Rijswijk

Plaats
Dorp en gemeente
Rijswijk
Haaglanden
Zuid-Holland

rijswijk ZH geestbrug 1903 [640x480].jpg

Rijswijk ZH Geestbrug 1903

Rijswijk ZH Geestbrug 1903

ZH gemeente Rijswijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Rijswijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Rijswijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Rijswijk

Terug naar boven

Status

- Rijswijk is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Haaglanden.

- Onder het dorp Rijswijk vallen ook de buurtschappen 't Haantje en Sion en een klein deel van de buurtschap Westvliet. De vroegere buurtschap Strijp is inmiddels 'onder de voet gelopen' door recente nieuwbouwwijken.

- Wapen van de gemeente Rijswijk.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Rijswijk ZH.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Rijswijk ligt Z van de stad Den Haag, ZW van de dorpen Voorburg en Leidschendam, WZW van de Haagse Vinex-wijk Leidschenveen, W van de Haagse Vinexwijk Ypenburg en het dorp Nootdorp, NNW van de stad Delft, N van het dorp Den Hoorn, en NO van de dorpen Wateringen en 't Woudt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Rijswijk 343 huizen met 2.228 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 323/2.155 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Geestbrug 20/73. Tegenwoordig hebben gemeente en dorp ca. 20.000 huizen met ca. 48.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Rijswijk, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Historische Vereniging Rijswijk.

- Museum Rijswijk is gevestigd in het statige Tollenshuis uit ca. 1790. In 2012 is een fraaie nieuwbouw naast het oude pand gereedgekomen en in gebruik genomen. De collectie van het museum omvat o.a. een grote collectie schilderijen, prenten en tekeningen van kunstenaars die vanaf de 17e eeuw tot heden in Rijswijk hebben gewoond en/of gewerkt. Het museum bezit verder enkele duizenden foto’s van omstreeks 1860 tot heden, die een beeld geven van de ontwikkeling van Rijswijk van een klein dorp tot de grote gemeente die het nu is.

Ook bezit het museum een grote collectie historische voorwerpen, met onder meer bodemvondsten, bouwfragmenten, gevelstenen en tal van andere voorwerpen die gerelateerd zijn aan de geschiedenis van Rijswijk en zijn bewoners. Blikvangers binnen het tentoonstellingsprogramma zijn ook de papier- en textielbiënnales die om het jaar gehouden worden. De biënnales (papier in de even jaren, textiel in de oneven jaren) geven een overzicht van actuele beeldende kunst van papier, dan wel textiel, en hebben het museum internationale bekendheid gegeven. Tot slot natuurlijk informatie over dichter Hendrik Tollens (1780-1856) naar wie het pand is genoemd.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is gestart met de realisatie van de nieuwe wijk RijswijkBuiten, een wijk met uiteindelijk 3.500 woningen op grondgebied van de huidige buurtschappen Sion, 't Haantje en de buurt Pasgeld. Videoreportage over de ontwikkeling van RijswijkBuiten. - Projectsite RijswijkBuiten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rijswijk heeft 88 rijksmonumenten.

- Gemeentelijke monumenten in Rijswijk.

- De Schaapweimolen.

- Gevelstenen in Rijswijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rijswijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Rijswijk.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Rijswijk, - idem Bonifatius en - idem Eikelenburg.

Reactie toevoegen