Blerick

Plaats
Dorp
Venlo
Limburg

blerick exelsiorstraat 1926 [640x480].jpg

Blerick Exelsiorstraat 1926

Blerick Exelsiorstraat 1926

Blerick

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Blerick.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Blerick.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Blerick.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Blerick (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Blerick is een dorp en stadsdeel in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Venlo. T/m 30-9-1940 gemeente Maasbree. Per 1-10-1940 is het dorp middels grenscorrectie onder de gemeente Venlo komen te vallen.

- Blerick heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Venlo.

- Onder het stadsdeel Blerick vallen naast de gelijknamige plaats verder nog de dorpen Hout-Blerick en Boekend en de buurtschappen Californië (deels), Raaieind (deels) en Wielder.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Blierik, hoewel wij ook Bliërik en Bliërick gebruikt zien worden.

Oudere vermeldingen
Blirick, ca. 365 kopie 13e eeuw Blariaco, ws. 802-822 kopie 1150-1158 Blaricge, 1213 Blereke, 1219 Bleirke, 2e helft 16e eeuw Blerick, 1883 Blerik.

Naamsverklaring
Lange tijd hebben wetenschappers niet geloofd dat er Kelten - althans mensen die Keltisch spraken - in Nederland hebben gewoond. Toch zijn er genoeg aanwijzingen voor. Overtuigend is alleen al een naam als Blerick. Niets wijst erop dat deze plaats zijn naam aan de Romeinen dankt. Een Romeins fort of iets dergelijks is hier nergens te bekennen. De naam komt van Blariacum, 'landgoed van Blarus'. De Keltische voornaam Blarus betekende 'grijs' (aldus1, waarin nog veel meer voorbeelden staan van Nederlandse plaatsnamen met Keltische bestanddelen).

Terug naar boven

Ligging

Blerick ligt ten westen van Venlo, en ligt ingeklemd tussen de Maas in het oosten, de A67 in het noorden, en de A73 in het westen en zuiden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Blerick 146 huizen met 832 inwoners. Tegenwoordig heeft het gelijknamige stadsdeel ca. 12.000 huizen met ca. 27.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Cultuurhistorische verkenning dorpskern Blerick (2001).

- Verslag van grafvelden te Blerick en de aldaar gedane vondsten.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2010 heeft de exploitant van de natuurbegraafplaats in St. Odiliënberg een natuurbegraafplaats gerealiseerd in het bos de Blerickse Bergen, ZW van Boekend.

- Centrumplan Blerick. In 2003 besluit de gemeenteraad dat het dorpscentrum een nieuwe impuls nodig heeft om helemaal klaar te zijn voor de toekomst. Er was vóór die tijd ook al veel gebeurd: de Kloosterstraat was opnieuw ingericht en winkelcentrum de Wieën breidde zich verder uit en onderging een totale facelift. In feite was het centrum in 2003 'voor de helft' klaar, maar het gebied rondom het Laurentiusplein en het voormalige Raodhoes lag er nog desolaat bij. Om deze reden is in 2003 een doorstart gemaakt met het Centrumplan. Bedoeling is om van Blerick een volwaardig stadsdeelcentrum te maken, waar het aangenaam wonen, winkelen, werken en recreëren is. De herinrichting beoogt medio 2016 gereed te zijn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Blerick heeft 17 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- ZOKS Festival (weekend eind juni) is een gratis toegankelijk muziekfestival.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Raaijweide, met hoogwatergeul, heeft een oppervlakte van 19 hectare. Steilranden en natuurlijke oevers behoren tot de kenmerken van het natuurgebied. Bij dijkinspecties in 2014 blijkt dat de Maasoever hier door de sterke stroming is uitgehold en er steeds meer grond afkalft. Deze 'erosie' heeft de stabiliteit in het voorland van de dijk aangetast. Bij een verdergaande uitholling biedt de oever onvoldoende bescherming voor de dijk. Ook zouden de nabijgelegen bomen kunnen omvallen en de dijk beschadigen. Daarom is in 2015 herstelwerk aan de oever verricht. Er is o.a. een erosiebestendige kleibekleding aangebracht om het oorspronkelijke profiel van de oever te herstellen.

- Winkelhart Blerick is een actieve winkeliersvereniging. Zij zet zich ervoor in dat het het winkelgebied in alle opzichten aantrekkelijk blijft. Er is een goede mix van grootwinkelbedrijven en kleine zelfstandigen. Mode, wonen, eten, drinken, accessoires en dienstverlening; je vindt het allemaal in het Blerickse centrum. Zowel overdag als 's avonds is het hier goed vertoeven.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Horsterweg.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Blerick van Stockhemstraat.

Reactie toevoegen