems tegen waar je heerlijk op blote voeten doorheen kunt lopen. Van modder tot grind en boomschors. Alle ondergronden zorgen voor een stimulatie van de gevoeligste plek van je lichaam, je voetzolen. Langs dit pad, vol met ontdekkingen, vind je een prachtige wilde bloementuin waar je naar hartenlust een mooi veldboeket mag plukken. Daarnaast vind je er een midgetgolfbaan, jeu des boules baan, skelterbaan, mega-springkussen, en een knuffeldierenweide met lieve, tamme, kleine beesten om eens lekker te knuffelen. Je vindt hier een ezeltje, alpaca’s, diverse geitjes en ander klein vee.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Ammerzoden door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Schakel.

- Muziek: - Fanfare St. Caecilia.

- Sport: - Ammerzodense Badminton Club (ABC).

Reactie toevoegen