Loenen (Veluwe)

Plaats
Dorp
Apeldoorn
Veluwe
Gelderland

loenen gl centrale begraafplaats der oorlogsgravenstichting de rouwkapel [640x480].jpg

Loenen (Veluwe) Centrale begraafplaats der oorlogsgravenstichting De Rouwkapel

Loenen (Veluwe) Centrale begraafplaats der oorlogsgravenstichting De Rouwkapel

Loenen (Veluwe)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Landal Heideheuvel.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Loenen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Loenen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Loenen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Loenen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Loenen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Apeldoorn. Het was een zelfstandige gemeente tot 1818.

- Onder het dorp Loenen valt ook de buurtschap Groenendaal. De buurtschap Zilven wordt tegenwoordig doorgaans als wijk in het ZO van de kern Loenen beschouwd, hoewel Zilven nog wel een afwijkend karakter heeft, met een ruimere opbouw en een meer agrarisch karakter dan de kern Loenen. Ook de buurtschap Veldhuizen wordt tegenwoordig kennelijk als deel van de kern Loenen beschouwd, hoewel het, 2 km NO van de kern gelegen, nog wel los van Loenen ligt. De provincie-atlas Gelderland (1) benoemt beide niet meer als buurtschappen, hoewel ze geografisch gezien toch nog wel als zodanig beschouwd kunnen worden. En ook in de Structuurvisie Loenen (zie bij Recente ontwikkelingen) wordt nog van de buurtschappen Zilven en Veldhuizen gesproken.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Ter onderscheiding van Loenen in de provincie Utrecht, wordt Loenen gem. Apeldoorn ook wel "Loenen op de Veluwe" genoemd. Overigens is er nog een 3e, minder bekend Loenen: een buurtschap in de Betuwe bij Slijk-Ewijk.
In het Nedersaksisch
Loen.
Oudere vermeldingen
838 kopie eind 11e eeuw Luona, 838 kopie 2e helft 12e eeuw Lona, 1247 Loene, 1335 Lo(e)nen, 1436 Luenen.

Terug naar boven

Ligging

Loenen ligt ZO van Apeldoorn, NW van Eerbeek. Loenen en Zilven hebben een fors buitengebied met o.a. de bos- en heidegebieden Loenense Bos, Loenermark en Zilvense Heide in het Z, en de Loenense Hooilanden en het Zilvense Broek in het NO, aan de overzijde van het Apeldoorns Kanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Loenen 62 huizen met 519 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Loenen ca. 1.600 huizen met ca. 4.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Loenen, kunt u terecht bij Oudheidkundige Vereniging De Marke.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Loenen heeft 21 rijskmonumenten.

- Loenen heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Kasteel Ter Horst.

- Ereveld Loenen is een erebegraafplaats met slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

- Gevelstenen in Loenen.

- Papierfabriek De Middelste Molen is de enige werkende papierfabriek in Nederland die nog door waterkracht wordt aangedreven. De productie van papier gebeurt er zowel machinaal als handmatig. Op deze plek produceert men al sinds 1622 papier met behulp van waterkracht. Het productieproces is in bijna 400 jaar nauwelijks veranderd. De papiermolen is gelegen aan de Loenense beek, en sinds 1868 ook aan het toen gegraven Apeldoorns kanaal. Eeuwenlang stonden er twee Middelste Molens, maar in 1886 brandden ze alle twee tot de grond toe af. Een jaar later werd de huidige fabriek gebouwd die tot 1927 eigendom was van de kasteelheer van het nabij gelegen kasteel Ter Horst. De Middelste Molen is te bezichtigen. U waant zich in de 19e eeuw wanneer u tussen de ratelende en bonkende machines het productieproces volgt van het oeroude Hollandse papier. Site Middelste Molen. Middelste Molen op Molens.nl.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Loenen had vroeger een station aan de spoorlijn Apeldoorn-Dieren (1887-1950). Tegenwoordig is er een halte van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM).

- De twee beroemde watervallen in de Vrijenberger Spreng N van Loenen zijn de grootste van Nederland en zijn een publiekstrekker voor wandelaars op de Veluwe. De Vrijenberger Spreng is eind 19e eeuw gegraven zodat het waterpeil van het Apeldoorns Kanaal gereguleerd kon worden. Vanwege het grote hoogteverschil in de spreng, zijn de twee watervallen aangelegd om een te sterke stroming te voorkomen. De grote waterval heeft een verval van 15 meter. Het bosgebied rond de watervallen is uitgegroeid tot een geliefd wandelgebied en is één van de parels van de Veluwe.

- Bos- en heidegebied Loenermark, ZW van Loenen, met schaapskooi.

- Op het erf van woon-, werk- en zorgboerderij De Groote Modderkolk vindt u een boerderijwinkel met daarbij een theeschenkerij. De cliënten van de Groote Modderkolk verkopen hier zelfverbouwde biologische groenten, ansichtkaarten, zelfgemaakte jams en siropen. Ook worden hier de wandelroutes en informatiefolders van Natuurmonumenten aangeboden. In de theeschenkerij bedienen de cliënten de gasten met koffie, thee en zelfgebakken appeltaart. Een andere bijzonderheid is dat je op en rond de Groote Modderkolk het zeldzame brandrode rund kunt tegenkomen.

Terug naar boven

Links

- Site over Loenen met o.a. veel oude en recente ansichtkaarten en foto's, evenementenagenda en lokale links.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Loenen NH en Loenen RK.

 

Reactie toevoegen