Stompwijk

Plaats
Dorp
Leidschendam-Voorburg
Haaglanden
Zuid-Holland

stompwijk dr van noortstraat 1977 [640x480].jpg

Stompwijk Dr. van Noortstraat 1977

Stompwijk Dr. van Noortstraat 1977

ZH gemeente Stompwijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Stompwijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Stompwijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Stompwijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Stompwijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Stompwijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Stompwijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Stompwijk is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Haaglanden, gemeente Leidschendam-Voorburg. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1937. In 1938 over naar gemeente Leidschendam, in 2002 over naar gemeente Leidschendam-Voorburg.

- Wapen van de voormalige gemeente Stompwijk.

- Het dorp Stompwijk heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Stompwijk daarom 'in' Leidschendam.

- Onder het dorp Stompwijk valt ook de buurtschap Wilsveen.

Terug naar boven

Ligging

Stompwijk ligt NO van Leidschendam, N van Zoetermeer, ZO van Voorschoten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Stompwijk 315 huizen met 2.323 inwoners, verdeeld in dorp Leidschendam (Zuidzijde) 105/764 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Stompwijk 130/936, Wilsveen 29/209 en Tedingerbroek 51/414.

- Tegenwoordig heeft het dorp Stompwijk ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2007 is de Integrale Gebiedsvisie voor Stompwijk en Wilsveen vastgesteld.

- Anno 2012 wordt gewerkt aan een multifuncitonele accommodatie voor Stompwijk, waardoor het gemeenschaps- en verenigingsleven behouden en toekomstbestendig kan blijven.

Herstructurering glastuinbouw Stompwijk
T/m 2012 zijn 11 verspreid liggende kassen in het buitengebied van Stompwijk gesloopt, met een totale oppervlakte van ca. 8 hectare. De operatie draagt bij aan de economische vitaliteit van het dorp en aan herstel van het open landschap van het landelijk gebied van Stompwijk, dat een van de poorten vormt naar het Groene Hart. Alle activiteiten in de glastuinbouwsector worden geconcentreerd in de Meeslouwerpolder, een gebied dat de gemeente volledig duurzaam wil herstructureren. Daarbij wordt onderzocht of de inzet van aardwarmte en gebruik van CO2 uit het Rijnmondgebied mogelijk is. De vestiging van een recreatief knooppunt aan de rand van de Haagse agglomeratie zal het Stompwijkse polderlandschap aantrekkelijker maken als entree van het nationaal landschap Groene Hart. Er komen in de polder mogelijkheden voor natuurgerichte recreatievormen als wandelen en paardrijden. De Stompwijkseweg, nu nog een druk bereden polderweg, wordt straks een belangrijke verbinding voor recreatief fietsverkeer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stompwijk heeft 2 rijksmonumenten. De Laurentiuskerk uit 1873 is een rijksmonument. Het karakteristieke gebouw in het hartje van het dorp is in neogotische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect Evert Margry. De kerk is in 2010 gerestaureerd.

- Stompwijk heeft 43 gemeentelijke monumenten.

- Het uit 1882 daterende gemaal De Volharding is sinds 2006 niet meer in gebruik en anno 2012 dringend aan een opknapbeurt toe. Het gemaal, oorspronkelijk een stoomgemaal, heeft een oude elektrische aandrijving. Helaas ontbreekt de vacuüminstallatie.

- Het andere oude gemaal in Stompwijk, de Antagonist, oorspronkelijk ook een stoomgemaal, wordt nu door een Crossley dieselmotor uit 1929 aangedreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popfestival Stompwijk Summerland (weekend in juli).

Terug naar boven

Links

- Site van en over Stompwijk.

- Pagina over actuele ontwikkelingen in Stompwijk en Wilsveen op de site van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Reactie toevoegen