Linde (Den Ham)

Plaats
Buurtschap
Twenterand
Salland
Overijssel

Linde (Den Ham)

Terug naar boven

Status

- Linde is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Twenterand. T/m 2000 gemeente Den Ham.

- De buurtschap Linde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Ham.

- De buurtschap Linde heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1381-1383 dat nye huis to Lynne, 1387 Lijnne, 1484 Lijnde, 1665 en 1803 Linde.

Naamsverklaring
De jongste vormen wijzen op linde 'bij de lindenboom'. In dat geval is de -d- geassimileerd in de 14e-eeuwse vormen. Zie echter ook Linde bij Schalkhaar.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Linde ligt rond de wegen Zomerweg (het gedeelte van deze weg Z van huisnummer 24a), Linderweg (het gedeelte van deze weg NW het kruispunt met de Zomerweg), Lindrot (het gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de Zomerweg en de Linderweg), Bisschopsweg en Linderdam Noord. De buurtschap ligt aan weerszijden van de Linderbeek (maar voornamelijk N daarvan) en ligt direct Z van het dorp Den Ham, NW van het dorp Daarle, W van het dorp Vroomshoop, ZW van de dorpen Geerdijk en Beerzerveld, O van het dorp Lemele en NNO van het dorp Hellendoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Linde 64 huizen met 369 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 50 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 125 inwoners.

Reactie toevoegen