Haarlemmermeer

Gemeente
Haarlemmermeer
Kennemerland
Noord-Holland

Haarlemmermeer

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over de Haarlemmermeer (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Haarlemmermeer is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland.

- De gemeente is in 1855 ontstaan, kort na de drooglegging van het gelijknamige meer, die in 1852 is voltooid. Het maakt dan ook een cruciaal verschil welk lidwoord men gebruikt om welk gebied aan te duiden: spreekt men van het Haarlemmermeer, dan doelt men op het meer zoals dat er tot ca. 1850 nog was. Spreekt men van de Haarlemmermeer, dan doelt men op de na de drooglegging van het meer ontstane Haarlemmermeerpolder en daarmee de huidige gemeente.

- De gemeente Haarlemmermeer omvat de stad Hoofddorp, de dorpen Abbenes, Badhoevedorp, Beinsdorp, Buitenkaag, Burgerveen, Cruquius, Lijnden, Lisserbroek, Nieuw-Vennep, Rijsenhout, Vijfhuizen, Weteringbrug, Zwaanshoek en Zwanenburg, de buurtschappen Aalsmeerderbrug, Boesingheliede, Cruquius-Oost, De Liede, Huigsloot, 't Kabel, Leimuiderbrug, Nieuwe Meer, Nieuwebrug, Oude Meer, Rozenburg, Vredeburg en Weberbuurt, en luchthaven Schiphol. Bij elkaar zijn dit onder meer 1 stad, 14 dorpen en 13 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Haarlemmermeer.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Haarlemmermeer heeft ca. 60.000 huizen met ca. 144.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Stichting Meer - Historie.

- Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp neemt je mee op een boeiende ontdekkingsreis langs de dynamische geschiedenis van deze gemeente vanaf de drooglegging in 1852 tot en met de dag van vandaag.

- Geschiedenis van Haarlemmermeer is een zeer uitvoerige site van Hoofddorper Jan Wies over zowel de geschiedenis van het als de Haarlemmermeer in bredere zin als met betrekking tot alle afzonderlijke dorpen en buurtschappen in de gemeente.

- Ook in het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) 1992 Haarlemmermeer wordt het ontstaan van alle kernen in deze gemeente beschreven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Structuurvisie Haarlemmermeer 2030 is in 2012 vastgesteld.

- Rapport over gebiedsontwikkeling Westflank Haarlemmermeer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haarlemmermeer heeft ca. 48 gemeentelijke monumenten.

- Artikel over recente ontwikkelingen m.b.t. de gemalen in de Haarlemmermeer (in tijdschrift H2O, 2003).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeente gaat de komende jaren tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep een grootschalig parklandschap met een oppervlakte van ruim 1000 hectare ontwikkelen. Dit 'Park van de 21e eeuw', kortweg Park21 genaamd, biedt straks veel ruimte voor rust, ontspanning en natuur, maar ook voor sportieve activiteiten en amusement.

- Het anno 2017 bijna 40 jaar oude Haarlemmermeerse Bos is in dat jaar flink op de schop gegaan. Landschapsarchitect Niek Roozen heeft er een toekomstvisie voor opgesteld. Roozen was in 2002 ook de hoofdontwerper van de Floriade, die het noordelijke deel van het Haarlemmermeerse Bos bestreek. De emotievallei, de tuinen voor waterplanten, natuur en het rosarium zijn opgeknapt. De siersteenoevers zijn onder handen genomen en dat geldt ook voor het Aziatische deel en de Japanse tuin waarvan nog delen terug zijn te vinden, inclusief het kleine openluchttheater. Veel populieren zijn verwijderd omdat ze te dun en te slecht waren geworden. Als vervanging zijn kastanjes, eiken en lindes geplant. Verder zijn een aantal overblijfselen van de Floriade in hun oude luister hersteld. Dat geldt onder andere voor het moerasje dat destijds is aangelegd, maar inmiddels was dichtgegroeid met riet. Dat riet is verwijderd, net als elders langs de plas van het bos.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Haarlemmermeer.

- Dorpsraden / wijkraden: - Koepelsite van de dorps- en wijkraden in de gemeente Haarlemmermeer.

Reactie toevoegen