Lichtenvoorde

Plaats
Stad
Oost Gelre
Achterhoek
Gelderland

lichtenvoorde rapenburgerstraat 1916 [640x480].jpg

Lichtenvoorde Rapenburgerstraat 1916

Lichtenvoorde Rapenburgerstraat 1916

GL gemeente Lichtenvoorde in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Lichtenvoorde in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Lichtenvoorde in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Lichtenvoorde

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Lichtenvoorde.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lichtenvoorde (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Lichtenvoorde is een stad in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oost Gelre. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Lichtenvoorde.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Lechtnvoorde.

Terug naar boven

Ligging

Lichtenvoorde ligt ZW van Groenlo, NW van Winterswijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Lichtenvoorde 593 huizen met 3.722 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 197/1.139 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Zieuwent (deels) 213/1.417 (waarmee Zieuwent op dat moment dus groter was dan Lichtenvoorde!), Lievelde 105/663 en Vragender 78/503. Verder viel onder de gemeente het dorp Harreveld. Tegenwoordig heeft de stad ca. 5.000 huizen met ca. 13.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van) deze voormalige gemeente, kun je terecht bij de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lichtenvoorde heeft 12 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Lichtenvoorde.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Zomermarkt in hartje Lichtenvoorde (weekend begin juli) biedt tal van evenementen en activiteiten zoals een grote braderie (ca. 170 kramen), een kermis, doe-activiteiten, op de terrassen overdag 'easy listening' muziek en 's avonds een beetje meer power op de podia.

- Lichtenvoorde is landelijk bekend vanwege het Zwarte Cross Festival (weekend in juli), een heel weekend zowel crosswedstrijden van uiteenlopende aard plus een popfestival met tientallen livebands. Het festival trekt ca. 150.000 bezoekers. Sinds 2014 is er weer een aantal nieuwe klassen bij gekomen in de cross. Eén daarvan is de Roze Cross, een 'Achterhoekse Canal Pride op het droge' voor hetero's, holebi's en transgenders. Het gaat het om een motorcross waarbij deelnemers zich in het roze over de baan begeven in 'Nichtenvoorde'. "Op de Zwarte Cross viert iedereen samen feest ongeacht leeftijd, huidskleur, geaardheid, afkomst, lichaamsgewicht en geur", aldus de organisatie.

- De stad is ook bekend van Bloemencorso Lichtenvoorde (2e zondag van september), dat tienduizenden bezoekers trekt. 20 metershoge corsowagens versierd met meer dan 3,5 miljoen dahlia’s trekken door de straten van de stad. Betrokkenen zijn er vrijwel het hele jaar mee bezig. In de winter wordt een thema bedacht en ontwerp gemaakt. In voorjaar en zomer wordt de wagen gebouwd, en kort voor het corso gaan duizenden vrijwilligers aan de slag om de bloemen te sorteren en te plakken.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2010 zijn de Hofbeek en het Wentholtpark heringericht. Een groot project dat erop gericht is om de groene long van Lichtenvoorde beleefbaarder te maken voor toeristen, eigen inwoners, schoolgaande kinderen en jeugd. Door de komst van toeristen via nieuw aangelegde fietspaden, wordt de lokale economie versterkt. Er is ook gelegenheid gecreëerd voor natuurlijk spelen. Opzet is de kinderen een natuurlijke plek te bieden in een woonwijk waar ze met bijna vergeten speelelementen zoals water, zand, takken en bomen spelenderwijs kunnen leren en lekker bewegen in een natuurlijk omgeving.

Cool Nature, zoals het natuurlijk spelen-project heet, biedt kinderen op een natuurlijke manier een uitdagende omgeving waarin spelen als vanzelf gaat. Kinderen bouwen hierdoor meer fysieke weerstand op, komen tot rust en ontwikkelen motorische vaardigheden. Cool Nature is ook onderdeel van een nieuwe manier van de omgeving inrichten. Door de klimaatverandering is het nodig om - in het bijzonder in de stedelijke omgeving - plekken te hebben waar bij hevige regenval natuurlijke wateropvang mogelijk is, waar het koel is bij hitte en waar een groene buffer is die het leefklimaat gezond houdt. Het project rond de Hofbeek en het Wentholtpark voldoet aan al deze voorwaarden.

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Dweil- en feestband Dokters’ Swingende Infuustoeters is opgericht in 1988 en is begonnen in Bar 't Doktertje, waar de naam van de band van is afgeleid. Grote evenementen worden niet geschuwd, maar ook tijdens de kleinere feesten zorgen de Infuustoeters voor een feest. Verjaardagen, bruiloften, kermissen, festival. Als er een feest is, komen ze graag.

- Sport: - MACL Lichtenvoorde is een actieve motorclub die door het jaar heen verschillende evenementen organiseert, waaronder de Zwarte Cross, andere grote crossevenementen en trainingsdagen.

Reactie toevoegen