Heide (Venray)

Plaats
Dorp
Venray
PeellandNoord-Limburg
Limburg

Heide (Venray)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Heide.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Heide.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Heide.

Terug naar boven

Status

- Heide is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, in de streek Peelland, gemeente Venray.

- Onder het dorp Heide valt de buurtschap Nachtegaal (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

Lokale naam
De Hei.

In het Limburgs
De Haej.

Oudere vermeldingen
1840 De Heijde.

Terug naar boven

Ligging

Heide ligt ZW van Venray.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Heide 39 huizen met 270 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Heide ca. 200 huizen met tegen de 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ontstaan en ontwikkeling
Al in de 16e eeuw wordt melding gemaakt van de buurtschappen De Heijde, Voolen en Nachtegaal. Deze zijn allemaal opgegaan in het huidige dorp Heide.

Heide ligt aan de rand van de Peel, waar men aanvankelijk voor eigen gebruik turf steekt. De vruchtbare landbouwgronden en de uitgebreide heidegronden bieden mogelijkheden voor zowel veeteelt en land- en tuinbouw als het houden van schapen en bijen. De tot voor kort voornamelijk agrarische gemeenschap wordt lange tijd gekenmerkt door boerderijen met vele hoogstam fruitbomen en drinkkoelen, waarvan nu alleen de Drabbelskoel nog over is.

Kerk
De buurtschap Heide werd een dorp door de bouw van een kerk in 1946. Dat was wel een noodkerk in een voormalige barak... Deze noodkerk is in 1964 gesloopt en in 1965 opgevolgd door de huidige kerk, welker voortbestaan wegens teruglopend kerkbezoek anno 2014 onzeker is. Heide is overigens nooit een zelfstandige parochie geworden maar altijd een rectoraat gebleven.

Kermis
Heide was tot in de jaren zestig van de 20e eeuw regionaal bekend vanwege de Heidse Kermis in juni, waar mensen uit de wijde omtrek op af kwamen. Dat kwam omdat de Heidse Kermis de enige in de regio was waar gedanst mocht worden. De pastoors bepaalden namelijk dat men op de kermis niet mocht dansen, maar in Heide was geen pastoor... (aldus een van de geinterviewden in de reportage over de Heidse Kermis, Peel en Maas TV, 4 jan. 2014).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorps Omgevings Programma Heide (2009).

- Ontwerp Structuurvisie Dorpsontwikkelingsplan Heide (2010).

- De basisschool van Heide is in 2011 gesloten omdat er te weinig leerlingen meer waren om de school open te kunnen houden. Uiteraard was dat een forse domper voor de inwoners. Maar door goede samenwerking van betrokken instanties en door veel eigen inzet van de inwoners, is de school inmiddels verbouwd en herbestemd tot multifunctioneel centrum De Hei. Iedereen kan binnenwandelen bij De Hei voor een lekkere kop koffie met iets lekkers erbij of een lunch. De lunchroom met terras is elke dag geopend en ook te huren als feestlocatie. Men kan gebruik maken van de boeken uit de bibliotheek, er is een klein VVV-punt met fiets- en wandelroutekaarten, er zijn vergaderruimtes te huur en Bakkerij van Gassel verkoopt brood en banket. De klaslokalen van de school zijn ingericht als speelruimten voor de kinderen, genaamd Het Fantasiehuis, zodat zij lekker kunnen spelen terwijl de ouders een kopje koffie drinken. Zie ook artikel over de actuele ontwikkelingen in Heide (De Limburger, 7 maart 2014), interviews met inwoners over de ontwikkelingen in Heide (2014) en reportage over o.a. de herbestemming van de school in Heide (2014).

- De inwoners zijn ook blij dat er na lange tijd weer wordt gebouwd in Heide. Het wijkje van ca. 30 woningen aan de Groeneweg voorziet zowel in starterswoningen, seniorenwoningen, tweekappers als vrijstaande woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- RK kerk Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen uit 1965 (Heidseweg 46).

- Mariakapel uit 1920 (Heidseweg 65).

- Mariakapel Alfonsus en Antonius Abt.

Terug naar boven

Beeld

- 2 films uit 1949 over het leven op de boerderij van de familie Maas uit Heide.

- Meer dan 500 oude foto´s uit Heide, met per foto een toelichtende tekst erbij.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Heide.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Heide.

- Zorgboerderij De Lorr.

 

Reactie toevoegen