Klein Harkstede

Plaats
Buurtschap
Groningen
Groningen

klein_harkstede_landbouwvereniging_vergaderingsverslag_8-7-1933.jpg

De kleine buurtschap Klein Harkstede was in ieder geval tot 1933 groot genoeg voor een eigen landbouwvereniging, getuige dit vergaderingsverslag in het Nieuwsblad van het Noorden d.d. 12-7-1933

De kleine buurtschap Klein Harkstede was in ieder geval tot 1933 groot genoeg voor een eigen landbouwvereniging, getuige dit vergaderingsverslag in het Nieuwsblad van het Noorden d.d. 12-7-1933

Klein Harkstede

Terug naar boven

Status

- Klein Harkstede is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Groningen. T/m 2016 grotendeels gemeente Slochteren en deels gemeente Groningen, in 2017 in zijn geheel over naar gemeente Groningen.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Harkstede. Een klein deel van de buurtschap dat, voor het oog, net als de rest van de buurtschap, is gelegen aan de Hoofdweg, welke weg bijna in zijn geheel onder het dorp Harkstede valt en ook, net als de rest van de buurtschap, is gelegen aan de O kant van het water de Borgsloot, ligt in werkelijkheid aan de Engelberterweg, onderdeel van het dorp Engelbert. Omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, ligt dit dorp voor de postadressen 'in' Groningen, en dit kleine deel van de buurtschap Klein Harkstede daarmee dus ook. Praktisch en geografisch gezien valt ook dit deel van de buurtschap echter onder het dorp Harkstede. Eén pand aan de Hoofdweg - Hoofdweg 211 - valt voor het postadres dan nog onder het dorp Meerstad, maar valt praktisch en geografisch gezien evenzeer onder het dorp Harkstede.

- De buurtschap Klein Harkstede heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Buurtschap Klein Harkstede is genoemd naar het O gelegen dorp Harkstede.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Klein Harkstede ligt dus voor een klein deel rond de Engelberterweg en verder rond de NW tak van de Hoofdweg. De buurtschap vormt in feite een smalle strook land tussen de Borgsloot en het dorp Meerstad. De buurtschap ligt WNW van het dorp Harkstede, aan de Borgsloot, direct W en Z van het dorp Meerstad, W en NW van de Grunoplas, NO en O van het dorp Engelbert, O en ZO van het dorp Middelbert, ZZO van de dorpen Ruischerbrug en Noorddijk, O van de stad Groningen, ZZW van het dorp Garmerwolde en WZW van het dorp Lageland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Klein Harkstede omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Klein Harkstede strekt zich uit langs de Borgsloot, die voorheen de grens tussen de gemeenten Slochteren en Groningen vormde. Hoewel het grotendeels in de gemeente Slochteren lag, hoorde het kerkelijk gezien bij het Groningse Middelbert. Er loopt dan ook een kerkpad van het plaatsje naar de kerk van Middelbert. Dáárvoor behoorde de buurtschap tot het kerspel van Heidenschap. Bij de buurtschap lag de polder en het waterschap Kleine Harkstederpolder.

Reactie toevoegen