't Harde

Plaats
Dorp
Elburg
Veluwe
Gelderland

't harde groeten uit [640x480].jpg

't Harde Groeten uit

't Harde Groeten uit

't Harde

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving 't Harde.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving 't Harde.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving 't Harde.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over 't Harde (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- 't Harde is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Elburg. T/m 31-7-1974 grotendeels gemeente Doornspijk, deels gemeente Oldebroek.

- Onder het dorp ´t Harde valt ook de buurtschap Aperloo.

Terug naar boven

Ligging

't Harde ligt ZO van Elburg, Z van Oldebroek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

't Harde heeft ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ruim vier jaar na de brand in het winkelcentrum in 't Harde is in 2012 een begin gemaakt met de bouw van een nieuw centrum. Bij een grote brand in oktober 2007 gingen vier winkels verloren. Over de plannen voor een nieuw winkelcentrum was de afgelopen jaren veel discussie. Als alles volgens plan verloopt, is het vernieuwde centrumgebied halverwege 2016 klaar.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 't Harde heeft 26 rijksmonumenten.

- 't Harde heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Legerplaats bij Oldebroek heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in 't Harde.

- Museum Korps Rijdende Artillerie. Het Korps Rijdende Artillerie (in de volksmond vaak 'de Gele Rijders' genoemd) is het oudste onderdeel van de Koninklijke Landmacht.

- Het Nederlands Artillerie Museum is gelegen op de top van de 'Knobbel' (60 meter hoog), waar bij helder weer een schitterend panorama wordt geboden over het heidelandschap van de Noord-Veluwe. Eind 19e eeuw is de Oldebroekse Heide door het rijk aangekocht en ingericht voor schietoefeningen met kanonnen. De gebouwen zijn gelegen in een park in Engelse landschapstijl en aangemerkt als rijksmonument. Ze maken deel uit van de Legerplaats bij Oldebroek die, net zoals het Artillerie Schietkamp, dateert uit 1875.

- Huis Schouwenburg is een 17e-eeuwse buitenplaats, gelegen tussen 't Harde en Elburg (Schouwenburg 2, 't Harde). In zijn lange geschiedenis is het vele malen verbouwd. De laatste ingrijpende restauratie is in 2012 voltooid. Sinds 2010 wordt de buitenplaats particulier bewoond. Niet opengesteld voor bezichtiging. Enkele malen per jaar kan het huis wel worden bezocht in het kader van kleinschalige evenementen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Verscholen in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A. Vogel Tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Deze ‘Gezondste plek van Nederland’ heeft alles in huis voor een gezond en gezellig dagje uit. De A. Vogel Tuinen zijn gratis te bezoeken, dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang.

Terug naar boven

Foto's en ansichten

- 't Harde in oude ansichten.

Terug naar boven

Links

- Actualiteiten uit ´t Harde.

Reacties

(2)

Is er in 't Harde een NS station? Dit in verband met bezoek aan Ampies Berg en wij beschikken niet over een auto, vandaar mijn vraag s.v.p.

't Harde heeft inderdaad een station. Zie hier: http://www.ns.nl/stationsinformatie/t-harde.html

Reactie toevoegen