Broerdijk

Plaats
Buurtschap
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

broerdijk_op_kaart_ca._1920_kopie.jpg

Station Midwoud-Oostwoud lag, zoals je aan de stippellijn kunt zien, nét buiten het dorpsgebied van Twisk, in buurtschap Broerdijk of Boerdijk. In het N ligt station Twisk, net in 't Westeinde (van het dorpsgebied van Opperdoes). (© Kadaster)

Station Midwoud-Oostwoud lag, zoals je aan de stippellijn kunt zien, nét buiten het dorpsgebied van Twisk, in buurtschap Broerdijk of Boerdijk. In het N ligt station Twisk, net in 't Westeinde (van het dorpsgebied van Opperdoes). (© Kadaster)

Broerdijk

Terug naar boven

Status

- Broerdijk is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 gemeente Midwoud. In 1979 over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- De buurtschap Broerdijk valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Oostwoud, deels onder het dorp Midwoud.

- De buurtschap Broerdijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- De plaatsnaam is in de regio vermoedelijk vooral bekend van de nabijgelegen gelijknamige verzorgingsplaats aan de A7.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
De Boerdik.

Oudere vermeldingen
Dijk: 1680 herdruk 1745 Broer Dijck, 1732 Bruer-Dyck, 1851 "Boerdijk, vroeger genaamd Broerdijk", 1839-1859 / 1866 / 1899 / 1984 Boerdijk.

Naamsverklaring
Volgens de oudste vorm moet men uitgaan van Broer en dijk 'waterkering'. Ook te Nijmegen is een zo geheten dijk: 1782 "den sogenaamde Broer-Dijk".(1) En ook in het Achterhoekse Gendringen blijkt er nog een te zijn.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Broerdijk ligt rond de gelijknamige weg en is gedeeltelijk industriegebied. De buurtschap ligt rond het water de Broerdijksloot, N van het dorp Midwoud, WNW van het dorp Oostwoud, OZO van het dorp Abbekerk, ZO van het dorp Twisk, ZZW van het dorp Opperdoes, ZW van de stad Medemblik, WZW van het dorp Onderdijk en W van het dorp Wervershoof.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Broerdijk omvat ca. 40 huizen en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Van 1887 t/m 1940 was er in het Oostwoudse gedeelte van buurtschap Broerdijk het treinstation genaamd Midwoud-Oostwoud, aan de spoorlijn Hoorn-Medemblik (tegenwoordig Museumstoomtram Hoorn-Medemblik). Het fraaie stationsgebouw, dat nu een mooi station zou zijn geweest voor de Museumstoomtram (en dat je via de 1e link in deze alinea kunt bekijken), is helaas in 1970 afgebroken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Klikjesmolen bij Broerdijk 18 is een omstreeks 1920 gebouwde poldermolen. Het is een kleine wipmolen die is uitgerust met een waaierpomp, waarmee op vrijwillige basis de Klikjespolder wordt bemalen. Het gevlucht van de molen is oudhollands en heeft borden in plaats van de gebruikelijke zeilen. De molen is eigendom van Stichting De Westfriese Molens en is een rijksmonument. De molen staat zo goed als op dezelfde plaats waar weidemolen De Hadel heeft gestaan. Deze molen staat nu op de Zaanse Schans.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Locatie Broerdijk van zorginstelling Leekerweide is in 2014 gebouwd - op een kavel achter de huisnrs. 13-19 - in landelijke stijl, passend bij deze buurtschap. Rust en ruimte is hier volop te vinden. De locatie ziet er niet alleen uit als een boerderij, zo is de locatie ook opgezet met bijbehorende tuin en gebouwen. Hier wonen 18 cliënten met een lichte of matige beperking. Ook dagbesteding is mogelijk. In principe is alles aanwezig op de locatie om het wonen voor de bewoners zo prettig mogelijk te maken. Een ruim appartement, mooie ligging, groot terrein om te tuinieren, te ontspannen en mogelijk ook dagbesteding te volgen. Een aantal appartementen is speciaal geschikt gemaakt voor rolstoelgebruikers.

Het wooncomplex bestaat uit twee grotere gebouwen: De Broer en De Dijk. De Broer heeft een uiterlijk gebaseerd op een stolpboerderij. Hier is een mooie woonplek voor 10 cliënten gemaakt, verdeeld over twee verdiepingen. De langgerekte woning De Dijk voorziet in 8 appartementen. Daarnaast is een derde gebouw opgetrokken: De Roos. In De Roos worden vormen van dagbesteding aangeboden.

- Dierenopvang: - Op Broerdijk 32a is Vogel- en Dierenopvang De Bonte Piet gevestigd. Ze hebben als doel om wilde inheemse beschermde dieren die op wat voor manier dan ook in de problemen zijn gekomen op te vangen en te verzorgen. Het gaat daarbij om verkeersslachtoffers, jonge dieren die door de ouders verlaten zijn, zieke dieren, botulisme-slachtoffers etc. Onder deze dieren bevinden zich ook zeldzame exemplaren en dieren die op de Rode Lijst staan. De dieren worden bij binnenkomst onderzocht en eventueel met medicijnen behandeld. Er komt regelmatig een dierenarts langs om de dieren te onderzoeken en eventueel aanvullend te behandelen. Het mooiste is wanneer het dier sterk genoeg is om te worden uitgezet en terug de natuur in kan.

Per jaar komen ca. 2000 gewonde, zieke en jonge vogels, hazen, wilde konijnen e.d. in de opvang. Het vele werk dat hierachter schuil gaat wordt gedaan door een geweldig team enthousiaste vrijwilligers en stagiaires die 7 dagen per week klaar staan voor de dieren. Vogel- en Dierenopvang De Bonte Piet werkt nauw samen met andere dierenopvangcentra en instellingen o.a. Dierenambulance Hoorn, Kerkuilenwerkgroep, Steenuilenwerkgroep, Vleermuizenwerkgroep, Staatsbosbeheer en IVN. Hun verzorgingsgebied is West-Friesland en soms daarbuiten. De naam 'Bonte Piet' is afgeleid van de scholekster.

Reactie toevoegen