De Har

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Groningen

De Har

Terug naar boven

Status

- De Har is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Eemsdelta. T/m 1989 gemeente Stedum. In 1990 over naar gemeente Loppersum, in 2021 over naar gemeente Eemsdelta.

- Buurtschap De Har valt voor de postadressen deels onder het dorp Westeremden, deels onder het dorp Stedum.

- Buurtschap De Har heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat (behalve aan de gelijknamige boerderij, waarvoor zie het kopje Bezienswaardigheden).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt deels W van Westeremden, rond de Huizingerweg (met o.a. hoeve De Har), deels NW van Stedum, rond de Delleweg (met o.a. hoeve Oude Har).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Har 4 huizen met 23 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Boerderij De Har (Huizingerweg 43) uit 1936 is gebouwd in een regionale variant van de Amsterdamse School. Architect Albert Wiersema ontwierp voor deze boerderij een nieuw voorhuis, dat ondanks zijn geleedheid een mooie samenhang vertoont. Boer H. Faber liet de architect geheel vrij in zijn ontwerp, maar ging niet mee in diens voorstel het huis dichter bij de weg, los van de schuur te plaatsen. Faber wilde graag binnendoor naar zijn vee kunnen.

Reactie toevoegen