Grazen

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Grazen

Terug naar boven

Status

- Grazen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1941 gemeente Ginneken en Bavel. In 1942 over naar gemeente Nieuw-Ginneken, in 1997 over naar gemeente Alphen-Chaam.

- De buurtschap Grazen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Strijbeek.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1437 Grasen, 1489 Grazen, 1555 Op Grasen.

Naamsverklaring
Hangt wel samen met grazen en gras 'grasland', hier waarschijnlijk als veldnaam.(1)

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Grazen ligt ZO van Strijbeek, ZW van Chaam, rond de Grazenseweg (vanuit Chaamdijk richting Meerle (België)). De buurtschap lag in het uiterste ZO puntje van de voormalige gemeente Nieuw-Ginneken.

- Een geografische bijzonderheid is dat de buurtschap alleen te bereiken is vanuit Strijbeek via het Belgische Meerle, en vanuit Chaamdijk, dat t/m 1996 onder de gemeente Chaam viel. Je zou de buurtschap dus als een soort enclave kunnen beschouwen in de tijd dat het nog onder de gemeente Nieuw-Ginneken viel, omdat het, althans per auto, niet vanuit elders in die gemeente te bereiken was.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Grazen 6 huizen met 40 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grazen heeft 1 rijksmonument: Aan de Grazenseweg 3 een boerderij van het Kempische langgeveltype, met kruiskozijnen. Om het keldervenster een in wit geschilderd kruis als afweerteken. Met 2 Vlaamse schuren en een bakhuis.

Reactie toevoegen