Slijk-Ewijk

Plaats
Dorp
Overbetuwe
Betuwe
Gelderland

GL kadastrale gemeente Slijk-Ewijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Slijk-Ewijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Slijk-Ewijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Slijk-Ewijk

Terug naar boven

Status

- Slijk-Ewijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Overbetuwe. T/m 2000 gemeente Valburg.

- Onder het dorp Slijk-Ewijk valt ook de buurtschap Loenen.

Terug naar boven

Ligging

Slijk-Ewijk ligt Z van Valburg, Z van de A15. In het Z grenst het aan de Waal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Slijk-Ewijk 69 huizen met 371 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met bijna 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Kring Oosterhout / Slijk-Ewijk / Valburg e.o..

Terug naar boven

Bezienswaarigheden

- Slijk-Ewijk heeft 15 rijksmonumenten.

- Slijk-Ewijk heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Het witte Hervormde kerkje is in 2014 verkocht. De hervormden kerken nu in Herveld-Zuid. De kerk is nu doordeweeks in gebruik als trouw- en rouwcentrum, in het weekend is het een galerie.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kerstmarkt bij het dorpshuis (op een vrijdag in de 1e helft van december). De Oranjevereniging luistert e.e.a. op met kerstbomen, glühwein, warme chocomel, broodje worst, en erwtensoep met roggebrood en spek. De markt is van 17.00 tot 21.30 uur.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Sinds 2011 vaart van mei t/m september voet- en fietsveer De Weerder over de Waal tussen Beuningen en Slijk-Ewijk.

- Acht partijen hebben in 2008 voor het gebied tussen het strandpark en landgoed Loenen, W van Slijk-Ewijk, een landschapsvisie opgesteld, die onder meer bedoeld is om de recreatiemogelijkheden te verbeteren. Het betreft de gemeente Overbetuwe, Uit®waarde, Staatsbosbeheer, K3 Industriezand, Waterschap Rivierenland, de provincie Gelderland, Dienst Landelijk Gebied en Rijkswaterstaat. Er is een moeraszone aangelegd. Verder is de oorspronkelijke functie van de noordwal, als achterkade van het landgoed, weer zichtbaar gemaakt. Middels een brug is een verbinding gemaakt tussen het landgoed en de moeraszone, waardoor een aaneengesloten gebied van 300 hectare is ontstaan dat mogelijkheden biedt voor recreatie.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Beatrix is de thuishaven van vele lokale verenigingen (met name Toneel, Carnaval, Dammen, Dorpshuisbestuur, ONA, Oranjevereniging, Senioren Soos, Line Dance en Zangvereniging). Er zijn diverse zalen te huur voor vergaderingen of feestelijke gelegenheden, voor gezelschappen tot 150 personen.

Reactie toevoegen