Mariënvelde

Plaats
Dorp
Oost Gelre
Achterhoek
Gelderland

Mariënvelde

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Mariënvelde.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Mariënvelde.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Mariënvelde.

Terug naar boven

Status

- Mariënvelde is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oost Gelre. T/m 2004 gemeente Ruurlo.

- De gemeente Ruurlo is opgegaan in de nieuwe gemeente Berkelland. Echter middels een grenscorrectie is het dorp Mariënvelde naar de nieuwe gemeente Oost Gelre gegaan, omdat het in de gemeente Ruurlo erg excentrisch lag en in de nieuwe gemeente Berkelland ook excentrisch zou komen te liggen, en het dorp vanouds meer banden heeft met het naastgelegen dorp Zieuwent, waar het vanouds een buurtschap van was.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Tot 1932 was Mariënvelde nog een buurtschap van Zieuwent, onder de naam Achter-Zieuwent. Door de bouw van de kerk (met pastorie en kerkhof) in dat jaar werd het een dorp en parochie. De dorpsnaam Mariënvelde is echter pas in 1952 van kracht geworden.

Naamsverklaring
De naam is afgeleid van 'Maria in het veld' (aldus de lokale dorpssite).

Terug naar boven

Ligging

Mariënvelde ligt ZW van Lichtenvoorde en Zieuwent, Z van Ruurlo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Mariënvelde, toen onder de naam Het Zieuwent (= de buurtschap Achter-Zieuwent) 67 huizen met 407 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Mariënvelde ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Mariënvelde, kunt u terecht bij Oudheidkundige Vereniging Zuwent.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariënvelde heeft 3 rijksmonumenten, alle daterend uit 1932: de RK kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes, de naast de kerk gelegen pastorie, en het Baarhuisje op het kerkhof.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tour de Mariënvelde (op een zondag in juli).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Herinrichting Veengoot bij Mariënvelde
Waterschap Rijn en IJssel heeft begin 2011 de Veengoot nabij de Zanddijk te Mariënvelde heringericht. De herinrichting draagt bij aan de realisatie van de ecologische verbindingszones Baakse Beek en Veengoot. Zo ontstaat een duurzaam watersysteem waarin meer ruimte is voor waterberging en piekafvoeren worden tegengegaan. Langs de Veengoot tussen de Nicolaasweg en de Zanddijk is 11 hectare heringericht. De loop van de beek is verlegd en de beek heeft een natuurlijkere loop en profiel gekregen. Het omliggende terrein is verlaagd waardoor het geschikt is voor retentie (wateropvang) en er meer variatie voor ontwikkeling van natuurwaarden ontstaat.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Mariënvelde.

 

 

Reactie toevoegen