Megen

Plaats
Stad
Oss
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

megen_collage_2.jpg

Megen, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Megen, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

megen gemeentehuis [640x480].jpg

Megen, voormalig gemeentehuis

Megen, voormalig gemeentehuis

Megen.JPG

Aangekomen in de mooie stad Megen.

Aangekomen in de mooie stad Megen.

Megen (3).JPG

De druk bezochte historische stad Megen.

De druk bezochte historische stad Megen.

Megen (2).JPG

Historisch Megen.

Historisch Megen.

Megen (4).JPG

De gevangenpoort aan de Maasdijk in Megen.

De gevangenpoort aan de Maasdijk in Megen.

Megen (5).JPG

Megen met in de verte de gevangenpoort en de Maasdijk.

Megen met in de verte de gevangenpoort en de Maasdijk.

Megen..JPG

De Maas bij Megen vanaf de pont naar Appeltern en we verlaten Noord-Brabant.

De Maas bij Megen vanaf de pont naar Appeltern en we verlaten Noord-Brabant.

megen_wandelroutes.jpg

Als je in Megen bent en zin hebt om te wandelen, kun je je uitleven met maar liefst 8 wandelroutes van verschillende lengte en die door verschillende soorten landschappen lopen. (© Rob Wolfs / https://www.facebook.com/rob.wolfs.77)

Als je in Megen bent en zin hebt om te wandelen, kun je je uitleven met maar liefst 8 wandelroutes van verschillende lengte en die door verschillende soorten landschappen lopen. (© Rob Wolfs / https://www.facebook.com/rob.wolfs.77)

Megen

Terug naar boven

Status

- Megen is een stad in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Oss. T/m 1993 gemeente Megen, Haren en Macharen.

- Wapen van de voormalige gemeente Megen, Haren en Macharen.

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet de stad Keiendonk.

Terug naar boven

Ligging

Megen ligt N van Oss, NW van Ravenstein. In het N grenst het stadje aan de Maas. Aan de overzijde van de Maas ligt Appeltern.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de stad Megen 150 huizen met 1.040 inwoners. Tegenwoordig heeft de stad ca. 630 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze stad, kun je terecht bij:

- Heemkundekring Megen Haren en Macharen.

- Verhalen over de geschiedenis van Megen, Haren en Macharen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Megen heeft 49 rijksmonumenten.

- Megen heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- Het minderbroedersklooster of franciscanenklooster 'Assisi aan de Maas' (Kloosterstraat 6) is in 1648 gesticht. Het is gewijd aan de heilige Antonius van Padua. Na de capitulatie van 's-Hertogenbosch in 1629 moeten de kloosterlingen de stad verlaten. De minderbroeders trekken naar Megen, waar wél godsdienstvrijheid heerste. Het klooster is gebouwd van 1648-1653 en de kerk is voltooid in 1670. In 1645* is vanuit dit klooster een Latijnse School gesticht, die in de 19e eeuw hernoemd wort tot Sint Anthonisgymnasium. Het bevond zich aan het Everardusplein. Titus Brandsma is de meest bijzondere leerling van deze school geweest. In 1968 is het gymnasium opgeheven. Sindsdien is het als gebouw Acropolis in gebruik als gemeenschapshuis. De communiteit van het klooster telt momentreel 8 franciscanen en één postulant.
* Aldus Wikipedia, maar dat jaar kan niet kloppen omdat het klooster immers pas vanaf 1648 is gebouwd. Als iemand het correcte jaar weet, houden wij ons aanbevolen.

- Molen Desiré dateert uit ca. 1873, en is gebouwd nadat en omdat de voorganger in 1872 was afgebrand. Het is een van de zeer weinige molens waar een koppel maalstenen, speciaal bestemd om schors te malen ten behoeve van de leerlooierij, in originele toestand bewaard is gebleven. - In 2014 wordt Stichting Behoud Molen Desiré opgericht, t.b.v. fondsenwerving voor restauratie van de molen, die dringend noodzakelijk is. Die fondsenwerving is succesvol geweest, want op 4 oktober 2015 hebben honderden belangstellenden de feestelijke her-ingebruikname van de molen gevierd.

