Huisduinen

Plaats
Dorp
Den Helder
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Huisduinen

Terug naar boven

Status

- Huisduinen is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Den Helder.

- Huisduinen had t/m 2009 geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek. Voor de postadressen lag het dorp daarom ´in´ Den Helder. Omdat door nieuwbouwplannen in het nabijgelegen Julianadorp dat dorp met de bestaande postcodes niet meer toe kon, is besloten de postcodes in de gemeente Den Helder te reorganiseren en tegelijkertijd een al lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan om de beide genoemde dorpen ook voor de postadressen een `woonplaats` te laten worden. Medio 2009 is dit geëffectueerd. Het dorp heeft nu postcode 1789.

Terug naar boven

Naam

In of op
Je woont niet 'in' maar 'op' Huisduinen.

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Husidina, 1247-1256 kopie 1409 Heusedem, 1395-1396 Huusdunen, 1408 Huysduynen, 1680 herdruk 1745 Huysduynen.

Naamsverklaring
Op basis van de oudste vorm op te vatten als een reïnterpretatie (huis 'woning' en duinen, van duin 'door de wind opgehoopte zandheuvel') van de vaker voorkomende oude naam Heusden, waarvoor zie Oudheusden.(1)

Terug naar boven

Ligging

Huisduinen ligt W van Den Helder en grenst in het W aan de Noordzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Huisduinen 57 huizen met 327 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de middeleeuwen was Huisduinen een bewoonde zandplaat met duinen boven de kop van Noord-Holland.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Huisduinen.

- Bijzonder bij de in 2018 gerealiseerde nieuwbouw aan de R.W. van de Wintstraat in Huisduinen is dat het regenwater niet via putten onder de grond verdwijnt, maar dat het rechtstreeks naar de bodem wordt afgevoerd. Het is de eerste straat in de gemeente Den Helder die op deze manier is ingericht. Met de putloze straat wil de gemeente bijdragen aan verduurzaming van de openbare ruimte. De aanwonenden moeten wel rekening houden met deze manier van inrichting. Zo is het niet de bedoeling dat bewoners een emmer sop voor hun deur leeggieten of hun auto op de oprit wassen met zeep en vervolgens afspoelen. Dit vuile water komt dan namelijk in het kwetsbare duingebied terecht en tast dat aan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Huisduinen heeft 5 rijksmonumenten.

- In Fort Kijkduin te Huisduinen kom je alles te weten over de geschiedenis van dit fort en de andere forten van Den Helder, maar ook over bijv. de landing van Engelse en Russische soldaten in Noord Holland in 1799, het bezoek van Napoleon Bonaparte aan Den Helder en de kustverlichting op duintop Kijkduin (niet te verwarren met Kijkduin bij Scheveningen). In 2013 is vergunning verleend voor het verbouwen van Fort Kijkduin. Het gaat om het herstellen van de verdwenen bastions, het afmaken van het voorplein, het realiseren van een aantal hotelkamers plus een restaurant bij de entree en het plaatsen van een ‘berlinerwand’ in het fort.

- Het Logement Duitse Officieren in Huisduinen (Duinweg 4), ook bekend als het Logementsgebouw en het Casino, is in 1942 door de Duitse Marine gebouwd. Het complex omvat 3 rijksmonumenten. In 2018 en 2019 wordt het complex gerestaureerd en herbestemd tot Atlantikwall Bezoekerscentrum, gericht op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Over de naoorlogse geschiedenis van het complex is niet heel veel bekend, maar veel getuigen leven nog wel. De firma BOEi, gespecialiseerd in de aankoop,restauratie en herbestemming van monumentale panden, die dit complex heeft aangekocht en ook de restauratie en herbestemming verzorgt, gaat daarom op zoek naar bijzondere verhalen over het Logementsgebouw.

