Dwarsgracht

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Dwarsgracht

Terug naar boven

Status

- Dwarsgracht is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Giethoorn, in 1973 over naar gemeente Brederwiede, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- De buurtschap Dwarsgracht valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Giethoorn.

- De buurtschap Dwarsgracht heeft blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft dus een 'bebouwde kom', met 30 km-zone.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Dwarsgracht ligt rond de gelijknamige weg en de weg De Rietlanden, W van Giethoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Dwarsgracht omvat ca. 60 huizen rond de gelijknamige weg en nog ca. 10 huizen en ca. 10 woonarken aan de weg De Rietlanden. Totaal dus ca. 80 wooneenhedern met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dwarsgracht heeft 4 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Grote Otterskooi, gelegen N van de buurtschap Dwarsgracht, is de grootste eendenkooi van Europa. Met een omvang van 30 hectare is zij tien keer zo groot als de gemiddelde eendenkooi. In 2009 is de kooi gerestaureerd. Je kunt de kooi alleen bezoeken tijdens vaarexcursies. De eendenkooi is niet meer in functie. De vangst van wilde eenden is in de jaren zestig en zeventig afgebouwd. Toch is de eendenkooi van grote waarde voor het gebied. Het moerasbos dat rond de plassen ontstond, is een rustplaats voor watervogels, boom- en steenmarters en de otter, die een paar jaar geleden weer in de kop van Overijssel is uitgezet. Daaraan dankt de kooi trouwens niet zijn naam. Die komt van de oorspronkelijke eigenaar, de familie Otter. "Eendenkooien zijn juweeltjes van natuur en cultuur. De natuur is er ongerept en tegelijk laten ze het gebruik door de mens van die natuur zien", aldus beheerder Fokkema.

Reactie toevoegen