Mergelland

Streek
Mergelland
Limburg

mergelland_mergelland_schaap_kopie.jpg

De fauna van het Mergelland kent enkele streekeigen rassen. Zo is er het Mergelland Hoen en, op de foto, het Mergelland Schaap.

De fauna van het Mergelland kent enkele streekeigen rassen. Zo is er het Mergelland Hoen en, op de foto, het Mergelland Schaap.

Mergelland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Landal Hoog Vaals.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Mergelland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Mergelland.

- Boek hier je golfvakantie in omgeving Mergelland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Mergelland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over het Mergelland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- Het Mergelland is een streek in de provincie Limburg. Binnen Zuid-Limburg vormt het het Z deel van de streek Heuvelland.

- Het Mergelland wordt globaal begrensd door de A2 in het W, de A79 in het N, de A76 en de grens met Duitsland in het O, en de grens met België in het Z.

- De streek Mergelland omvat de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal.

- Het Plateau van Margraten vormt de kern van het Mergelland, omgeven door de rivierdalen van de Maas en de Geul, en doorsneden door het dal van de Gulp en diverse droogdalen.

Terug naar boven

Naam

Oudere benaming
Vroeger stond deze streek ook wel bekend als het Krijtland, maar deze naam is niet gangbaar meer (een zoektocht over het internet leverde ons op dat alleen een hotel en Omroep Krijtland - de omroep voor de gemeenten Vaals en Gulpen-Wittem - deze naam nog hanteren).

Naamgeving
De streek is genoemd naar de mergel die hier in de grond wordt aangetroffen. Eigenlijk is het krijtgesteente, wat men in deze contreien mergel noemt. Mergel bestaat voor 30 tot 50 procent uit kalk en verder uit klei en zand, terwijl de Limburgse mergel vaak voor meer dan 95 procent uit kalk bestaat en daarom eigenlijk kalksteen zou moeten heten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Volta Limburg Classic (wielrennen, op een zaterdag in april) door het Mergelland en het aangrenzende Belgische Wallonië en de Voerstreek, behoort met zijn zware beklimmingen en snelle afdalingen tot de zwaarste klassiekers in de Nederlandse wielerwereld. De sportieve waarde van de wedstrijd heeft zich de afgelopen jaren telkens weer bewezen, en de kwaliteit van de organisatie is dermate goed dat het internationale karakter van de wedstrijd in de loop der jaren sterk is toegenomen. De zondag erna is er de Volta Limburg Classic Toertocht. U kunt kiezen uit de afstanden 85, 120 en 150 km.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het project rondom de herinrichting van het Mergelland is in 2014 afgesloten. De Landinrichtingswet 1985 stond aan de basis van deze ingrijpende herinrichting van Zuid-Limburg. Er zijn nieuwe bossen, hagen en houtwallen aangelegd, bijna 1.800 hoogstamfruitbomen aangeplant in kleine particuliere hoogstamboomgaarden rondom kernen en bebouwing en circa 22 kilometer aan hagen op perceelgrenzen. Hierdoor is een belangrijke bijdrage geleverd aan kwaliteitsherstel van het landschap. Bovendien is de landbouwstructuur in belangrijke mate verbeterd.

- Fietsroute Mergellandroute was de mooiste en zwaarste bewegwijzerde route van Nederland. Helaas wordt de bewegwijzering niet meer onderhouden, maar met de beschrijving en gps-track onder de link is hij gelukkig nog altijd te rijden. De Mergellandroute voert de fietser door heel Zuid-Limburg en gaat daarbij over maar liefst 15 klimmen. De Mergellandroute voor fietsers is ruim 125 km. Wie de route rijdt vanuit het station in Maastricht, krijgt nog 8 km extra voor de wielen.

- In 1978 is de vereniging Oos Mergelland Sjaop (O.M.S.) opgericht met als doelstelling behoud en promotie van het Mergelland Schaap en het instandhouden van de kuddes in hun natuurlijke omgeving.

- Schaapskooi Mergelland in Epen begon in 1991 op natuurlijke wijze de natuur te beheren met een kudde van 50 Mergellandschapen. De kudde is nu gegroeid tot circa 2.500 stuks. Dit streekeigen schapenras is meer dan geschikt om kalkgraslanden te beheren. Schaapskooi Mergelland beheert tevens de kuddes op de Brunsummerheide en de St. Pietersberg. Schaapskooi Mergelland maakt gebruik van drie soorten schapen namelijk: Mergellanders, Schonebekers en Suffolks. Jaarlijks vanaf het eerste weekend in  januari t/m laatste weekend van maart staan de schapen op stal. Dan worden de lammetjes geboren. In deze maanden worden elke zaterdag en zondag Open Dagen gehouden. Vooral voor kinderen zijn deze Lammetjesdagen erg leuk: zij kunnen de pasgeboren lammetjes aaien, zien hoe deze verzorgd worden en  met een beetje geluk een lammetje geboren zien worden! Ook het schaapscheren in januari door internationele schaapscheerders is een indrukwekkend schouwspel.

- Na een jarenlange afwezigheid in het Mergelland is sinds 2012 het Herve Hoen weer terug, en wel onder de streekeigen naam Mergelland Hoen. Een van oudsher streekeigen hoenderras, dat net over de grens in België bewaard is gebleven. Dankzij de inspanningen van het Genootschap Herve / Mergelland Hoen zijn deze prachtige hoenders weer terug in het Mergelland. Onder de link vindt u meer informatie over dit hoen en de plaatsen waar u ze kunt tegenkomen. Ook als u zelf het Mergelland Hoen wil gaan houden of fokken kunt u op deze site terecht.

- Imkervereniging Mergelland zet zich in voor de promotie van de imkerij, het verspreiden van kennis rondom het imkeren, het verbeteren van de dracht (voedselplanten en –bomen voor honingbijen en andere bestuivende insecten) en biedt ondersteuning aan imkers. Dat doet men o.a. door het organiseren van cursussen en lezingen, het begeleiden van beginnende imkers, het bezoeken van natuurmarkten e.d. en het geven van voorlichting op scholen.

Reactie toevoegen