De Wopereis

Plaats
Buurtschap
Oost Gelre
Achterhoek
Gelderland

De Wopereis

Terug naar boven

Status

- De Wopereis is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oost Gelre. T/m 2004 gemeente Lichtenvoorde.

- Buurtschap De Wopereis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zieuwent.

- Buurtschap De Wopereis heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1460 en 1533 Wapenreyse.

Naamsverklaring
Wel verklaard als een samenstelling van wapen, ontstaan uit het Middelnederduitse wapel 'stilstaand water, moeras' en reis 'verhoging in het land'. Deze verklaring is echter onwaarschijnlijk: reis is in deze betekenis niet geattesteerd en vormen van de plaatsnaam met wapel ter ondersteuning ontbreken.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Wopereis ligt W van Zieuwent, rond de Oude Ruurloseweg, bij de kruispunten met de Hofmansweg en de Reindersweg. Verder ligt de buurtschap ZO van Mariënvelde en NW van Harreveld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Wopereis omvat ca. 10 huizen met ca. 30 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de Oude Ruurloseweg is in 1949 een kapel - zie de 2e kapel onder de link - ter ere van Onze Lieve Vrouw van Fátima opgericht, als dank voor de bevrijding, de goede afloop van het onderduiken en het ontkomen aan de opsporing van de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Reactie toevoegen