Liempde

Plaats
Dorp
Boxtel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

NB gemeente Liempde in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Liempde in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Liempde in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Liempde

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Liempde.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Liempde.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Liempde.

Terug naar boven

Status

- Liempde is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Boxtel. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1995.

- Wapen van de voormalige gemeente Liempde.

- Onder het dorp Liempde vallen ook de buurtschappen Hezelaar (grotendeels), Kasteren en Vrilkhoven. Deze buurtschappen hebben, net als die onder Boxtel, in 2009 fraaie informatiepanelen gekregen met de plaatsnaam groot erboven, zodat u sowieso weet dat u in dat plaatsje bent aanbeland (wat voorheen nergens aan te zien was, behoudens een evt. straatnaambordje wat vaak gelijk is aan de buurtschapsnaam) en tevens kunt lezen wat er nu zo bijzonder is aan de buurtschap in kwestie. Een goed voorbeeld voor andere gemeenten!

- De buurtschap Kleinder Liempde valt niet, zoals de naam zou doen vermoeden, onder de kern Liempde maar onder de kern Boxtel en heeft ook altijd onder de gemeente Boxtel gevallen.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Liemt.

Oudere schrijfwijzen
1883 Liemde, 1901 Liempde.

Terug naar boven

Ligging

Liempde ligt ZO van Boxtel en grenst in het W aan de A2.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Liempde 211 huizen met 1.319 inwoners, verdeeld in dorp Loeëind (= naar wij aannemen de kern van Liempde) 42/268 (huizen/inwoners) en de buurtschappen Vrilkhoven 29/184, Kasteren 27/177, Berg 64/382, Hezelaar 20/125 en Koestraat 29/183.

- Tegenwoordig heeft Liempde ca. 1.900 huizen met ca. 4.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Liempde, kunt u terecht bij:

- Stichting Kèk Liemt.

- Verhalen over de geschiedenis van Liempde op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Liempde heeft 45 rijksmonumenten.

- Liempde heeft 23 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapellen.

- In Museumboerderij De Kleuskes wordt het Brabantse familieleven en dat van de klompenmakers uit Liempde zichtbaar gemaakt. De langgerekte boerderij, ingericht met stolpen, beelden, borden, biezematten stoelen en een met bedstee en goei kamer gesierd voorhuis, is nog immer in tact, zoals het in 1982 verlaten werd. Het betreft de boerderij van wijlen de kinderen Van der Velden, in Liempde beter bekend onder de naam “De Kleuskes". In de stal klinken thans de houten sleegers van de beugelclub. De hooizolder is ingericht als tentoonstellingsruimte en wordt beheerd door de plaatselijke heemkundestichting Kèk Liemt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks op een zondag eind augustus is er de Dag van het Levend Erfgoed op landgoed Velder. Er zijn dan tal van activiteiten rond ca. 70 bijzondere dierenrassen die u ter plekke kunt bewonderen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed Velder.

- Het Sint Janspontje is een zelfbedieningstrekpontje van Liempde naar de N van Liempde gelegen buurtschap Kasteren, over de rivier de Dommel.

- Vanaf 2013 wordt de 'natte natuurparel' De Scheeken ZO van Liempde gerealiseed. De wens om De Scheeken, onderdeel van het Groene Woud, weer te laten vernatten bestond al enige tijd. Een grondruil voorziet in het afstaan van een aantal percelen binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) door een boomkwekerij en delen van percelen door twee andere eigenaren aan het Brabants Landschap. Waterschap de Dommel, het Brabants Landschap en het Bureau Beheer Landbouwgronden stonden percelen buiten de EHS, maar grenzend aan de Scheeken, af. Met de aanleg van een nieuwe waterloop zal een duidelijke scheiding worden aangebracht tussen de toekomstige natte natuurparel en de landbouwgronden daarbuiten. Daarna wordt gewerkt aan de verdere vernatting van de Scheeken. Het Brabants Landschap gaat het gebied beheren. Voor nadere informatie zie persbericht Het Brabants Landschap.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van en filmpjes over Liempde.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Liempde.

Reactie toevoegen