Loenen (Betuwe)

Plaats
Buurtschap
Overbetuwe
Betuwe
Gelderland

Loenen Betuwe plaatsnaampaal [640x480].jpg

Loenen (buurtschap van Slijk-Ewijk) heeft geen plaatsnaambord maar een 'plaatsnaamsteen'. Op de achtergrond de 19e-eeuwse opvolger van het Huis te Loenen.

Loenen (buurtschap van Slijk-Ewijk) heeft geen plaatsnaambord maar een 'plaatsnaamsteen'. Op de achtergrond de 19e-eeuwse opvolger van het Huis te Loenen.

Loenen (Betuwe)

Terug naar boven

Status

- Loenen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Overbetuwe. T/m 1853 gemeente Loenen en Wolveren. In 1854 over naar gemeente Valburg, in 2001 over naar gemeente Overbetuwe.

- De buurtschap Loenen valt onder het dorp Slijk-Ewijk.

- Niet te verwarren met de dorpen Loenen aan de Vecht en Loenen op de Veluwe.

Terug naar boven

Ligging

Loenen ligt W van Slijk-Ewijk, rond de Loenensestraat en de in het verlengde daarvan lopende Grote Allee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Loenen 14 huizen met 78 inwoners, toen het samen met de buurtschap Wolferen (in 1840 3 huizen met 20 inwoners) de gemeente Loenen en Wolferen vormde. Die gemeente had toen dus in totaal slechts 17 huizen met 98 inwoners.

- Tegenwoordig omvat de buurtschap Loenen ca. 10 panden, gelijkelijk verdeeld over de Loenensestraat en de Grote Allee.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Loenen heeft 1 rijksmonument.

- Het Huis te Loenen aan de Grote Allee was tot begin 19e eeuw een der grootste kastelen van de Betuwe. Het is toen echter afgebroken en door een modern (althans voor 19e-eeuwse begrippen) gebouw vervangen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Landgoed Huis te Loenen
Staatsbosbeheer gaat landgoed Huis te Loenen opknappen. Er is een visie ontwikkeld voor dit eeuwenoud fruitbedrijf met maatregelen die het landgoed zijn oorspronkelijke uitstraling teruggeven. Bezoekers kunnen het landgoed binnenkort op een unieke manier ervaren; zoals het er uitzag tussen 1830 en 1840, toen het fruitbedrijf optimaal functioneerde. Staatsbosbeheer maakt historische elementen rond het kasteel weer zichtbaar. Ten eerste worden de kenmerkende lanen van het landgoed aangepakt. Loenen had vroeger een kenmerkende visgraatstructuur: een hoofdlaan met verschillende zijlanen. De lanen zijn inmiddels dichtgegroeid met struiken en jonge boompjes. Deze worden weggekapt om de lanen weer mooi open te krijgen.

Grote Kolk
Daarnaast neemt Staatsbosbeheer de Grote Kolk in het uiterwaardengebied bij Loenen onder handen. Een historische oude dijk vlakbij de Grote Kolk wordt weer zichtbaar en populieren op de Noordwal worden in fases gekapt. Deze populieren veroorzaken door vallende takken schade aan de omliggende agrarische percelen.

Sterrebos
Een aantal maatregelen uit de visie is inmiddels gerealiseerd. Een historisch bruggetje dat in slechte staat was, is opgeknapt, het dode hout is uit de lanen verwijderd en de laanbomen zijn gesnoeid. De wens bestaat om ook het Sterrebos op te knappen. Het is anno 2010 nog afwachten of de financiën dat toelaten. (bron: Staatsbosbeheer, 10-11-2010)

Reactie toevoegen