Oostereinde

Plaats
Buurtschap
Oldambt
Oldambt
Groningen

Oostereinde Winschoten plaatsnaambord (Kopie).jpg

Oostereinde (buurtschap van Winschoten). Dit lijkt een plaatsnaambord maar is een straatnaambord, in het nabijgelegen Blauwestad zijn namelijk gelijksoortige straatnaamborden geplaatst.

Oostereinde (buurtschap van Winschoten). Dit lijkt een plaatsnaambord maar is een straatnaambord, in het nabijgelegen Blauwestad zijn namelijk gelijksoortige straatnaamborden geplaatst.

oostereinde_tolhuis.jpg

Het 1e pand van de buurtschap Oostereinde vanuit Beerta, met huisnr. 1, ligt op de grens van de voormalige gemeenten Beerta en Winschoten en is een voormalig tolhuis. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Het 1e pand van de buurtschap Oostereinde vanuit Beerta, met huisnr. 1, ligt op de grens van de voormalige gemeenten Beerta en Winschoten en is een voormalig tolhuis. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Oostereinde

Terug naar boven

Status

- Oostereinde is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Oldambt. T/m 2009 gemeente Winschoten.

- De buurtschap Oostereinde valt, ook voor de postadressen, onder de stad Winschoten.

- Oostereinde lijkt plaatsnaamborden te hebben. Formeel zijn het echter straatnaamborden, in een gelijksoortige uitvoering als in het nabijgelegen Blauwestad. Pragmatisch gezien zou je de 'portaal-straatnaamborden' (zie foto hieronder) natuurlijk wel als alternatieve plaatsnaamborden kunnen beschouwen (omdat de straatnaam toevallig gelijk is aan de plaatsnaam).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Oostereind.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oostereinde ligt rond de gelijknamige weg, direct N van Winschoten, N van A7 en Winschoterdiep. De buurtschap is een soort enclave in die zin dat het het enige gebied van de voormalige gemeente Winschoten is N van A7 en Winschoterdiep. De buurtschap wordt omringd door (met de klok mee) de buitengebieden van de dorpen Scheemda, Midwolda, Oostwold, Finsterwolde en Beerta.

Terug naar boven

Statistische gegevens

 In 1840 omvat de buurtschap Oostereinde 30 huizen met 176 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd ca. 30 huizen, nu met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op de plaats waar nu Museum Stoomgemaal Winschoten (Oostereinde 4) staat, is alles ooit begonnen met de bouw van een watermolen. Niet veel later volgde een tweede. Een onweersbui met verwoestende uitwerking heeft beide molens te gronde gericht. Eén molen was nog te herstellen, maar de tweede werd vervangen door een stoominstallatie, ook om minder afhankelijk te zijn van het weer. De installatie is enkele jaren later met een tweede uitgebreid. Het molentijdperk was op deze plaats daarmee ten einde.

Op de woensdagen en vrijdagen, tussen 10:00 en 16:00 uur is het gemaal geopend voor bezoekers. De vrijwilligers vertellen u graag over de geschiedenis van het gemaal en het grote wiel met de electromotor uit 1936 wordt gebruikt om e.e.a. te demonstreren.

Door het jaar heen zijn er ook enkele dagen dat het stoomgebeuren in werking wordt gesteld. Onder stoom gaan is een proces dat bijna een week tijd kost. Langzaam opstoken, draaien, stoom afblazen en dan geleidelijk laten afkoelen. Op de draaidag zelf wordt in de ochtend de laatste hand gelegd aan het stoken en bezoek is dan 's middags welkom tussen een en vijf uur. Hou voor de draaidagen de website in de gaten. Het is namelijk niet heel ver vooruit te plannen, want elke draaidag legt grote druk op een beperkte groep vrijwilligers. Daarnaast blijft het mensenwerk en de techniek van zo’n 150 jaar geleden. Daarom kunt u het beste kort voor uw komst even controleren of geplande activiteiten daadwerkelijk doorgang kan vinden.

Het stoomgemaal is ook een van de officiële trouwlocaties van de gemeente. "Zoals ketel en machine samenwerken om het doel te bereiken, zo moet ook in een huwelijk worden samengewerkt aan een hechte relatie. Een goede start bij het stoomgemaal, wij informeren u graag", aldus de site van het stoomgemaal.

Op afspraak is het museum voor groepen altijd te bezoeken, bijvoorbeeld als je voor je familiedag of bedrijfsuitje op zoek bent naar een leuke locatie. Je wordt ontvangen met koffie/thee en koek/cake. Uiteraard krijg je het verhaal van het gemaal te horen. Daarnaast vertellen ze je graag over de taak van gemalen in het waterbeheer en alles wat daar verder mee van doen heeft. En ze praten je ook bij over de recente ontwikkeling direct voor de deur: de Blauwestad.

- Het 1e pand van de buurtschap Oostereinde vanuit Beerta, met huisnr. 1, ligt op de grens van de voormalige gemeenten Beerta en Winschoten en is een voormalig tolhuis.

Terug naar boven

Links

- Kinderopvang: - Kinderdagverblijf Dien Popke (Oostereinde 31) is wel op een zeer ideale plek gevestigd: midden in de natuur op het platteland en toch op een steenworp afstand van de stad Winschoten. Er zijn ruimten voor een babygroep, een dreumes-kleuter-peutergroep en een BSO-groep. Er zijn 3 grote speelruimten met speelgoed voor de specifieke leeftijdsgroepen. Buiten is er een groot speelplein met zandbak, glijbaan, fietsjes en andere speelgoed, waar de kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. Ook is er een kleine en grote speelweide waar ze zomers picknicken en een klein zwembadje neerzetten.

De leidsters zijn met de kinderen veel buiten om van de natuur te genieten. In het voorjaar leggen ze een moestuintje aan en kijken dagelijks hoe alles groeit en bloeit. Zomers gaan ze bijna altijd naar buiten om in het zonnetje te spelen. In het najaar gaan ze bijvoorbeeld blaadjes zoeken en maken er iets leuks van. In de winter gaan ze sneeuwpoppen maken en voederhuisjes voor de vogeltjes ophangen.

Reactie toevoegen