Leunen

Plaats
Dorp
Venray
Noord-Limburg
Limburg

leunen_jongensband_kiees_mit_kruut.jpg

Kieës mit Kruut is de 'vastelaovendsboyband' uit Leunen. In 2017 veroverden ze de feestzalen met hun carnavalshit 'Nog Ieëne Kieër'. (© www.facebook.com/kieesmitkruut)

Kieës mit Kruut is de 'vastelaovendsboyband' uit Leunen. In 2017 veroverden ze de feestzalen met hun carnavalshit 'Nog Ieëne Kieër'. (© www.facebook.com/kieesmitkruut)

leunen_das_bierfest_kopie.jpg

In Leunen houden ze wel van een feestje op zijn tijd. Zo doen ze er niet alleen aan Kermis en Carnaval, maar hebben ze in februari ook nog Das Bierfest.

In Leunen houden ze wel van een feestje op zijn tijd. Zo doen ze er niet alleen aan Kermis en Carnaval, maar hebben ze in februari ook nog Das Bierfest.

Leunen

Terug naar boven

Status

- Leunen is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Venray.

- Onder het dorp Leunen vallen ook de buurtschappen Laagriebroek, Overbroek, Scheide (grotendeels) en Schoor (deels).

Terug naar boven

Ligging

Leunen ligt direct ten Z van Venray.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Leunen 55 huizen met 350 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geboeid door de historie en gedreven door de nieuwsgierigheid, is in het najaar van 2006 de Werkgroep Historie Leunen opgericht. De werkgroep is onderdeel van de Dorpsraad en is ook aangesloten bij het Historisch Platform Venray.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Leunen.

- Anno 2017 zijn er plannen voor de realisatie van een 'arbeidsmigrantenhotel' op de plek van de oude melkfabriek. Omwonenden vinden dit geen goed plan en ijveren daarom middels Stichting Passend Plan Melkfabriek Leunen voor een andere bestemming. Voor de details van beide materies zie de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Leunen heeft 2 rijksmonumenten.

- Sint Catharinakerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Das Bierfest (op een zaterdag in februari).

- Carnaval. - Carnavalsvereniging 't Knölleke. - Jeugdcarnaval 't Knölleke. - Kieës mit Kruut is de 'vastelaovendsboyband' uit Leunen. Zie hier hun carnavalshit 2017 'Nog Ieëne Kieër'. - Joekskapel Krom dur d'n bocht (KDDB) is naar eigen zeggen "de joeks-sensatie uit het noorden van onze zuidelijkste provincie, die je live moet zien en meemaken".

- Kermis (gedurende 5 dagen in juni).

Terug naar boven

Beeld

- Dorpsfilm 'Leunen in 1968' geeft een mooi beeld van hoe dit dorp eruit zag in de jaren zestig. De film laat gebouwen, inwoners en verenigingen zien in het dorpsleven van toen. De film is in 3 delen. Onder de link zie je deel 1. Aan de rechterkant van het scherm kun je ook de delen 2 en 3 aanklikken.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Leunen.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Leunen.

- Onderwijs: - Basisschool De Meent heeft ca. 240 leerlingen uit de dorpen Leunen, Veulen en Heide. Deze drie-eenheid komt ook terug in de drie balonnen van hun logo. De Meent is een MI-school in ontwikkeling, wat betekent dat ze hun onderwijs meer en meer verrijken vanuit Howard Gardners gedachtengoed omtrent meervoudige intelligenties. Ieder kind heeft talenten! Dat is het uitgangspunt van Meervoudige Intelligentie (MI). Het ene kind is verbaal heel sterk en leert gemakkelijk door gebruik van taal. Een ander kind is juist visueel ingesteld en ziet activiteiten graag voor zich in de vorm van plaatjes, symbolen of beelden. Weer een ander kind leert juist gemakkelijk door gebruik van klank en ritme. Zo zijn er volgens Howard Gardner, de Amerikaanse Hoogleraar die de theorie van Meervoudige Intelligentie ontwikkelde, op dit moment acht intelligenties te onderscheiden: taalknap; rekenknap; beeldknap; muziekknap; beweegknap; natuurknap; samenknap; zelfknap.

Rekening houden met de verschillen in intelligenties is een waardevolle aanvulling op de dagelijkse wijze van lesgeven en geeft inhoud aan het afstemmen van onderwijs op individuele leerlingen. Dat betekent dat ze het maximale uit elk kind proberen te halen door het aan te spreken op zijn of haar intelligentie. Ook spreken ze het kind natuurlijk aan op de intelligentie die het minder beheerst om er zo voor te zorgen dat het zich hierin juist verder ontwikkelt. Oftewel bij De Meent zijn ze op weg van 'Hoe knap ben jij?' naar 'Hoe ben jij knap?

- Muziek: - Ook de in 1920 opgerichte Harmonie St. Catharina is er van en voor de dorpen Leunen, Veulen en Heide.

- Sport: - s.v. Leunen (voetbal). - Korfbalvereniging Oranje-Wit is er voor de dorpen Leunen, Veulen en Heide.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Leunen.

Reactie toevoegen