- Gevelstenen in Megen.

- Beschrijving orgel Franciscaner klooster Minderbroedersklooster Sint Antonius van Padua.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Keiendonkers.

- Aan de Garagesale Megen (op een zondag eind mei) doen ca. 60 huishoudens mee.

- Lulboompop (op een zaterdag eind juni) is een jaarlijks festival dat plaatsvindt bij de "lulboom" van Megen.

- De Mègese Kwis (op een zondag in december) was er in 2016 voor het eerst en het was een groot succes, dus is het een jaarlijks evenement geworden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij het Toeristisch Informatiecentrum 'Megen op de kaart' zijn folders verkrijgbaar van 8 verrassende wandelingen door en rondom dit stadje. 6 ervan zijn zogeheten 'struinroutes'. Dat wil in dit geval zeggen: lopen door weilanden en Maasoevers met kleigrond. Goed beschermende kleding is daarom aan te bevelen, evenals waterdicht schoeisel, zeker na regen of hoog water. De routes zijn: Megense kapellen route (4,5 km); Pontjes route (5,5 km); Korte struinroute (3,5 km); Lange Struinroute (7,5 km); Struinen door de Maasakkers (6,5 km); Struinen door de Gouden Ham (7 km); Struinen langs de Maas en langs het monument voor de omgekomen Maaswerkers (7,5 km); Struinen langs de eendenkooi, de Wetering en over de Groene dijk (14 km).

- De tuin van het Minderbroederklooster is altijd een moestuin geweest die groente en fruit moest leveren voor de bewoners. Omdat het aantal bewoners kleiner werd en de broeders zelf geen tuinman meer hadden, kwam een flink deel van de tuin beschikbaar voor een nieuwe bestemming: Kloostertuin de Hof van Lof (Kloosterstraat 6). De bomen, bloemen en planten mogen nu hun eigen verhaal vertellen. Niet om wat ze opbrengen worden ze gewaardeerd, maar om wat ze zijn. Ze zijn een stukje van de schepping, mooi door hun kleur en vorm, verbazend door hun manier van groeien en voortplanten, boeiend ook door de ideeën waarop ze je brengen.

Dat laatste krijgt vooral de aandacht. De zonnebloem lijkt wel een afbeelding van de zon, maar ze herinnert je ook aan St. Franciscus die zijn zonnelied dichtte. De buxus doet je denken aan palmzondag, maar ook aan St. Clara die van de bisschop een palmtakje kreeg als teken van goedkeuring en zich op die dag bij Franciscus voegde. De mierikswortel met zijn scherpe smaak wordt gebruikt bij het Joodse paasmaal en verwijst zo naar de bittere slavernij in Egypte. En ga zo maar door. Een hele tuingids is er over vol geschreven. Zo wil deze hof de lof verkondigen van God en de verhalen vertellen van mensen die God hebben gezocht. De Hof van Lof wordt onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers en wacht op uw belangstellend bezoek. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van de tuin wordt wel op prijs gesteld. - Filmpje over Kloostertuin de Hof van Lof.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Megen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Megen.

- Nieuws: - Nieuws uit Megen op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Megen - Haren - Macharen.

- Dorpshuis: - Midden in het mooie Megen ligt het prachtig gerenoveerde gemeenschapshuis Acropolis. Het historische pand uit 1776 biedt onderdak aan tal van verenigingen. Na een ingrijpende verbouwing in 2012 is de locatie voorzien van alle moderne middelen en technische snufjes. Dat maakt Acropolis bij uitstek geschikt voor het houden van (bedrijfs)feesten, een bruiloft, vergaderingen, recepties, workshops of trainingen. Café In ’t Vaticaan is een gezellige ontmoetingsplek, Plein1 een unieke zaal voor het geven van concerten of (bedrijfs)feesten. De voormalige kapel op de eerste verdieping met authentieke glas-in-loodramen biedt de perfecte ambiance voor een huwelijksvoltrekking. Tal van mogelijkheden onder één dak.

- Sport: - RKSV Ulysses (voetbal).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Megen Clarastraat.

Reactie toevoegen