Maarn

Plaats
Dorp
Utrechtse Heuvelrug
Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

maarn_collage.jpg

Maarn, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Maarn, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

_MG_5132.JPG

Plaatsnaam Maarn, nog aan het oude station

Plaatsnaam Maarn, nog aan het oude station

_MG_5154.JPG

Het oude station, gezien vanaf de A12

Het oude station, gezien vanaf de A12

_MG_5089.JPG

Ontzanding van de NS bij Maarn

Ontzanding van de NS bij Maarn

_MG_5128.JPG

De PKN kerk in Maarn

De PKN kerk in Maarn

_MG_5127.JPG

Dorpsgezicht Maarn

Dorpsgezicht Maarn

_MG_5148.JPG

De RK kerk in Maarn

De RK kerk in Maarn

maarn_kunstzinnig_bankje_kopie.jpg

Kunstzinnig bankje in de bossen bij Maarn

Kunstzinnig bankje in de bossen bij Maarn

maarn_voormalig_gemeentehuis_kopie.jpg

Maarn, voormalig gemeentehuis

Maarn, voormalig gemeentehuis

UT gemeente Maarn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Maarn in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Maarn in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Maarn

Terug naar boven

Status

- Maarn is een dorp in de provincie Utrecht, in de streek en gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2005.

- Onder de gemeente Maarn viel naast het gelijknamige dorp ook het dorp Maarsbergen.

- Wapen van de voormalige gemeente Maarn.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1028 kopie ca. 1530 Mandron, 1050 vervalst kopie 14e eeuw Mandron, 1227 Mandern, 1388 Manderen, 1543 Maren, 1636 "Manderen, anders genaempt Maren".

Naamsverklaring
Datief meervoud met plaatsaanduidende functie van een oude waternaam Mandra*, vergelijkbaar met 791 kopie 941 Mandra, oude benaming van de rivier de Mandel die bij Vijve (België) in de Leije valt.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Maarn ligt ZW van Woudenberg en wordt doorsneden door de A12 en de daaraan parallel lopende spoorlijn Utrecht-Arnhem. In het W grenst de dorpskern aan de provincialeweg N227 (Amersfoort-Doorn).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Maarn 60 huizen met 456 inwoners, verdeeld in de gelijknamige - toen kennelijk nog - buurtschap 27/194 (= huizen/inwoners) en buurtschap Maarsbergen 33/262. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.800 huizen met ca. 4.600 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in mei 2018 ingestemd met de 'pilot kluswoningen' in Tuindorp Maarn van Woningbouwvereniging Maarn voor de komende twee jaar. De woningbouwvereniging kan en wil vanwege de hoge kosten niet meer investeren in een volledige renovatie van de Tuindorpwoningen. Zij wil de woningen wel behouden voor de doelgroep die in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Daarom is het concept 'kluswoningen' ontwikkeld om samen met een huurder te investeren in een vrijkomende sociale huurwoning in Tuindorp. De woningbouwverenging blijft investeren in de meest noodzakelijke voorzieningen en veiligheid van de deze woningen. En de huurder gaat in eigen beheer en op eigen kosten aan de slag met de verbetering van de woningen naar eigen wensen en smaak. De woningen worden daardoor als 'kluswoningen' verhuurd. De investeringen van de huurder worden 'vertaald' in een korting op de huur van de woning.

Door de pilot worden de vrijgekomen Tuindorpwoningen weer betaalbaar en bereikbaar voor de doelgroep. Ook wordt er een bijdrage geleverd aan de doorstroming in de sociale huurwoningen in Maarn. De gemeente staat achter het project, mede omdat het gemeentelijke monumenten zijn, en de kwaliteit van de woningen zo duurzaam worden verbeterd. De woningbouwvereniging blijft als eigenaar en verhuurder primair verantwoordelijk en gaat daarom de nieuwe huurders begeleiden bij de uitvoering van de pilot kluswoningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Maarn heeft 24 rijksmonumenten.

- Maarn heeft 36 gemeentelijke monumenten.

- Het oude NS-station is sinds 1972 buiten gebruik. De NS heeft plannen om het gebouw te slopen. Momenteel is er een kunstenaar in gevestigd.

- Voormalig gemeentehuis.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Zomaarn in de zomer organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2016 is een ecopassage aangelegd over de provincialeweg N227 bij Maarn. Omdat deze weg in de Ecologische Hoofdstructuur ligt, hecht de provincie Utrecht veel belang aan de verbetering van de verbinding voor flora en fauna tussen de twee natuurgebieden aan weerszijden van de weg. Zoogdieren zoals boommarters, dassen en reeën, diverse reptielen en amfibieën hebben profijt van de nieuwe verbinding.

- In 2015 is 6 ha bos gekapt in natuurgebied Stameren om zo ruimte te maken voor heide. De 2 bestaande heideterreintjes zijn daardoor vergroot en met elkaar verbonden. Voorheen lagen ze geïsoleerd in het bos. Ondanks hun geringe grootte komen er zeldzame planten voor en ook een aantal zeldzame dieren bewoont de terreintjes. Maar de populaties zijn klein en kwetsbaar. Door beide veldjes met elkaar te verbinden ontstaat er meer ruimte voor deze soorten. Te meer omdat dit grotere heideveld nu door ecoducten verbonden is met de rest van de Utrechtse Heuvelrug.

- Verder zijn in 2015 3.500 bomen gekapt op Stameren en Hoog Moersbergen. Daar zijn 26.000 nieuwe bomen voor teruggeplant. De bomen die gekapt zijn, zijn voornamelijk uit Amerika geïmporteerde soorten als tamme kastanjes en Amerikaanse eiken. Die snelgroeiende soorten bedreigden de inheemse bomen. De nieuwe aanplant bestaat vooral uit beuken, eiken en kersen, die eigen zijn aan de Utrechtse Heuvelrug.

- Vereniging Maarn - Maarsbergen Natuurlijk (MMN) is een natuur- en cultuurhistorische vereniging met ruim 500 leden en vele vrijwilligers. Zij zetten zich in voor behoud en herstel van de natuurlijke omgeving en de cultuurhistorie, en ook om inwoners te leren en te enthousiasmeren over de mooie cultuur en natuur in en rondom de dorpen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maarn (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Maarn op Facebook.

- Lokale links: - Maarn linkspagina.

- Dorpshuis: - Bij Dorpshuis De Twee Marken kun je o.a. terecht voor darten, biljarten en een overheerlijke cappuccino. Verder zijn er zalen te huur voor allerlei gelegenheden.

- Onderwijs: - Basisschool De Ladder. - Basisschool WereldKidz Meent.

- Muziek: - Manderen is het harmonieorkest van Maarn en Maarsbergen waar muziek maken en gezelligheid hand in hand gaan. Ze repeteren wekelijks met de ensembleklas en het harmonieorkest. Tweemaal per jaar geven ze een groot concert, daar tussendoor verzorgen ze de muzikale omlijsting van de dorpsgebeurens, zoals Koningsdag, de Herdenking der gevallenen en de Kerstsamenzang. - Drumband Klein Maar Dapper (KMD).

- Sport: - Voetbalvereniging SVMM (Sportvereniging Maarn Maarsbergen).

- Bedrijfsleven: - Nieuws van Middenstand Maarn Maarsbergen (MMM) op Facebook.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Maarn alg. en - idem Ted Visserweg.

Reactie toevoegen