Loon op Zand

Plaats
Dorp en gemeente
Loon op Zand
Hart van Brabant Langstraat
Noord-Brabant

loon op zand groeten uit met kerk 1975 [640x480].jpg

Loon op Zand Groeten uit met kerk 1975

Loon op Zand Groeten uit met kerk 1975

NB gemeente Loon op Zand in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Loon op Zand in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Loon op Zand in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Loon op Zand

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Loon op Zand.

Terug naar boven

Status

- Loon op Zand is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, en daarbinnen in de subregio Langstraat.

- De gemeente Loon op Zand omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen De Moer en Kaatsheuvel, en de buurtschappen Duiksehoef, Kraanven, Land van Kleef, Loons Hoekje (grotendeels), Moleneind, Molenstraat (grotendeels) en Sprangsevaart (grotendeels). In totaal dus 3 dorpen en 7 buurtschappen. Bosch en Duin is een landgoed dat een plaats lijkt omdat er blauwe plaatsnaamborden staan. Maar dit is een particulier initiatief en is geen echte 'bebouwde kom'.

- Wapen van de gemeente Loon op Zand.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Loon op Zand.

- Onder het dorp Loon op Zand vallen de buurtschappen Duiksehoef, Kraanven, Land van Kleef, Moleneind en Molenstraat (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Loon op Zand grenst in het W aan Dongen, in het NW en N aan Sprang-Capelle, in het N aan Waalwijk, in het NO aan Drunen, in het O aan het Nationale Park De Loonse en Drunense Duinen (waarvan het W gedeelte binnen de gemeente ligt) en Udenhout en in het Z aan Tilburg, en ligt O van 's Gravenmoer en Oosterhout, ZO van Waspik-Boven, Waspik en Geertruidenberg, WZW van 's-Hertogenbosch en NW van Berkel-Enschot. De hoofdplaats Kaatsheuvel ligt NW in de gemeente, het dorp Loon op Zand ZO.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft de gemeente Loon op Zand 765 huizen met 5.079 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 90/692 (= huizen/inwoners) met de buurtschappen Klokkenberg 10/63, Moleneind 9/47, Molenstraat 22/84, ’t Land van Kleef 17/102, Westloon 5/48, Kraanven 32/166, Duiksche Hoeven 7/35, Bernsche Hoeven 6/26, Heikant 7/43, Het Moer 47/290, Efteling 16/84, Roestenberg 4/26, Achterste Hoeven 5/35, Hoekje 47/245, Vaart 10/69, Vaartkant 14/114, Horst 6/69 en Vaartsche Heikant 11/66, en dorp Kaatsheuvel 115/858 met de buurtschappen Hil 11/63, Baan 18/120, 1e Straatje 43/320, 2e Straatje 52/346, Regtvaart 37/249, Hooge Zandschel 62/403, Lage Zandschel 26/193 en Loonschendijk 36/223.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Loon op Zand ca. 10.000 huizen met ca. 23.000 inwoners, waarvan ca. 2.450 huizen met ca. 6.100 inwoners in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Loon op Zand, kun je terecht bij:

- Heemkundekring Loon op 't Sandt.

- Verhalen over de geschiedenis van Loon op Zand op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Artikelen over de geschiedenis van kernen in de gemeente Loon op Zand, door vrijetijdshistoricus Jan van Iersel.

- Geschiedenis Loon op Zand door John de Nijs.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Loon op Zand heeft 9 rijksmonumenten.

- Mariakapellen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed Huis ter Heide ligt tussen de dorpen Loon op Zand en De Moer, NW van Tilburg. Het landgoed is 958 hectare groot. Huis ter Heide is een aantrekkelijk natuurgebied met vennen, glooiende akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen en een landhuis uit 1864. Beheerder Natuurmonumenten heeft er sinds 1992 aan gewerkt om het landgoed in zijn oude luister met onder meer ongerepte natte heide, te herstellen. Zo zijn 2 oude vennen hersteld en 25 nieuwe vennen gegraven. Tussen het gras en de bomen keren de heidestruiken terug, waar het landgoed bekend om was. Van de landbouwgrond rond het Leikeven is de bovenste voedselrijke laag afgegraven. Het ven is schoon- en slibvrij gemaakt.

