Oldebroek

Plaats
Dorp en gemeente
Oldebroek
Veluwe
Gelderland

oldebroek dorpsstraat 1929 [640x480].jpg

Oldebroek Dorpsstraat 1929

Oldebroek Dorpsstraat 1929

GL gemeente Oldebroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oldebroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oldebroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oldebroek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij De Landhoeve.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oldebroek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oldebroek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oldebroek.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oldebroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Oldebroek is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe.

- De gemeente Oldebroek omvat de dorpen Hattemerbroek, 't Loo, Noordeinde, Oldebroek, Oosterwolde en Wezep en de buurtschappen Bovenveen, Duinkerken, Eekt, Engeland, Kerkdorp, Mullegen, Posthoorn, Trutjeshoek, Voskuil en Zuideinde (deels).

- Wapen van de gemeente Oldebroek.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Oldebroek.

- Onder het dorp Oldebroek vallen ook de buurtschappen Bovenveen en Mullegen.

Terug naar boven

Ligging

Oldebroek ligt O van Elburg.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Oldebroek, kunt u terecht bij de volgende instanties:
- Oudheidkundige Vereniging De Broeklanden.

- In Boerderijmuseum De Bovenstreek is een indrukwekkende verzameling uit vroeger tijden bijeengebracht, zodat de bezoeker zich een goed beeld kan vormen hoe de bevolking hier destijds leefde en werkte. De boerderij bestaat uit een woongedeelte, met de authentieke inrichting van rond 1900, en het boerenbedrijf. Het woongedeelte heeft een 'heerdt' als hoofdvertrek met o.a. nog de originele bedsteden. Naast allerlei gebruiksvoorwerpen voor huishoudelijk en boerengebruik bezit het museum een uitzonderlijk mooie en complete collectie Noordveluwse klederdracht. Op de 'deel' worden veel gebruiksvoorwerpen en gereedschappen voor de uitoefening van het boerenbedrijf getoond. De tuin en het erf zijn ingericht op de wijze zoals dat vroeger in deze streek gebruikelijk was. Een compleet boerenerf met werktuigen, wagenloods, hooibergen en levende have zoals schapen, kippen, geiten en een bijenstal. Ook de moestuin en de boomgaard met oude fruitrassen ontbreken niet.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oldebroek heeft 11 rijksmonumenten.

- Molen De Hoop is in 2012 gerestaureerd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Milieu- en Natuurvereniging Groentje heeft als werkgebied de gemeente Oldebroek. Door hun activiteiten vragen zij aandacht voor milieu en natuur. Vooral willen zij laten zien wat een ieder zelf kan doen.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Oldebroek.

- Ouder worden we allemaal en het liefst zo plezierig, gezond, vitaal, actief en zelfstandig mogelijk, met een kring van leuke mensen om je heen en betrokken blijven bij de samenleving. De ca. 150 vrijwilligers van Senioren Wezep Oldebroek staan daarom dagelijks klaar voor alle 55-plussers uit de gemeente Oldebroek, met hun dienstverlening en activiteiten. Zij bieden niet alleen interessante, sportieve en gezellige activiteiten. Ook kun je bij hen terecht voor zinvol en plezierig vrijwilligerswerk.

- Zorgboerderij Thuis op ‘t Land.

Reacties

(1)

Als de kaart van rond 1870 stamt, betekend dat Koel hagen oftewel Coelenhage in de hedendaagse benaming toen al heeft bestaan. Mooie kaart. Zijn er nog oudere vastleggingen? Kan ik een kopie van deze kaart en eventuele andere vastleggingen krijgen?

Red.:
Inderdaad.
Wij hebben geen andere kaart dan deze en kennen geen oudere vermeldingen van het door u bedoelde pand. Een scherp exemplaar van deze kaart kunt u verkrijgen op http://www.atlas1868.nl/ge/oldebroek.html (zie de link vlak boven de kaart).

Reactie toevoegen