Borger

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

borger_plaatsnaambord.jpg

Borger heeft veel te bieden, o.a. als Sportdorp, als 'Hunebedhoofdstad' en met een wegenmarkt, o nee weekmarkt (drukfoutje van de bordenmaker dat hen én de gemeente kennelijk niet is opgevallen). (© H.W. Fluks)

Borger heeft veel te bieden, o.a. als Sportdorp, als 'Hunebedhoofdstad' en met een wegenmarkt, o nee weekmarkt (drukfoutje van de bordenmaker dat hen én de gemeente kennelijk niet is opgevallen). (© H.W. Fluks)

borger hoofdstraat 1941 [640x480].jpg

Borger Hoofdstraat 1941

Borger Hoofdstraat 1941

DR gemeente Borger in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Borger in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Borger in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Borger

Terug naar boven

Status

- Borger is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997.

- Wapen van de voormalige gemeente Borger.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Börger. Een inwoner van dit dorp is een Börgerder.

Terug naar boven

Ligging

Borger ligt ZO van Assen, ZW van Stadskanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Borger 442 huizen met 2.541 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 87/519 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Westdorp 11/95, Eldershaar 1/8, Ees 22/160, Buinen 40/260, Bronneger 12/90, Drouwen 53/362, Drouwenerveen 51/305, Buinerveen 42/205, Nieuw Buinen 86/367 en Drouwenermond 37/170. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.000 huizen met ca. 4.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de voormalige gemeente) Borger, kun je terecht bij:

- Stichting Harm Tiesing, Historisch Genootschap voor de Regio Borger.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Borger heeft 7 rijksmonumenten.

- De huidige Willibrordkerk (Hoofdstraat 34) is gebouwd in 1826 als vervanger van de oude middeleeuwse kerk op die plaats. De oude kerk is dermate vervallen dat afbraak en nieuwbouw noodzakelijk is. Alleen de toren uit 1316 blijft gehandhaafd. De in neoclassicistische stijl gebouwde Waterstaatskerk is een eenvoudige, driezijdig gesloten zaalkerk. Het in 1979 gerestaureerde orgel is in 1855 vervaardigd door de Groninger orgelbouwer Herman Eberhard Freytag.

Rond 1975 komt de kerk in handen van de gemeente, die de kerk gebruikt als raadszaal en verder is de kerk nog in gebruik voor trouwen, rouwen en tot 2007 soms voor een kerkdienst. Onder andere door de gemeentelijke herindeling van 1998 komt er een eind aan het gebruik van de kerk door de nieuwe gemeente Borger-Odoorn. Het bestuurlijke centrum wordt verplaatst naar een andere kern. Inwoner Henk Eggens ziet de leegstand van de kerk met lede ogen aan en wil weer reuring brengen in de kerk en in het dorp in bredere zin. De afgelopen jaren heeft hij de kerk verbouwd en herbestemd tot cultuurpodium VANSLAG, waar regelmatig bijzondere bands optreden.

- Het Hunebedcentrum zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste hunebed (nr. D27) staat pal naast het Hunebedcentrum. In ons museum wordt het verhaal verteld over deze mysterieuze megalitische graven en de mensen die ze hebben gebouwd. Er wordt ingegaan op vragen als: wie heeft ze gebouwd en hoe maar vooral ook waarom zijn ze gebouwd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oertijdmarkt (op een zondag begin augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De rondwandeling Borger - Buinen (12 km) voert u langs maar liefst 8 hunebedden en brengt u langs plekken met schitterende vergezichten vanaf de hoge velden en essen over het Hunzedal.

Terug naar boven

Beeld

- Dorpsfilm Borger 1953 (14 min.). Inwoners staan voor hun huis, zijn aan het werk of komen toevallig voorbij. Verder Hotel Bieze, de Prinses Margrietschool, de School met den Bijbel, een niet nader genoemde lagere school en een smederij.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Borger (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Muziek: - "Huilen van Plezier met De Traan". Zo luidt het motto van het bijzondere koor De Traan uit Borger, dat met 30 zangers en een 10 man sterk orkest vol overgave de meest aanstekelijke levensliederen zingt. Hun unieke verschijning en presentatie waarborgt zowel een weemoedige sfeer als een groot feest. Het is maar wat het publiek wenst.

- Zorg: - Zorgboerderij De Gouden Zon.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Borger.

Reactie toevoegen