Door beide ingrepen is de waterkwaliteit sterk verbeterd. De waterlobelia, die hier ooit uitbundig bloeide, is weer teruggekeerd. Heikikker en vinpootsalamander scharrelen weer in het water. In de voedselarme zandgrond ontkiemen de zeldzame klokjesgentiaan en zonnedauw. In het gebied tref je Schotse hooglanders aan. Deze grote grazers zorgen voor een betere bodemstructuur en variatie in de begroeiing. Op open plekken groeien kruiden en struiken. In de bossen laat Natuurmonumenten oude bomen staan en dode bomen mogen blijven liggen. Dat is niet voor niets. Dood hout trekt insecten aan, die weer een lekker hapje zijn voor allerlei vogels, waaronder de grote bonte, de groene en de zwarte specht.

De afgelopen jaren zijn ook 80.000 nieuwe bomen aangeplant op Huis ter Heide. Dit bos is aangelegd op de geluidswal langs de Burgemeester Letscherweg. Hiermee vormt het meteen de scheiding van het vennengebied van Huis ter Heide met industrieterrein Vossenberg in Tilburg. Dat is niet alleen visueel fraaier, zo’n groene geluidswal absorbeert ook veel beter het verkeersgeluid en houdt ‘s nachts de lichtvervuiling vanuit het industrieterrein tegen. Als het bos straks meer volgroeid is, levert het ook een bijdrage aan een betere luchtkwaliteit. De bomen filteren de nodige fijnstof uit de lucht. Met de groei van de bomen legt het bos tevens CO2 vast. De boompjes en struiken bestaan uit inheemse soorten, waaronder eik, beuk, vlier, lijsterbes en linde. Het genetisch materiaal van deze stekken is afkomstig van lokaal plantmateriaal en is terug te voeren tot soorten die zich hier al na de laatste ijstijd hebben gevestigd. Deze erfelijke eigenschappen geven de bomen een extra bescherming tegen allerlei ziekten. Bron, en nadere informatie over landgoed Huis ter Heide op de site van beheerder Natuurmonumenten.

- De Loonse en Drunense Duinen is een omvangrijk bos- en stuifzandgebied NO van Loon op Zand, Z van Drunen. Natuurmonumenten heeft de afgelopen jaren een grootschalig project uitgevoerd om het stuifzand in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen te herstellen. Door aanplanting van bos en verzuring van de grond was de totale oppervlakte van het stuifzand gekrompen van 1400 hectare in 1850 naar 270 hectare in de afgelopen jaren. De Loonse en Drunense Duinen zijn van levensbelang voor veel zeldzame planten en dieren, zoals de levendbarende hagedis en het rood bekermos. Het gebied is wegens het unieke habitattype aangewezen als Natura 2000-gebied. Daarnaast trekt dit bijzondere landschap jaarlijks 1,5 miljoen recreanten. Daarmee is het een van de meest populaire natuurgebieden van ons land.

Om te voorkomen dat het stuifzand in de Loonse en Drunense Duinen over enkele jaren is verdwenen, was ingrijpen nodig. Selectieve bomenkap heeft geleid tot een uitbreiding van het stuifzandgebied naar 400 hectare anno 2015. Er is weer een aaneengesloten open gebied ontstaan waar de wind vrij spel heeft. Vrijwillgers, geholpen door een schaapskudde, zorgen ervoor dat het stuifzand niet opnieuw dichtgroeit. Nadere informatie over Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen op de site van beheerder Natuurmonumenten.

- In 2015 is Natuurbrug De Westloonse Wissel over de N261, Z van de Efteling, gerealiseerd. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen was altijd verbonden met het natuurgebied Landgoed Huis ter Heide. Rond 1985 kwam daar met de aanleg van de N261 abrupt een einde aan. De afgelopen jaren is de capaciteit van de N261 uitgebreid, o.a. om het toegenomen verkeer naar de Efteling goed te kunnen verwerken. De brug is een 'natuurcompensatie' voor het extra asfalt. Natuurmonumenten verwacht dat de brug vooral wordt gebruikt door het heideblauwtje, de das en de levendbarende hagedis. Ook zoogdieren als de ree, de vos, het konijn en marterachtigen kunnen ervan profiteren.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Loon op Zand door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Loon op Zand. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

Reactie toevoegen