Westeremden

Plaats
Dorp
Loppersum
Hoogeland
Groningen

Westeremden

Terug naar boven

Status

- Westeremden is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Loppersum. T/m 1989 gemeente Stedum.

- Onder het dorp Westeremden vallen ook de buurtschappen Vierburen en Westeremder Voorwerk en een deel van de buurtschap De Har.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Wester-Emden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Westeremden grenst in het W aan Huizinge, in het N aan de buurtschap Startenhuizen en Garsthuizen, in het O aan Zeerijp en Loppersum en in het Z aan Stedum, en ligt O van Middelstum en Toornwerd, OZO van Kantens, ZO van Zandeweer, ZZO van Eppenhuizen, ZW van 't Zandt, WNW van Eenum, NW van Winneweer en ONO van Westerwijtwerd.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Westeremden 56 huizen met 394 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 1917 is bij de afgraving van de wierde van Westeremden een runenhoutje van taxushout gevonden. Het houtje bevat een opschrift van runen. Het runenschrift is het oudst bekende schrift van Noord-Europa. Het stokje bevat de langste van de slechts 20 gevonden runeninscripties in Nederland. Dankzij deze inscripties weten we wat voor taal er in dit gebied werd gesproken in deze periode. Zonder deze voorwerpen hadden we hier alleen maar over kunnen speculeren. We weten nu met redelijke zekerheid dat men rond de 9e eeuw een vroege vorm van Fries sprak, waarmee het de oudste bewezen taal is van Nederland. Het houtje is in bezit van het Groninger Museum.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Westeremden is de afgelopen jaren heringericht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Westeremden heeft 6 rijksmonumenten.

- In Museum Helmantel wordt uit eigen bezit werk getoond van Henk Helmantel, vanaf 1975 tot heden. Zijn olieverfschilderijen worden in een jaarlijks wisselende opstelling geëxposeerd. Ook is werk van andere kunstenaars te zien. Het museum is ondergebracht in het schuurgedeelte van de voormalige pastorie-boerderij De Weem.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur (2e Paasdag).

- Feestweek Westeremden (juli).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westeremden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Westeremden 1. - Site van en over Westeremden 2.

- Dorpshuis: - Ontmoetingscentrum De Viskenij.

- Onderwijs: - De Abt Emo School in Westeremden is de oudste school van Noord-Nederland; er is nl. al 800 jaar onderwijs in Westeremden. De school staat op de nominatie om te worden gesloten omdat zij te klein zou zijn. Inwoners hebben zich echter verenigd en een doortimmerd plan opgesteld om de school, evenals 2 andere scholen in de omgeving, open te kunnen houden. Zij behouden liever de kleine dorpsscholen dan op te gaan in grotere regionale scholen. Voor nadere informatie zie de site Abt Emo School blijft!.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Westeremden en - idem kerk.

Reactie toevoegen