Westvliet

Plaats
Buurtschap
Den Haag Rijswijk
Zuid-Holland

Westvliet

Terug naar boven

Status

- Westvliet is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in grotendeels gemeente Den Haag en deels gemeente Rijswijk. T/m 1937 grotendeels gemeente Stompwijk, deels gemeente Rijswijk; in 1938 gaat het Stompwijkse deel over naar de gemeente Leidschendam, het andere deel blijft dan gemeente Rijswijk; in 2002 gaat het Leidschendamse deel over naar de gemeente Den Haag, waarbij ook, wegens een grenscorrectie, het Rijswijkse deel wordt verkleind en een deel daarvan ook naar de gemeente Den Haag overgaat.

- De buurtschap Westvliet valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder de stad Den Haag, deels onder de stad Rijswijk. De buurtschap ligt binnen de bebouwde kommen van Den Haag en Rijswijk, maar ligt zodanig afgescheiden van de Haagse en Rijswijkse wijken, dat lijkt te rechtvaardigen, Westvliet als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten.

- De buurtschap Westvliet heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westvliet ligt rond de Westvlietweg, voorzover geen onderdeel van de buurtschap Park Leeuwenbergh, dat wil zeggen: met uitzondering van de huisnummers 115 t/m 126, en rond de Jan Thijssenweg. De buurtschap is gedeeltelijk bedrijventerrein. De buurtschap ligt aan de O oever van het water de Vliet en ligt direct ZW en direct NO van de buurtschap Park Leeuwenbergh, ligt direct O van het dorp Voorburg en de stad Rijswijk, ligt aan weerszijden van de A12 en ligt W van het Haagse stadsdeel Leidschenveen, N van het Haagse stadsdeel Ypenburg, W van de A4, de knooppunten Prins Clausplein (A4/A12) en Ypenburg (A4/A13) en de A13, ZW van het dorp Leidschendam, N en NW van het dorp Nootdorp, O en Z van de overige delen van de stad Den Haag en N en NO van de stad Delft.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Westvliet omvat ca. 75 huizen, ca. 120 verblijfsaccommodaties en ca. 180 bedrijfsgebouwen, met ca. 165 inwoners.

Reactie toevoegen