Weteringbrug

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Noord-Holland

weteringbrug_plaatsnaambord_kopie.jpg

Weteringbrug is een dorp in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

Weteringbrug is een dorp in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

Weteringbrug

Terug naar boven

Status

- Weteringbrug is een dorp in de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer.

- De ZW van het dorp aan de andere kant van de A44 gelegen buurtschap Vredeburg valt voor de postadressen onder Abbenes, maar valt in de praktijk onder het dorp Weteringbrug (omdat het daar veel dichterbij ligt en ze daar diverse samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke voorieningen mee hebben).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Weteringbuurt, 1981 Weteringbrug.

Naamsverklaring
Betekent brug 'verbinding over een water' over de Ringvaart op de weg naar Oude Wetering. Voor de overgang van buurt naar brug vergelijk Aalsmeerderbrug.(1)

Terug naar boven

Ligging

Weteringbrug ligt ZZW van Hoofddorp, Z van Nieuw-Vennep, W van Leimuiden, N van Oude Wetering, en grenst in het N aan de A4 en in het Z aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Weteringbrug heeft ca. 150 huizen met ca. 370 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Met het Uitvoeringsprogramma Ringdijk en Ringvaart zetten we ons in om de hele Ringdijk en Ringvaart aantrekkelijker, leefbaarder en verkeersveiliger te maken. Inwoners van Weteringbrug hebben tijdens een bijeenkomst in 2016 aangegeven dat verkeersveiligheid in hun dorp een belangrijk thema is. Daarom hebben we hier in 2019 de volgende maatregelen uitgevoerd: verwijderen chicanes; aanleg van een jaagpad; aanleg van een fietsstraat; afsluiting voor doorgaand verkeer. - Zie hier een kaartje waarop de maatregelen worden weergegeven.

De chicanes (versmallingen) op de dijk bleken weinig effect te hebben op de snelheid van het autoverkeer. Ook werden de chicanes als onveilig ervaren. Daarom zijn de chicanes op de Huigsloterdijk en de Leimuiderdijk in Weteringbrug verwijderd. Er is een fietsstraat aangelegd tussen Huigsloterdijk 42 en Leimuiderdijk 473. Op een fietsstraat mag maximaal 30 km/u worden gereden. Fietsers krijgen de ruimte en auto’s zijn hier te gast. Om het verschil duidelijk te maken ligt er rood asfalt, met aan de zijkanten en in het midden van de weg een strook met klinkers. Het overige deel van de dijk is nu max. 50 km/uur, met brede fietsstroken.

Vanaf Leimuiderdijk 473 in Weteringbrug tot Leimuiderdijk 394 in Leimuiderbrug is een jaagpad aangelegd. Een jaagpad is een wandelpad langs de vaart dat vroeger werd gebruikt om schepen vooruit te trekken. Direct ten oosten van de Weteringweg is op de Huigsloterdijk een afsluiting voor gemotoriseerd verkeer gerealiseerd. De afsluiting is in de vorm van een keerlus. Het verkeer dat in de dorpskern moet zijn kan via de Lisserweg rijden. Doorgaand verkeer in de richting van Leimuiderbrug vervolgt de weg via de Weteringweg.

Het doel van de afsluiting is om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in Weteringbrug te verbeteren. Het is erg druk op de Ringdijk. Door middel van verschillende afsluitingen op de dijk wordt doorgaand verkeer onmogelijk, waardoor er minder auto’s op de dijk gaan rijden. Hierdoor is het mogelijk geworden om een fietsstraat aan te leggen. Andere afsluitingen blijken zeer goed te werken, waardoor de leefbaarheid in een plaats wordt vergroot. Bijvoorbeeld de afsluiting op de Ringdijk in Aalsmeerderbrug richting Nieuwe Meer." (bron: gemeente)

