Buinen

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

Buinen

Terug naar boven

Status

Buinen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Bunen. Een inwoner van dit dorp is een Buner.

Oudere vermeldingen
1549 Bunne, 1557 Bune, 1634, ca. 1660, 1773 Buyne, 1781 Buinen.

Naamsverklaring
Hangt mogelijk samen met het Germaanse bunjô-* 'verhoging, hoogte' of met buun, bune 'vlechtwerk, omheining'. Vergelijk Bonnen, Bunne en Bunschoten. Buinen heeft de latere slot-n wellicht analoog aan Drouwen en de vele andere Drentse plaatsnamen op -en.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Buinen ligt Z van de dorpen Bronneger, Drouwenerveen en Gasselternijveen, ZW van de dorpen Buinerveen, Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Stadskanaal en Gasselternijveenschemond, W van de dorpen 1e Exloërmond, 2e Exloërmond en Musselkanaal, N van de dorpen Exloo en Odoorn, NW van het dorp Eesergroen, O van de dorpen Ees, Westdorp en Borger en ZO van de dorpen Drouwen, Gasselte en Gieten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Buinen 40 huizen met 260 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 320 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buinen is een esdorp. In 1850 bestond het bijna alleen uit wat boerderijen geconcentreerd aan enkele straten. Vergeleken met andere esdorpen in de vroegere gemeente Borger groeide het dorp tot 1940 vrij snel. Dat had te maken met de aanleg van een spoorweg en een haven. Het Noordooster Locaalspoor vergrootte ook hier de bedrijvigheid vanaf 1905 sterk. Er was een station voor personenvervoer en een laad- en losplaats voor goederen en vee.

Tussen Buinen en Exloo ontstond een zandafgraving waar wagons met de hand werden gevuld met zand. Later werden de spoorlijn en de haven buiten gebruik gesteld. In 1977 is de haven gedempt. Bij een vrij recent dorpsvernieuwingsproject is de haven voor recreatieve doeleinden weer uitgegraven.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er meer bedrijvigheid in het dorp. Tot 1965 was er aan de Spoorstraat een cartonnagefabriek. Nadien is het fabriekspand gebruikt voor de fabricage van Fasto gasgeisers. Nefit Buderus heeft er tot in 2010 moderne cv ketels gefabriceerd. (bron: gemeente Borger-Odoorn)

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting DIO Buinen organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten in en voor het dorp.

- Dorpsbelangen organiseert jaarlijks een Nieuwjaarswandeltocht (op een zondag begin januari. Afstanden: 5 en 10 km). De kosten bedragen 5 euro voor donateurs, 7,50 voor niet-donateurs. Kinderen t/m 12 jaar betalen 2,50. Deelnemers worden getracteerd op koffie en thee en een versnapering onderweg. Na afloop staat snert met roggenbrood en spek klaar.

- "Dorpsbelangen Buinen organiseert jaarlijks op 1e paasdag een Paasvuur. De paasbult wordt op de Noorder Es opgebouwd ter hoogte van de kruising Eilandenweg/Uitkampenweg. Inwoners kunnen vooraf op een afgesproken datum materiaal voor het Paasvuur aanleveren. We accepteren alleen organisch materiaal dat normaliter geheel verbrandt. Dus geen geverfd hout of hout met spijkers (dus ook geen pallets of kratten), geen spaanplaat e.d. , geen metalen, geen kunststoffen, geen textiel en geen huis- en bouwafval. Uiteraard ook geen olie, vetten of andere chemische spullen, en geen wortels van gerooide bomen en struiken. De bijdrage per aangevoerde vracht is € 5,- per aanhangwagen en € 10,- per boerenkar/kipper of gelijksoortig volume. Op 1e paasdag om 19.30 uur verwachten we de kinderen bij het plantsoen op de hoek Hoofdstraat/Eilandenweg. Daar krijgen ze een fakkel waarna we in optocht naar de Paasbult gaan. Om 20.00 uur wordt het paasvuur door de kinderen aangestoken."

- Stratenvolleybaltoernooi (op een zondag in juni).

- Zomerfeest (augustus) van Dumeco Team Buinen, met vinylcompetitie en diverse live artiesten.

- Dorpsfeest Buuner Beer (weekend eind augustus/begin september). Op donderdag begint het met de Pubquiz voor de straten. Vrijdagavond na de Playbackshow wordt de muziek verzorgd door Dumeco Team Buinen. Zaterdagavond is er een live band. Ook zondagmiddag tijdens en na de Zeskamp speelt er een live band.

- Winterfair (op een zondag eind november).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Buinerkeet, gelegen aan de Voorbosweg tussen Buinen en Exloo, was van oorsprong een ossenstal en werd ook gebruikt als schuilplaats voor de arbeiders die hier werkten en het bos aanlegden. Nadien was het een populair rust- en schuilpunt voor fietsers en wandelaars. In 2005 of 2011 (in diverse artikelen hierover worden deze beide jaren genoemd, wie weet wat het goede jaar is?) is de hut afgebrand. In 2017 vatte Lionsclub De Megalieten Borger-Odoorn het plan op om het historisch en toeristisch van belang zijnde gebouwtje te herbouwen. Dat zou ca. 30.000 euro gaan kosten. Na de nodige fondsenwerving zijn vrijwilligers in 2018 een half jaar zoet geweest met de herbouw van de Buinerkeet, met hout uit het bos ter plekke. Ze hebben er samen ca. 500 manuren in gestoken. De herbouwde Buinerkeet is in november 2018 gereedgekomen. Het gebouwtje ligt op een knooppunt van fietspaden. De Lionsclub hoopt dat dit weer een mooi pluspuntje erbij is voor het fietstoerisme in deze omgeving.

