Minibieb

minibieb_1.jpg

Sinds 2013 is de 'Minibieb' ook in Nederland in opkomst. Er zijn er nu al meer dan 1.000! Mensen mogen daar een boek uit meenemen om te lezen. De bedoeling is dat zij er ook weer een boek dat zij zelf over hebben, in terug doen. (© www.minibieb.nl)

Sinds 2013 is de 'Minibieb' ook in Nederland in opkomst. Er zijn er nu al meer dan 1.000! Mensen mogen daar een boek uit meenemen om te lezen. De bedoeling is dat zij er ook weer een boek dat zij zelf over hebben, in terug doen. (© www.minibieb.nl)

In kleine kernen in ons land zijn in de afgelopen jaren diverse voorzieningen verdwenen. Dat geldt ook voor bibliotheken. Ook in de Verenigde Staten is dit het geval. Als alternatief is Tod Boll daar in 2009 met het initiatief begonnen dat als Little Free Library inmiddels de VS heeft veroverd; een klein onbemensd bilbiotheekje, vaak in de vorm van een kastje aan de muur van de initiatiefnemer. De bedoeling is dat mensen er een boek uithalen om te lezen, en het na lezing aan een ander doorgeven of het terugzetten, zodat ook iemand anders er weer plezier van kan hebben. Deelnemers kunnen er ook een boek in plaatsen dat ze zelf uit en over hebben, zodat het systeem zichzelf op die manier in stand houdt. In de Verenigde Staten bevinden zich inmiddels meer dan 70.000 van deze mini-bibliotheekjes. Onder de link op de Facebookpagina inspireren mensen elkaar met de creatieve kastjes die ze hebben gemaakt, en het succes dat ze ermee hebben.

In 2013 is dit fenomeen 'overgewaaid' naar Nederland, waar het toen met een handvol kastjes is begonnen. Hier is het bekend geworden onder de naam Minibieb. Inmiddels zijn het er al meer dan 1.000 (in oktober 2016 is nummer 1.000 geplaatst), verspreid door het hele land. Onder de link vind je ze allemaal, en kun je dus kijken of er ook bij jou een in de buurt is. Op sommige kastjes staat aangegeven dat je er ook andere, verwante artikelen in mag doen en kunt lenen, zoals cd's, dvd's, puzzels en/of spellen.

Overigens gaat het er niet alleen om om het lezen te bevorderen en hergebruik van boeken te stimuleren. In veel gevallen is het ook een ontmoetingspunt geworden in een dorp of wijk, waardoor mensen uit de buurt elkaar (beter) leren kennen en een punt hebben om een praatje te maken, als alternatief voor ontmoetings-gelegenheden die de afgelopen jaren soms uit kleine kernen of wijken verdwenen zijn (school, dorpswinkel).

Op onze site hebben wij enkele voorbeelden vermeld, met name bij de plaatsen Blaricum, Bath, Eelderwolde, Elden, Gerkesklooster-Stroobos, Julianadorp, Vuurbaken, Wijk aan Zee.

Reactie toevoegen