Broek op Langedijk

Plaats
Dorp
Langedijk
West-Friesland
Noord-Holland

broek op langedijk vanuit de lucht [640x480].jpg

Broek op Langedijk Vanuit de lucht

Broek op Langedijk Vanuit de lucht

NH gemeente Broek op Langedijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Broek op Langedijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Broek op Langedijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Broek op Langedijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Broek op Langedijk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Broek op Langedijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Broek op Langedijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Broek op Langedijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Broek op Langedijk is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Langedijk. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1941.

- Wapen van de voormalige gemeente Broek op Langedijk.

Terug naar boven

Ligging

Broek op Langedijk ligt NO van Alkmaar, N van Heerhugowaard.

Terug naar boven

Statistische gegevens

-  In 1840 had de gemeente Broek op Langedijk, die slechts het dorp omvatte, 153 huizen met 700 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Broek op Langedijk ca. 2.000 huizen met ca. 5.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Broeker Veiling
De Broeker Veiling is de oudste doorvaar-groentenveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door Museum BroekerVeiling met het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water gebouwd zijn. In het seizoen vinden er dagelijks rondleidingen plaats, kunt u meedoen aan een echte veiling in het afmijnlokaal en een rondvaart maken in het Rijk der Duizend eilanden waar het museum aan grenst. Op bepaalde tijden kunt u een bezoek brengen aan de smederij en het palingroken meemaken. Ook het buitenmuseum is prachtig. Met akkers, een boomgaard, dieren, een schuitenhelling en oorspronkelijke bruggetjes. Een picknick waard! Op het land staan de producten van het seizoen. Bloemkool, aardappelen, uien, bieten, prei, witte kool, rode kool en boerenkool.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Broek op Langedijk heeft 3 rijksmonumenten.

- Molen D Polder Geestmerambacht.

- In de wijk Mayersloot bevindt zich een moderne overhaal of overtoom, om inwoners met hun boot vanuit hun lagergelegen sloten de hogergelegen wateren in de omgeving te kunnen laten bevaren.

- Gevelstenen in Broek op Langedijk.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Oosterdel
Aan Stichting Veldzorg Oosterdel is de Zilveren Maanprijs 2010 toegekend.
Deze prijs beloont jaarlijks baanbrekende activiteiten of het meest geslaagde project op het gebied van natuur, milieu of landschap in Noord-Holland. Stichting Veldzorg Oosterdel is namens Staatsbosbeheer de beheerder van de Oosterdel, een waterrijk gebied O van Broek op Langedijk. De hoofddoelstelling van de stichting Veldzorg Oosterdel is het cultuurhistorisch landschap bij Broek op Langedijk te behouden door het karakteristieke patroon van land en water intact te houden en daar waar nodig in de oude staat terug te brengen. Het landschapsreservaat Oosterdel is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Het gebied maakt deel uit van de Blauwe Loper. In 2005 heeft de stichting met Staatsbosbeheer een convenant ondertekend met een looptijd van 10 jaar. In deze periode zal het landschap weer langzaam veranderen in het cultuurlandschap dat de Oosterdel eens was. Het is het laatste stukje onverkaveld gebied van het Geestmerambacht. Elk akkertje is een eiland op zich, gelegen in een waterrijk veenweidegebied. De stichting werkt aan het cultuurhistorisch herstel van de eilandjes door het verwijderen van vuil en ruigte, het verbeteren van de bodemstructuur en daar waar nodig herprofileren van het eilandprofiel. De landschapstructuur wordt hersteld door het openmaken van een deel van de dichtgegroeide sloten. Waar nodig worden gronddammen hersteld en plasdras zones aangelegd. In 2009 is bovendien besloten om in het hele Oosterdelgebied in één keer om te schakelen naar biologische landbouw. Volgens Veldzorg is dit beter voor de natuur. Daarnaast zouden de tuinders een betere prijs kunnen krijgen voor hun producten. Professionele tuinders zullen in de toekomst elk jaar andere gewassen verbouwen op de kleine akkers in het gebied. (bron: Noordhollandsegrond, 22-12-2010)

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Broek op Langedijk.

 

Reactie toevoegen