Kijkuit (Lepelstraat)

Plaats
Buurtschap
Bergen op Zoom
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Kijkuit (Lepelstraat)

Terug naar boven

Status

- Kijkuit is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Bergen op Zoom. T/m 1996 gemeente Halsteren.

- De buurtschap Kijkuit valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lepelstraat.

- De buurtschap Kijkuit heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1747 Kijkuit.

Naamsverklaring
Betekent hetzelfde als uitkijk ‘uitkijkpost’. De buurtschap dankt haar ontstaan aan een voormalig fort. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kijkuit ligt NW van Halsteren, ZW van Lepelstraat en ONO van Tholen, rond de gelijknamige weg, direct N van de weg Halsteren-Tholen (de N286).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Kijkuit niet apart vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

Kijkuit heeft ook vandaag de dag nog een toepasselijke naam. Als je namelijk in deze buurtschap de omgeving in ogenschouw neemt, kun je goed zien dat Halsteren op de noordelijke rand ligt van de Brabantse Wal, de westrand van het West-Brabantse zandplateau. Tevens heb je hier een goed overzicht van de contrasten waaraan deze streek rijk is: klei/zand, laag/hoog, weids/gesloten en grootschalig/kleinschalig.

Reactie toevoegen