't Harde

Plaats
Dorp
Elburg
Veluwe
Gelderland

't Harde

Terug naar boven

Status

- 't Harde is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Elburg. T/m 1973 grotendeels gemeente Doornspijk, deels gemeente Oldebroek.

- Onder het dorp ´t Harde valt ook de buurtschap Aperloo.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Hardenees.

Terug naar boven

Ligging

't Harde ligt ZO van Elburg, Z van Oldebroek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

't Harde heeft ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van 't Harde.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ruim 4 jaar na de brand in het winkelcentrum in 't Harde is in 2012 een begin gemaakt met de bouw van een nieuw centrum. Bij een grote brand in oktober 2007 gingen 4 winkels verloren. Over de plannen voor een nieuw winkelcentrum was de afgelopen jaren veel discussie. Als alles volgens plan verloopt, is het vernieuwde centrumgebied medio 2017 gereed.

- In 1962 krijgt het dorp een RK kerk, genaamd De Goede Herder, op Hertog Willemweg 1. In 2006 is de kerk wegens teruggelopen kerkbezoek aan de eredienst onttrokken. In 2011 is de kerk gesloopt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 't Harde heeft 26 rijksmonumenten.

- 't Harde heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Legerplaats bij Oldebroek heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- De huidige Hervormde kerk Elim (Eperweg 35) dateert uit 1959 en valt onder de Hervormde Gemeente Elim. De voorganger uit 1921 op dezelfde locatie is sindsdien in gebruik als verenigingsgebouw.

- Gereformeerde (PKN) Maranathakerk (Bovendwarsweg 2c) uit 1957.

- Gereformeerde Kerk vrijgemaakt De Schuilhof dateert oorspronkelijk uit 1967. In 1983 en 2002 is de kerk verbouwd en uitgebreid.

- Gevelstenen in 't Harde.

- Museum Korps Rijdende Artillerie. Het Korps Rijdende Artillerie (in de volksmond vaak 'de Gele Rijders' genoemd) is het oudste onderdeel van de Koninklijke Landmacht.

- Het Nederlands Artillerie Museum is gelegen op de top van de 'Knobbel' (60 meter hoog), waar bij helder weer een schitterend panorama wordt geboden over het heidelandschap van de Noord-Veluwe. Eind 19e eeuw is de Oldebroekse Heide door het rijk aangekocht en ingericht voor schietoefeningen met kanonnen. De gebouwen zijn gelegen in een park in Engelse landschapstijl en aangemerkt als rijksmonument. Ze maken deel uit van de Legerplaats bij Oldebroek die, net zoals het Artillerie Schietkamp, dateert uit 1875.

- NNW van het dorp, aan de weg Schouwenburg, ligt Huis Schouwenburg. Deze 17e-eeuwse buitenplaats is in zijn lange geschiedenis al vele malen verbouwd. De laatste ingrijpende restauratie is in 2012 voltooid. Sinds 2010 wordt de buitenplaats particulier bewoond. Niet opengesteld voor bezichtiging. Enkele malen per jaar kan het huis wel worden bezocht in het kader van kleinschalige evenementen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging 't Harde organiseert o.a. Koningsdag en de Sinterklaasintocht.

- De supportersvereniging van SV 't Harde organiseert jaarlijks op Hemelvaartsdag een grote Vlooienmarkt op het sportpark. Ruim 400 handelaren uit het hele land komen jaarlijks naar het dorp om hun waren aan de man te brengen. Voor de kinderen zijn er diverse kermisattracties waar de kleinsten zich prima kunnen vermaken. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Zo zijn er verschillende kramen waar je een lekker tussendoortje kunt halen. Ook de schitterende kantine is de hele dag geopend, waar je even lekker kunt uitrusten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Handelaren uit het hele land zullen op Hemelvaartsdag 2019 de weg naar het ’t Harde weer weten te vinden. Ruim 400 handelaren

- Tieneravonden (12 t/m 15 jaar, weekend in augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Verscholen in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A. Vogel Tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Deze ‘Gezondste plek van Nederland’ heeft alles in huis voor een gezond en gezellig dagje uit. De A. Vogel Tuinen zijn gratis te bezoeken, dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsvereniging 't Harde.

Terug naar boven

Beeld

- 't Harde in oude ansichten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over 't Harde (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws:- Actualiteiten uit ´t Harde.

- MFC: - In 1928 komt er een eerste, bescheiden en voornamelijk houten buurthuis op een terrein aan de Elburg-Epergrintweg (waar de huidige Rabobank gevestigd is). De bouw van Legerplaats 't Harde, begin jaren vijftig, leidt tot een aanzienlijke uitbreiding van het inwonertal én tot de oprichting van nieuwe verenigingen en uitbreiding van bestaande verenigingen. Het buurthuis wordt daarom veel te klein. Er komt daarom een nieuw dorpshuis, in 1967, genaamd 't Poshuis, naar de toenmalige burgemeester van Doornspijk waar 't Harde toen nog onder viel. Toenmalig Commissaris der Koningin in Gelderland mr. H.W. Bloemers meldde bij de feestelijke opening dat het op dat moment het grootste en best geoutilleerde dorpshuis van de provincie was. In 1974 wordt aan de Blerckweg tevens sporthal De Beemd gerealiseerd. In 2008 zijn beide panden afgebroken en is op die plekken woningbouw gerealiseerd, om het vervangende, huidige multifunctionele centrum (MFC) Aperloo te kunnen financieren. Een uitvoerige geschiedenis van de buurthuizen in 't Harde kun je lezen onder de link.

- Onderwijs: - Basisschool De Blerck. - Basisschool De Wegwijzer. - Dalton Basisschool Jeanne d'Arc.

- Jeugd: - Scouting Gustaaf Adolf Groep.

- Muziek: - Muziekvereniging TOG. - Christelijk Mannenkoor 't Harde is opgericht in 1963 en heeft ca. 90 leden.

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. 't Harde is opgericht in 1937. - Jeu de Boules Club. - Badmintonclub. - Gymnastiekvereniging ODI (= Ontspanning door Inspanning). - Tennisvereniging. - Zwem- en Poloclub De Hokseberg. - Sjoelvereniging Ons Vermaak.

- Zorg: - Thomashuis 't Harde (Eperweg 40) is in 2015 gerealiseerd. Het is een kleinschalige woonvorm voor 9 volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij wonen hier met begeleiding van zorgondernemers Bruin en Marijke Feijen. Het project voorziet duidelijk in een behoefte aan persoonlijke en kleinschalige zorg voor mensen met een beperking, middenin de samenleving. Het Thomashuis heeft acht ruime zit-/slaapkamers, een logeerkamer en een grote gemeenschappelijke woonkamer met open keuken. Voor de zorgondernemers is een apart gedeelte gerealiseerd waar zij zelf wonen.

- "Werkboerderij Bakersfield is er voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of een verstandelijke beperking. Boerderij Bakersfield is: lekker buiten zijn, kalfjes melk geven, hooi brok en water voeren, hout zagen, stallen schoonmaken, onderhouden van de moestuin, houtbewerking. Werkboerderij Bakersfield is een werklocatie van Careander en een buitenlocatie van DAC Shalom in 't Harde."

- Openbaar vervoer: - 't Harde heeft een NS-station.

Reactie toevoegen