Julianadorp

Plaats
Dorp
Den Helder
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

julianadorp groeten uit 1960 [640x480].jpg

Julianadorp, Groeten uit, 1960

Julianadorp, Groeten uit, 1960

Julianadorp

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark 't Noorder Sandt.

- Boek hier je bungalow op Landal Beach Resort Ooghduyne.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Julianadorp.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Julianadorp.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Julianadorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Julianadorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Julianadorp is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Den Helder.

- Onder het dorp Julianadorp valt ook de badplaats Julianadorp aan Zee (met eigen komborden) en de (inmiddels grotendeels verdwenen) buurtschap Blauwe Keet.

- Julianadorp had, tot ongenoegen van de dorpelingen, t/m 2009 geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek. Sinds 2010 is dat wel het geval. Door nieuwbouwplannen voor Julianadorp kwam men ruimte tekort in de bestaande postcodes, vandaar dat men die gelegenheid heeft aangegrepen om de postcodes te reorganiseren en Julianadorp gelijk eigen postcodes en de postale plaatsnaam Julianadorp toe te kennen. Voorheen lag Julianadorp voor de postadressen ´in´ Den Helder, waar de inwoners al vele jaren (namelijk sinds de invoering van het postcodeboek in 1978, waarbij de plaatsnaam Julianadorp bewust of onbewust was ´vergeten´) ´not amused´ over waren. De Julianadorpers streden al jaren voor een eigen postcode en vooral plaatsnaam - want daar ging het in feite eigenlijk om - in het postcodeboek, wat volgens hen (en ook volgens de redactie van Plaatsengids.nl), hoort bij de al even officiële erkenning als woonplaats middels de blauwe plaatsnaamborden die bij Julianadorp en Julianadorp aan Zee staan. Het is immers nogal vermoeiend om bij allerlei instanties telkens te moeten uitleggen dat je niet 'in' Den Helder maar in Julianadorp woont, ondanks dat adresbestanden iets anders beweren. Voor nadere toelichting op de postcode- en daarmee plaatsnaam-perikelen zie de pagina Julianadorper perikelen op de lokale website Julianadorp Parel van de Kop. En zie op de pagina Eigen postcode Julianadorp in 2010 hoe verheugd de inwoners zijn dat dit onrecht na 30 jaar is rechtgezet. Overigens gold hetzelfde voor het dorp Huisduinen.

Julianadorp is nu postcode 1787 en 1788. De code 1786 (voorheen het oude dorp) is vervallen, dit gebied is samengevoegd met 1787. 1787 is nu het oude dorp, het buitengebied en de nieuwe woningen in 't Laar. De overige inwoners hebben postcode 1788 gehouden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen en naamsverklaring
In 1909 werd in de kleine buurtschap die tot dan Loopuyt heette, naar oprichter mr. P. Loopuyt, een kerk gebouwd waardoor een echt dorp ontstond. In verband met de geboorte van kroonprinses Juliana op 30 april 1909, werd bij koningin Wilhelmina door mr. Loopuyt het verzoek ingediend of het dorp de naam Julianadorp mocht voeren. Dat was akkoord. In de Tweede Wereldoorlog waren de Duitsers 'not amused' over deze plaatsnaam, gezien de relatie met het koningshuis. Zij veranderden de naam daarom in Loopuytdorp (ook straatnamen als bijv. Julianalaan werden in het hele land aangepast). Na de bevrijding kreeg het dorp zijn oude naam weer terug.

Terug naar boven

Ligging

Julianadorp ligt ten zuiden van Den Helder, in de polder Het Koegras, en grenst in het westen aan de Noordzee. Het gedeelte aan zee wordt ook Julianadorp aan Zee genoemd (met eigen komborden).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Julianadorp heeft ca. 6.000 huizen met ca. 14.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Julianadorp is in 1909 gesticht door mr. P. Loopuyt. Met de bouw van een kerk in dat jaar werd de voorheen buurtschap op die plek, gepromoveerd tot dorp. De plaats is enkele jaren eerder gesticht als buurtschap onder de naam Loopuyt, maar het jaar 1909 wordt als stichtingsjaar beschouwd.

Lange tijd is Julianadorp een betrekkelijk kleine kern gebleven. In 1940 had het dorp met de nabije omgeving ca. 500 inwoners. Vooral sinds 1970 is het dorp door de aanleg van nieuwe wijken uitgegroeid tot momenteel ca. 14.000 inwoners. Julianadorp is ook een populaire badplaats geworden (dat gedeelte heeft een eigen bebouwde kom 'Julianadorp aan Zee') met diverxe bungalowparken en ca. 1.000.000 overnachtingen per jaar.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Julianadorp, kunt u terecht bij:

- De Helderse Historische Vereniging.

- Het septembernummer 2009 van Levend Verleden, het tijdschrift van de Helderse Historische Vereniging, is uitgegeven in boekvorm, met 88 pagina's en 160 foto's. Het is geheel gewijd aan de geschiedenis van het Koegras en 100 jaar Julianandorp. Het boek is in de boekwinkels in Den Helder te verkrijgen voor €15,00.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ontmoetingskerk (Protestantse Gemeente).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Julianadorper Power Festival (trekkertrek) op een zondag in september.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Julianadorp.

- Belangenvereniging Julianadorp.

- Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit.

- Dorpshuis Julianadorp.

 

Reactie toevoegen