Mennonietenbuurt (Burgerbrug)

Plaats
Buurtschap
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Mennonietenbuurt (Burgerbrug)

Terug naar boven

Status

- Mennonietenbuurt is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Zijpe.

- De buurtschap Mennonietenbuurt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Burgerbrug.

- De buurtschap Mennonietenbuurt is niet voorzien van plaatsnaamborden. De plaatsnaam is zelfs ook uit de recente atlassen verdwenen, zoals (1). In de vorige editie van de atlas Noord-Holland (1996) stond de plaatsnaam nog wel vermeld. Waarom de plaatsnaam is verwijderd is ons een raadsel. De bebouwing, hoe gering ook, staat er immers nog gewoon en is niet in een grotere buurplaats opgegaan (en daarmee is het wat ons betreft ook nog steeds een buurtschap). Overigens staat de plaatsnaam op Google Maps nog wél vermeld (zie de kaart hierboven).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 Mennistenbuurt. Deze verouderde spelling staat ook nog op de gevel van een huis in de buurtschap.

Naamsverklaring
Genoemd naar de hier in de 19e eeuw woonachtige aanhangers van de geloofsprediker Menno Simonsz, die Mennonieten werden genoemd.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Mennonietenbuurt ligt ZO van Petten, WNW van Burgervlotbrug, rond de kruising van de Pettemerweg met de Belkmerweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Mennonietenbuurt omvat slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Mennonietenbuurt heeft vroeger een kaasfabriekje gehad.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mennonietenbuurt heeft 1 rijksmonument, en wel de stolpboerderij genaamd "De Viersprong" of "Het Huis met de Twee Gezichten" (in de volksmond ook wel bekend als "Op 't Hoekje") aan de Belkmerweg 16. Het pand dateert mogelijk uit 1743. De eerste naam slaat op de situering bij de viersprong Belkmerweg / Pettemerweg. De tweede naam duidt op de radicale verandering van het pand door een verbouwing, waarbij de voorzijde min of meer oorspronkelijk bleef, maar de achterzijde volkomen veranderde. Door de vele veranderingen is het de vraag of dit pand nog ‘rijksmonumentwaardig’ is. (bron: gemeente Zijpe)

- De voormalige doopsgezinde kerk van de Mennonieten uit 1869 staat in buur-buurtschap Burgervlotbrug (Pettemerweg 1) en is tegenwoordig deels in gebruik als woonhuis.

Reactie toevoegen