- Om het dorp heen, startend aan de O kant, loopt het Kanaal Buinen-Schoonoord, dat van 1926-1930 is aangelegd als werkverschaffingsproject, als schakel in de verbinding tussen het Stadskanaal en het Oranjekanaal. Sinds 1966 heeft het kanaal geen functie meer voor de beroepsscheepvaart, en wordt het alleen nog gebruikt ten behoeve van de recreatie.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Buinen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Buinen.

- Dorpshuis: - Na de sluiting van het dorpscafé, de basisschool en de gymzaal, was het de bedoeling dat er weer een ontmoetingsfunctie zou komen in het dorp waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. De gymzaal is daartoe in 2018 opgewaardeerd tot Dorpshuis Buinen. Een en ander kon gerealiseerd worden door een bijdrage van de gemeente van ca. 150.000, een bijdrage van het Oranje Fonds, plus veel zelfwerkzaamheid van de inwoners. Secretaris Gerrie Wilts van Stichting Dorpshuis: "Samen met de voetbalvereniging, die gebruik maakte van de kleedkamers, en Dorpsbelangen, zijn we jaren bezig geweest met dit plan. We hebben de gymzaal uit 1984 verbouwd zodat het nu fungeert als jeugdsoos, ontmoetingsruimte en sportaccommodatie. Het is volgens Wilts belangrijk dat er een plek is waar dorpsbewoners elkaar ontmoeten: “De kinderen in het dorp gaan nu bijvoorbeeld naar zes verschillende scholen in vier verschillende dorpen. Sommigen wonen bij elkaar in de straat, maar kennen elkaar niet eens. Door activiteiten in het dorpshuis leren ze niet alleen elkaar kennen, maar ook de waarde van een dorpsgemeenschap."

In het nieuwe Dorpshuis Buinen is plek voor allerlei activiteiten. "We hebben nu al een volleybalvereniging en er is zumba. In het nieuwe buurthuis komt er ook badminton en tafeltennis. De ontmoetingsruimte wordt een soort inloopruimte waar senioren kunnen kaarten. Ook kunnen er workshops, film- en toneelavonden, kunstexposities en lezingen plaatsvinden, eigenlijk alle dingen die je in een dorpshuis doet." Het pand is modern en duurzaam geworden. “Het sanitair is vernieuwd en er zijn zonnepanelen geplaatst. Het energieverbruik fors verlagen was een belangrijk doel." "We hebben ideeën genoeg. Ik hoop dat er straks minstens twee keer per dag een activiteit is en dat we een keer per maand iets bijzonders hebben zoals een optreden, toneel of cabaret. Maar het belangrijkste is dat het dorp nu een plek heeft waar jong en ouder bijeenkomt." (bron: Oranje Fonds)

- Muziek: - "Zanggroep De Dokwarkers is opgericht in 2006 en heeft ca. 35 leden, ongeveer ongeveer gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. De vrouwen zijn onderverdeeld in alten en sopranen, zodat de liedje drie- of meerstemmig gezongen worden. Dit is een luxe, want de meeste gemengde koren hebben tekort aan mannen. Ons repertoire bestaat uit gezellige liedjes, hoofdzakelijk Nederlandse, Duitse en Engelstalige evergreens. We repeteren op de donderdagavond van 20.00-22.00 uur in Steakhouse El zorro/Hartlief te Buinen. We worden begeleid door muzikanten op accordeon, gitaar en contrabas."

- Het Bühnerpopkoor is in 2009 ontstaan vanuit zanggroep De Dokwarkers. Het koor heeft ca. 40 leden. Het gevarieerde poprepertoire bevat allerlei muziek van de afgelopen decennia. Er zijn vier stemgroepen: sopranen, alten, tenoren en baritons, waarbij de stemgroepen regelmatig ook weer onderverdeeld worden zodat er vier- of zesstemmige nummers gezongen kunnen worden.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Buinen. - De jeugd speelt in een samenwerkingsverband met v.v. Buinerveen onder de naam v.v. BBC (Buinen Buinerveen Combinatie).

- Zorg: - "Leer-werk-zorgboerderij Les Chevaux in Buinen is van oorsprong een paardenrecreatiebedrijf. Iedereen helpt, op zijn eigen manier, mee met de dagelijkse werkzaamheden. Het werk bestaat uit meerdere uitdagingen, zoals het poetsen en voeren van de dieren, het mooi maken van het terrein, het schoonmaken van de hokken, het verkopen van spullen en het repareren van kapotte spullen. Wij werken veel buiten, maar bij heel slecht weer hoeven wij niet werkeloos binnen te zitten. Wij bieden dagopvang en logeeropvang voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of een autistische stoornis, kinderen uit de jeugdzorg, mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een burn-out, met niet-aangeboren herenletsel en leerlingen van het speciaal onderwijs."

Reactie toevoegen