Linde (Schalkhaar)

Plaats
Buurtschap
Deventer
Salland
Overijssel

Linde (Schalkhaar)

Terug naar boven

Status

- Linde is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Deventer. T/m 1998 gemeente Diepenveen.

- De buurtschap Linde valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Schalkhaar, deels onder het dorp Lettele.

- De buurtschap heeft zwarte plaatsnaambordjes met witte tekst - fraai, echter niet van een gangbaar type.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1290 kopie ca. 1351 in villa dicta Linlo, ca. 1390 Lynloe, 1408 Linloe, 1530 Lijndloe, 1531 Lijndele, 1665 Linden, 1841 Linde.

Naamsverklaring
Samenstelling met lo 'licht, open bos' en misschien een oude boomnaam, Germaans hlîn*- 'Noorse esdoorn (Acer platanoídes), een ahornsoort', als in het Oudhoogduitse lînboum, het Nieuwhoogduitse Lehne, het Middelnederduitse lönenholt, het Oudnoorse hlynr, en het Oudengelse hlyne. Later gereïnterpreteerd als de boomnaam linde.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Linde ligt rond de wegen Zandbelterweg, Zandbelter Molenweg, Spanjaardsdijk (het gedeelte van deze weg W van het kruispunt met de Zandbelterweg en O van het Overijssels Kanaal (bij de Kanaaldijk Oost)), Kanaaldijk Oost (het gedeelte van deze weg rond de Spanjaardsdijk en rond de Baarler Marsweg), Linderweg, Butersdijk (het gedeelte van deze weg W van het kruispunt met de Kalverbeltsweg), Kalverbeltsweg, Essenhuizerweg, Koerkampsweg (het gedeelte van deze weg ZW van het kruispunt met de Kalverbeltsweg), Schooldijk, Baarler Marsweg en Oerdijk (het gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de wegen Baarler Marsweg en Schooldijk). De buurtschap ligt rond het water de Soestwetering en (voor een klein deel) aan de O oever van het Overijssels Kanaal, en ligt NO van het dorp Schalkhaar en de stad Deventer, W en WNW van het dorp Lettele, OZO van het dorp Diepenveen, N en NNO van het dorp Colmschate, NW van het dorp Bathmen, ZZW van de dorpen Okkenbroek en Heeten en ZZO van het dorp Wesepe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Linde 38 huizen met 256 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 55 huizen met ca. 140 inwoners.

Reactie toevoegen