Etenaken

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Zuid-Limburg
Limburg

etenaken_plaatsnaambord.jpg

Etenaken is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg, en daarbinnen in streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1981 gemeente Wijlre. In 1982 over naar gemeente Gulpen, in 1999 over naar gemeente Gulpen-Wittem.

Etenaken is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg, en daarbinnen in streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1981 gemeente Wijlre. In 1982 over naar gemeente Gulpen, in 1999 over naar gemeente Gulpen-Wittem.

Etenaken

Terug naar boven

Status

- Etenaken is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg, en daarbinnen in streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1981 gemeente Wijlre. In 1982 over naar gemeente Gulpen, in 1999 over naar gemeente Gulpen-Wittem.

- De buurtschap Etenaken valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijlre.

- De buurtschap Etenaken ligt binnen de bebouwde kom van het dorp Wijlre. Daarom had het een wit plaatsnaambord (zie foto) vlak na de blauwe plaatsnaamborden (komborden) van Wijlre, komend vanuit Schin op Geul. Helaas staat dat plaatsnaambord er tegenwoordig niet meer.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Eëtenake.

Oudere vermeldingen
1411 Ettenaken, 1421 Etenaken, 1423 Ethenaken, 1557 Etenaeken, 1803-1820 Etenaaken.

Naamsverklaring
Ontstaan uit Atiniacas*, een Gallo-Romaanse afleiding met het suffix -iniacas (dat zich heeft ontwikkeld tot -enaken) van een Germaanse persoonsnaam Ato met als betekenis 'nederzetting toebehorend aan Ato'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Etenaken ligt direct N van de dorpskern van Wijlre, ZO van Schin op Geul en WZW van Ubachsberg, rond de Valkenburgerweg (de N595; het gedeelte van deze weg tussen de kruising met de weg Baggelsgats in het N en de huisnummers 52 en 89 in het Z) en grenst in het W aan de rivier de Geul.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Etenaken 65 huizen met 416 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 100 huizen en een handvol verblijfsaccommodaties, met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Etenaken heeft 8 rijksmonumenten, zijnde overwegend 18e- en 19e-eeuwse woonhuizen en hoeven op Tuinstraat 13 en Valkenburgerweg 38, 44, 100, 105, 107, 109 en 111.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag in januari organiseert Buurtverenging Etenaken haar jaarlijkse Winterwandeling (fotoreportage Winterwandeling 2018 van Thei Tummers), en op een zondag in oktober is er de jaarlijkse Herfstwandeling. Voor beide geldt: er worden 4 routes uitgezet (9/12/18/25 km) waar je, lopend over bospaden en veldwegen, kunt genieten van de mooie natuur en vergezichten rondom Wijlre. De startplaats is Café A Gen Baan, Parallelweg 30 te Wijlre. Hier dien je je in te schrijven. Onderweg zijn er rustplaatsen voorzien waar je een hapje en drankje kunt verkrijgen. De wandeltochten zijn geschikt voor nordic walkers. Honden zijn toegestaan mits aan de lijn. Je ontvangt na afloop een herinnering. De route is bepijld. Er zijn rustplaatsen met zitgelegenheid. Er is EHBO aanwezig. Het startbureau is per bus bereikbaar.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Waarnemingen van de fauna in buurtschap Etenaken.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Etenaken.

- Zorg: - "Waarom Activiteitenhoeve Wijlre als je een dagbesteding zoekt?: wij zijn gespecialiseerd in dagopvang en doen dit er niet bij. Zo kunnen wij iedereen de zorg bieden die hij/zij nodig heeft; wij zijn een kleine zelfstandige zorgaanbieder en werken vanuit een huiselijke sfeer. Hierdoor creëren wij een familiegevoel en voelen onze deelnemers zich echt thuis; wij richten ons niet op mensen met één specifieke beperking. Er wordt niet gekeken welke handicap of ziekte een deelnemer heeft, maar naar wat een deelnemer wel kan en wat hij/zij interessant en stimulerend vindt; wij bieden een grote diversiteit aan activiteiten, zoals werken in de tuin, werken met dieren, creatief bezig zijn, koken en hebben in de zomermaanden een terras. Natuurlijk is er ook volop tijd om samen te spelen; het activiteitencentrum is gevestigd in een sfeervolle boerenhoeve uit 1768 met riante tuin en huisweide, in buurtschap Etenaken bij Wijlre."

- "Zorgboerderij Asini is een kleinschalige zorgboerderij in Etenaken waar een persoonlijke benadering centraal staat. Wij vinden het belangrijk dat iedereen op zijn eigen manier een fijne dag kan beleven en de ruimte krijgt zich te ontwikkelen. We zijn er voor iedereen die net dat beetje extra aandacht nodig heeft. Als je naar Asini komt, kijken we samen naar jouw dromen en doelen en maken we een plan dat aansluit bij jouw mogelijkheden. De begeleiding kan bestaan uit groepsbegeleiding, individuele begeleiding of een combinatie hiervan. We bieden een scala aan activiteiten: dieren verzorgen, werken in de tuin, koken en bakken in de keuken, creatief aan de slag, wandelen in de natuur en spelen en spelletjes doen."

Reacties

(2)

Het witte kombord Etenaken dat meteen achter het Kombord van Wijlre zou staan vanuit de richting Schin op geul, is er niet meer.

Dank voor uw melding! Dat is jammer, want het is toch altijd nog wel als buurtschap en dus plaats(naam) te beschouwen, die daarmee een plaatsnaambord hoort te hebben, ook al ligt het tegenwoordig dan binnen de bebouwde kom van Wijlre, omdat het nog altijd los van de dorpskern van Wijlre ligt en daar niet door is opgeslokt. Ik heb het aangepast, en de pagina aangevuld met wat ik verder nog over deze buurtschap kon vinden.

Reactie toevoegen