Leidschendam

Plaats
Dorp
Leidschendam-Voorburg
Haaglanden
Zuid-Holland

leidschendam gezicht op 1905 [640x480].jpg

Leidschendam Gezicht op 1905

Leidschendam Gezicht op 1905

Leidschendam

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Leidschendam.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Leidschendam.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Leidschendam (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Leidschendam is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Leidschendam-Voorburg. T/m 1937 viel Leidschendam deels onder de gemeente Stompwijk, deels onder de gemeente Veur. In 1938 is de gemeente Leidschendam uit deze twee gemeenten ontstaan. In 2002 is de gemeente opgegaan in de nieuwe gemeente Leidschendam-Voorburg.

- Wapen van de voormalige gemeente Leidschendam.

- Onder het dorp Leidschendam vallen ook de buurtschap Park Leeuwenbergh (grotendeels, namelijk voor zover het de woonbebouwing betreft) en, voor de postadressen, het dorp Stompwijk, een heel klein deel van de buurtschap Westeinde (één pand) en de buurtschap Wilsveen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1573 Leidzen Dam, 1840 Leijdschendam.

Naamsverklaring
Genoemd naar de onder Leiden in het water de Vliet gelegde dam.(1)

Terug naar boven

Ligging

Leidschendam ligt NO van Den Haag en Voorburg, en grenst in het O aan de A4 (daar achter liggen nog de buurtschap Wilsveen en het dorp Stompwijk, die ook onder Leidschendam vallen).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft Leidschendam 105 huizen met 764 inwoners onder de gem. Stompwijk (welk deel als 'Leidschendam Zuidzijde' werd betiteld) en 49 huizen met 258 inwoners onder de gem. Veur (welk deel als '-Noordzijde' werd betiteld).

- Tegenwoordig heeft Leidschendam ca. 15.000 huizen met ca. 33.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het historische centrum van Leidschendam ligt tussen de Vliet en het Sluisplein, de Oude Trambaan, de Schoorlaan en de Plaspoelkade. Door de nieuwbouw van 550 woningen komt er een meer afwisselend woningaanbod met koop- en huurwoningen in verschillende prijsklassen. Het winkelaanbod wordt sinds de oplevering van de ruimtes aan het Damplein en de Sluiskant in 2012 steeds meer uitgebreid met zowel winkels voor de dagelijkse boodschappen als speciaalzaken, maar ook restaurants, (grand) cafés en culturele voorzieningen. Daarnaast wordt het hele openbare gebied opgeknapt. Door dit alles ontwikkelt Leidschendam Centrum zich de komende jaren tot een levendig historisch centrum waar het prima wonen, werken, winkelen én recreëren is.

- Nieuwbouwwijk De Zaagmolen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Leidschendam heeft 42 rijksmonumenten.

- Leidschendam heeft 60 gemeentelijke monumenten.

- Vereniging Erfgoed Leidschendam onderzoekt en beschermt het cultuurhistorisch erfgoed van Leidschendam en Stompwijk. De vereniging richt zich op cultuurhistorische monumenten, karakteristieke en historische gebouwen en landschappelijke waarden.

- Houtzaagmolen De Salamander is een achtkantige met riet gedekte stellingmolen die nog altijd vol in bedrijf is. De molen heeft 2 zaagramen. Op de molen wordt hout gezaagd voor o.a. parketvloeren, meubels, scheepsrestauratie en koets- en wagenbouw. Bij windstilte kan met een elektromotor worden gezaagd. De Salamander kan stammen zagen tot een diameter van 110 cm met een minimale lengte van 350 cm. De minimale plankdikte is 2,5 cm. Verder kan men op de 'Woodmizer' (horizontale bandzaag) stammen zagen tot een diameter van 60 cm en een minimale lengte van 80 cm en maximaal 500 cm. Ook iedereen die iets te zagen heeft (zowel particulieren, ZZP-ers als meubelmakers) kan hier terecht.

- Gevelstenen in Leidschendam.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Veur Theater.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Leidschendam Noorthey.

Reacties

(2)

Mooie site! De link naar Molen De Salamander werkt alleen helaas niet meer.

Dank voor je compliment en voor de tip! Overigens moeten wij een aantal plaatsen, waaronder Leidschendam, nog uitwerken, dus dit is nog maar een beginnetje. Helaas heeft Molens.nl bij de recente vernieuwing van hun site ook alle www-adressen van hun molens veranderd, waardoor al onze ca. 1.000 links naar de molens op hun site niet meer werken. Dus dat is weer extra 'huiswerk' voor ons... :-( Maar De Salamander blijkt een eigen site te hebben dus die heb ik nu gelinkt.

Reactie toevoegen