Mariënvelde

Plaats
Dorp
Oost Gelre
Achterhoek
Gelderland

Mariënvelde

Terug naar boven

Status

- Mariënvelde is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oost Gelre. T/m 2004 gemeente Ruurlo.

De gemeente Ruurlo is in 2005 opgegaan in de nieuwe gemeente Berkelland. Echter, middels een grenscorrectie is het dorp Mariënvelde naar de nieuwe gemeente Oost Gelre gegaan, omdat het in de gemeente Ruurlo erg excentrisch lag en in de nieuwe gemeente Berkelland ook excentrisch zou komen te liggen, en het dorp vanouds meer banden heeft met het naastgelegen dorp Zieuwent, waar het vanouds een buurtschap van was.

- Onder het dorp Mariënvelde valt mogelijk ook een deel van de buurtschap Ruurlosebroek.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Tot 1932 was Mariënvelde nog een buurtschap van Zieuwent, onder de naam Achter-Zieuwent. Door de bouw van de kerk (met pastorie en kerkhof) in dat jaar werd het een dorp en parochie. De huidige plaatsnaam is echter pas in 1952 van kracht geworden.

Naamsverklaring
De naam is afgeleid van 'Maria in het veld' (aldus de lokale dorpssite).

Terug naar boven

Ligging

Mariënvelde ligt ZW van Lichtenvoorde en Zieuwent, Z van Ruurlo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Mariënvelde, toen nog onder de naam Het Zieuwent (= de buurtschap Achter-Zieuwent) 67 huizen met 407 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Mariënvelde, kun je terecht bij Oudheidkundige Vereniging Zuwent.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariënvelde heeft 3 rijksmonumenten, alle daterend uit 1932: de RK kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes, de naast de kerk gelegen pastorie, en het Baarhuisje op het kerkhof.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Kermis (weekend eind mei) is het jaarlijkse volksfeest in het dorp.

- Tour de Mariënvelde (op een zondag in juli).

- Spektakelweekend (weekend in augustus), met o.a. Dors(t)feest met live muziek, Combinerace, Bangerrace, Zitmaaierrace, Autocross, Supersprinters.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Waterschap Rijn en IJssel heeft in 2011 de Veengoot nabij de Zanddijk te Mariënvelde heringericht. De herinrichting draagt bij aan de realisatie van de ecologische verbindingszones Baakse Beek en Veengoot. Zo ontstaat een duurzaam watersysteem waarin meer ruimte is voor waterberging en piekafvoeren worden tegengegaan. Langs de Veengoot tussen de Nicolaasweg en de Zanddijk is 11 hectare heringericht. De loop van de beek is verlegd en de beek heeft een natuurlijkere loop en profiel gekregen. Het omliggende terrein is verlaagd waardoor het geschikt is voor retentie (wateropvang) en er meer variatie voor ontwikkeling van natuurwaarden ontstaat.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Mariënvelde.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Mariënvelde op Facebook.

- Belangenvereniging: - Mariënvelds Belang.

- Welzijn: - De Brede Maatschappelijke Voorziening is een organisatie en (in de toekomst) een gebouw ten dienste van de leefbaarheid en het welzijn van Mariënvelders.

- Sport: - v.v. Mariënveld (voetbal). - Volleybalvereniging Marvo '76.

Reactie toevoegen