Buinen

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

Buinen

Terug naar boven

Status

- Buinen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Bunen. Een inwoner van dit dorp is een Buner.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Buinen ligt Z van de dorpen Bronneger, Drouwenerveen en Gasselternijveen, ZW van de dorpen Buinerveen, Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Stadskanaal en Gasselternijveenschemond, W van de dorpen 1e Exloërmond, 2e Exloërmond en Musselkanaal, N van de dorpen Exloo en Odoorn, NW van het dorp Eesergroen, O van de dorpen Ees, Westdorp en Borger en ZO van de dorpen Drouwen, Gasselte en Gieten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Buinen 40 huizen met 260 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 330 huizen met ca. 820 inwoners.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting DIO Buinen organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten in en voor het dorp.

- Dorpsfeest Buunerbeer (weekend in september).

- Winterfair (op een zondag eind november).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Buinen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Buinen.

- Dorpshuis: - Na de sluiting van het dorpscafé en de basisschool, is het de bedoeling dat er weer een ontmoetingsfunctie komt in het dorp waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, door de opwaardering van de voetbalkantine tot Dorpshuis Buinen. Tevens is het de intentie dat er nieuwe kleedkamers komen voor de voetbalclub. Een en ander kan gerealiseerd worden door een bijdrage van de gemeente van 151.000 euro plus veel zelfwerkzaamheid van de inwoners. Anno eind 2017 zijn de plannen nog niet definitief door de gemeente goedgekeurd.

- Muziek: - Het Bühnerpopkoor is in 2009 ontstaan vanuit zanggroep De Dokwarkers uit Buinen. Het koor heeft ca. 40 leden. Het gevarieerde poprepertoire bevat allerlei muziek van de afgelopen decennia. Er zijn vier stemgroepen: sopranen, alten, tenoren en baritons, waarbij de stemgroepen regelmatig ook weer onderverdeeld worden zodat er vier- of zesstemmige nummers gezongen kunnen worden.

- Sport: - v.v. Buinen (voetbal). - Daarnaast is er kennelijk ook nog een v.v. BBC (Buinen Buinerveen Combinatie).

- Zorg: - Zorgboerderij Les Chevaux.

Reactie toevoegen