De Moer

Plaats
Dorp
Loon op Zand
Hart van Brabant Langstraat
Noord-Brabant

De Moer

Terug naar boven

Status

De Moer is een dorp in de provincie Noord-Brabant in de regio Hart van Brabant, en daarbinnen in de subregio Langstraat, gemeente Loon op Zand.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Het Moer.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp De Moer grenst in het W aan Dongen, in het N aan Kaatsheuvel, in het O aan Loon op Zand en in het Z aan Tilburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft De Moer 47 huizen met 290 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 220 huizen met ca. 550 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Aan beide zijden van de Moersedreef, NW van De Moer, is het Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Moersedreef gepland. Het betreft een gebied van 400 hectare waar de intensieve landbouw ruimte moet krijgen. Het maakt deel uit van het reconstructieplan De Meierij. Het landbouwontwikkelingsgebied moet ruimte bieden aan acht toekomstgerichte bedrijven met een bouwblok van maximaal 2,5 hectare voor intensieve veehouderij, Verder zou er 60 hectare gebruikt mogen worden voor glastuinbouw of boomteelt. Het landbouwontwikkelingsgebied zal waarschijnlijk bedrijven gaan herbergen afkomstig van elders in Brabant, die daar weg moeten om plaats te maken voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

- Nieuwbouwproject Hooivork II behelst de bouw van 30 tot 35 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Moer heeft 3 rijksmonumenten.

- Het Oorlogsmonument aan de Middelstraat herdenkt de tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië omgekomen inwoners en militairen uit De Moer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Moers Pinksterweekend, met sinds 2017 op zondag de Moers Pinkster Run. Er worden 8 verschillende stormbanen gebruikt in het parcours; er zijn leuke prijzen te winnen voor de winnaars; er wordt in verschillende leeftijdscategorieën gestreden; je kunt nat worden tijdens de run; er is een omkleedruimte aanwezig. Na afloop kun je een verfrissende douche nemen.

- Autocross De Moer (2e zondag van oktober).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Huis ter Heide is een landgoed en natuurgebied met een oppervlakte van ruim 1.000 hectare. Het wordt beheerd door Natuurmonumenten. In 2015 is op het landgoed een natuurbegraafplaats gerealiseerd. - Diaserie wandeling over landgoed Huis ter Heide bij het dorp De Moer door Loes Westgeest.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van De Moer door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Start.

- Muziek: - Muziekvereniging De Moer.

- Agrarisch: - Verslag in tekst en beeld van Open Boerderijdag 2012 bij fam. Jan de Kort, die maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van De Moer.

Reactie toevoegen