- Voetbalverenigingen Alkmania (Oude en Nieuwe Wetering) en SVOW (Sportvereniging Oude Wetering te Weteringbrug) zijn na een fusie in 2015 verder gegaan onder de naam SV WVC, dat staat voor Weteringse Voetbal Combinatie. WVC is de grootste voetbalvereniging van de gemeente Kaag en Braassem. Er kwamen meer dan 55 naamsuggesties binnen. In twee ronden kon worden gestemd. De populairste namen - naast WVC - waren FC Oude Wetering en SV De Wetering. Met de fusie verdween het voetbal uit Weteringbrug. De wedstrijden werden voortaan zelfs gespeeld in het nog iets verder weg gelegen Roelofarendsveen, waar ook DOSR haar thuisbasis heeft. In september 2019 besluiten WVC en DOSR samen verder te gaan als één vereniging. De beide clubs gaan alle zeilen bijzetten om alle zaken die daarvoor op voetbaltechnisch, financieel, juridisch en accommodatiegebied geregeld moeten worden, en nadenken over de naam en het tenue, in de loop van voetbalseizoen 2019-2020 te regelen. Als dat lukt, kan de fusie per voetbalseizoen 2020-2021 een feit zijn.

Terug naar boven

Eten en drinken

- "Zorgtuin De Tas in Weteringbrug is een kleinschalig zorgproject. Als zorgtuin bieden wij meerdere dagdelen per week dagbesteding aan mensen met een beperking. Sinds 2009 is Zorgtuin De Tas gevestigd op het voormalig biologisch akkerbouwbedrijf van de Fam. Kroon. In de zorgtuin houden wij ons bezig met verschillende activiteiten. Deze activiteiten variëren van tuinieren tot maken van overheerlijke lekkernijen in onze keuken. Zo proberen wij de dag voor onze deelnemers zo afwisselend mogelijk in te delen. In de zomer is de theetuin geopend. Je kunt hier genieten van de rust en de mooie natuur. De deelnemers helpen met thee en koffie schenken. Ook is er bij Zorgtuin De Tas door deelnemers gekloofd hout te koop, zolang het voorradig is."

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Weteringbrug en Vredeburg.

- Nieuws: - Nieuws uit Weteringbrug op de site van het Witte Weekblad.

- Belangenorganisatie: - Stichting Dorpsraad Weteringbrug is vooral spreekbuis van de inwoners naar het gemeentebestuur en van het gemeentebestuur naar de inwoners. Daarvoor vindt regelmatig overleg plaats tussen gemeente en Dorpsraad. De Dorpsraad organiseert om de maand een openbare dorpsraadvergadering in Dorpshuis De Kern, organiseert en stimuleert de plaatselijke verenigingen en clubs, en komt op voor de leefbaarheid in het dorp en buurtschap Vredeburg en het welzijn van de inwoners.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Kern.

- Muziek: - Het in 2006 opgerichte Meezingkoor Eigen-wijs in Weteringbrug is een gezelligheidskoor met een uitgebreid repertoire van levensliederen, populaire en feestelijke liedjes uit deze en de vorige eeuw. Ook hun kerstrepertoire biedt vele mogelijkheden. Zij denken met dit alles leuke optredens te kunnen verzorgen voor vele leeftijdsgroepen.

- Shantykoor De Ringvaartzangers is opgericht in 2004. Het is een gemengd koor van 47 leden, wat hen de mogelijkheid geeft meer muzikale kleur aan te brengen. Instrumentaal worden ze begeleid door accordeon, trekzak, banjo, basgitaar en drum. Hun thuishaven is Weteringbrug, waar ze elke woensdagavond repeteren onder de deskundige leiding van dirigent Yolanda Brouwer. "In vroeger jaren was de Haarlemmermeer 'één pot nat'; het bestond uit het Leidse meer, het Haarlemmermeer, het Spieringermeer en het Oude Meer. Dus een shantykoor op het droge kon niet uitblijven, gezien het natte verleden", aldus het koor op hun site. Hun repertoire bestaat uit Nederlands- en Engelstalige shanty's. Met veel plezier zingen zij tijdens braderieën, shantyfestivals, in verzorgings- en bejaardenhuizen, en wellicht ook op jouw feestje!?

Reactie toevoegen