“Wij willen weten wat het gebouw betekent voor de mensen van nu. Je kunt denken aan oud-personeel van de Luchtdoelartillerie of de Marine; zulke personen proberen we op te sporen. Maar je kunt ook denken aan omwonenden. Het pand heeft lang leeg gestaan en ik zou het heel aardig vinden te spreken met de Huisduiners die er als kind speelden toen het leeg stond”, aldus historisch ingenieur Jobbe Wijnen van de firma BOEi. BOEi geeft deze verhalen een plek op de pagina ‘Mensen vertellen over Monumenten’. Het gebouw is o.a. een tijdelijk onderkomen geweest van de Dienst Ontwikkeling, Sport en Ontspanning (OS&O) van de Marine.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag begin juni (van 11.00-17.00 uur) wordt jaarlijks het Rondje Cultuur Huisduinen georganiseerd (in 2019 voor de 7e keer). Het Rondje bestaat uit een fiets-/wandelroute door het dorp, waar je op een groot aantal locaties kunt kennismaken met alles wat Den Helder, en Huisduinen in het bijzonder, te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. Het is een evenement dat door het hele dorp enthousiast wordt 'omarmd'. Op meer dan 25 adressen in privé-tuinen en gebouwen worden creatieve vormen als beeldhouwen, keramiek en schilderijen getoond. Om 10.30 uur wordt de opening verricht in het Dorpshuis, waar leden van de Foto Werkgroep Den Helder hun werk exposeren.

In het kerkje op het Dorpsplein worden voorwerpen uitgelicht waar Huisduiners dierbare herinneringen aan bewaren. Het in 2017 met succes gelanceerde Dichtershuisje in een karakteristiek "paddenstoelhuisje" aan de Zeeweg is te bezichtigen. Daarnaast wordt op diverse locaties gemusiceerd. Inwoner Jack Ambriola verzorgt een historische rondleiding door Huisduinen. Ook de inwendige mens wordt deze dag niet vergeten. In de lokale horecagelegenheden en het Dorpshuis is het goed toeven, en in de privé tuin van Karin van der Wal kun je genieten van eigengebakken taart met koffie en thee. Passe-partouts geven toegang tot de locaties en zijn gratis af te halen op Tuintjesweg 4, Duinweg 47 en in het Dorpshuis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

- Op een vrijdagavond in de 2e helft van november is er in Huisduinen de jaarlijkse Lichtjesloop (in 2018 voor de 4e keer), een afwisselende wandeltocht voor jong en ouder. De route is 11 km lang. Deelnemers wordt gevraagd om met een lichtje te komen, zodat zich een lange optocht van licht door de donkere straten vormt. Er is een prijs voor de origineelst verlichte deelnemer. De wandeltocht start om 18.00 uur. Start en finish zijn bij het Dorpshuis.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2013 is in Huisduinen het allereerste permanente obstakelparcours in Nederland gerealiseerd. Het parcours heet “De verovering van Fort Kijkduin” en loopt dan ook over en om het Fort Kijkduin. Officeel heet het parcours de CROSStakelrun. Het parcours is iets meer dan een kilometer lang, heeft 17 hindernissen en heeft (mede dankzij de duinen) 230 meter hoogteverschil. Er worden cursussen gegeven, je kunt er een brevet halen, een abonnement nemen en er zijn ook mogelijkheden voor een kinderfeestje of een personeelsuitje.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Huisduinen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De door Huisduiner Belang uitgegeven Dorpskrant verschijnt 6x per jaar. Via de link is het laatste nummer ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Vereniging Huisduiner Belang is opgericht in 1930. Uiteraard behartigen zij de algemene belangen van de inwoners van Huisduinen, maar volgens de statuten dienen ze ook het specifieke karakter van dit kustdorp met zorg te bewaken, en met inachtneming daarvan mee te werken aan alles dat verbetering en verfraaiing van het dorp beoogt. Geen eenvoudige taken, aldus de vereniging op haar site. Toch is het de diverse besturen door de jaren heen gelukt om het dorp aangenaam te houden. Een plek in Den Helder en Nederland om zuinig op te zijn!, zo stelt zij. Ook beheert en exploiteert de vereniging het monumentale Dorpshuis.

- Dorpshuis: - Het Dorpshuis van Huisduinen is gevestigd in de voormalige lagere school. In 2003 is het pand grondig verbouwd waardoor er meer ruimte is gecreëerd en het pand weer helemaal voldoet aan de (veiligheids)eisen van deze tijd. Het Dorpshuis biedt onderdak aan tal van activiteiten, zoals biljarten, gym, yoga, sjoelen, bingo, bridge, Koningsdag, Kermis, Strandzesdaagse, Winterspelen en apreski, sociaal samenzijn, samen eten.

- Zorg: - Zorgboerderij Tesselaar.

Reactie toevoegen