Doornspijk

Plaats
Dorp
Elburg
Veluwe
Gelderland

doornspijk_collage.jpg

Doornspijk, collage van dorpsgezichten. (© Jan Dijkstra, Houten)

Doornspijk, collage van dorpsgezichten. (© Jan Dijkstra, Houten)

doornspijk dorpsgezicht [640x480].jpg

Doornspijk dorpsgezicht

Doornspijk dorpsgezicht

GL gemeente Doornspijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Doornspijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Doornspijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Doornspijk

Terug naar boven

Status

- Doornspijk is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Elburg. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1973. De gemeente is grotendeels overgegaan naar de gemeente Elburg, deels naar de gemeente Oldebroek, en voor een klein deel naar de gemeente Nunspeet (dat betrof de buurtschap Hooge Bijssel).

- Wapen van de voormalige gemeente Doornspijk.

- Onder het dorp Doornspijk vallen ook de buurtschappen Lage Bijssel, Oudekerk (deels) en Wessinge. Voor de postadressen valt ook het dorp Hoge Enk onder het dorp Doornspijk.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Doospiek.

Terug naar boven

Ligging

Doornspijk ligt Z van Elburg en grenst in het W aan de provincie Flevoland en het Veluwemeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Doornspijk 366 huizen met 2.849 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp met buurtschap Oostbeek samen 70/540 (= huizen/inwoners), dorp Oosterwolde 42/332 met de buurtschappen Het Zuiderrot 33/267 en Kamper Nieuwstad of Het Noorderrot 19/155, en de buurtschappen Hooge Bijssel 14/82, Lage Bijssel 15/119, Horst 12/96, Werfhorst 46/335, Wessingen 30/243, Aperlo 28/224 en Oosterdorp 57/456. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.250 huizen met ca. 3.100 inwoners. Voor de postadressen vallen ook de ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners van het dorp Hoge Enk onder het dorp Doornspijk.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van (de kernen van) de gemeente Doornspijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Doornspijk heeft 12 rijksmonumenten, waarvan er 7 betrekking hebben op buitenplaats en Huize Klarenbeek. De andere 5 rijksmonumenten zijn de Hervormde kerk, de boerderij uit 1744 op Oude Hogeweg 16, en de boerderijen uit 1878 op Zuiderzeestraatweg West 111, uit 1853 op nr. 139, en uit 1859 op nr. 154. Berry Nagelhout en zijn vrouw hebben de laatstgenoemde boerderij gekocht samen met een zwager en schoonzus. Voorheen was het eigendom van de opa van zijn vrouw. Nagelhout, schilder van beroep, heeft de boerderij van 2008 t/m 2016 gerestaureerd, deels middels aannemers, maar ook met veel zelfwerkzaamheid. Onder de link vind je zijn verslag van het restauratieproject.

- Doornspijk heeft 33 gemeentelijke monumenten.

- Buitenplaats en Huize Klarenbeek.

- De Hervormde (PKN) kerk, waarvan de oudste delen uit ca. 1500 dateren, valt onder de Hervormde Gemeente Doornspijk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het doel van Tuigpaardenconcours Doornspijk (op een zaterdag begin mei, in 2018 voor de 37er keer) is om voor zowel deelnemers als toeschouwers een aantrekkelijk evenement te organiseren met behoud van traditionele rubrieken en shows. De volgende onderdelen komen aan bod: Tuigpaard rubrieken, Hackney rubrieken, Shows, Ponyclub, Traditionele en folkloristische rubrieken met o.a. tuigpaarden onder het zadel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Haere is een natuurgebied ZW van 't Harde, ZO van Doornspijk, N van de A28. Ter hoogte van dit natuurgebied ligt overigens parkeerplaats De Haere aan de A28, die dus genoemd is naar dit natuurgebied. De Haere is bijna 300 hectare groot en is bijzonder omdat het een van de weinige stuifzandgebieden van Nederland herbergt. Het waardevolle stuifzand van natuurgebied De Haere dreigde dicht te groeien. Geldersch Landschap wil dit stuifzandgebied graag behouden en heeft daarom in 2010 een aantal werkzaamheden uitgevoerd om het gebied weer open te maken en de wind weer de ruimte te geven. Tien hectare grove dennenbos heeft plaats gemaakt voor heide. Ook de grasvegetatie is van het stuifzand afgehaald.

Terug naar boven

Beeld

- Doornspijk in oude ansichten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Doornspijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Doornspijk.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Deel.

- Onderwijs: - Ds. Baxschool. - Basisschool De Regenboog.

- Zorg: - In het prachtige appartementencomplex Hart van Thornspic in Doornspijk heeft WZU Veluwe 36 zorgwoningen. Je woont er aangenaam en veilig. Zelfstandig wonen met zorg dichtbij. Je kunt naar behoefte gebruik maken van zorg en ondersteuning. In Hart van Thornspic wordt aan bewoners en thuiswonende cliënten met een vorm van dementie dagbesteding aangeboden in een ruim en huiselijk ingerichte huiskamer. Als je zelfstandig woont, kun je hier 4 dagen per week terecht voor dagbesteding. Verder is hier ook wijkontmoetingscentrum Hart van Thornspic gevestigd.

Woon je zelfstandig en ben je op zoek naar ontmoeting, ontspanning, gezelligheid en een luisterend oor? Wil je mensen ontmoeten en samen leuke activiteiten doen? WZU Veluwe organiseert samen met Stichting WIEL activiteiten in wijkontmoetingscentrum Hart van Thornspic. In een gezellige omgeving waar een ieder zich welkom voelt om onder het genot van koffie of thee elkaar te ontmoeten en eventueel mee te doen met activiteiten die worden georganiseerd. De ene keer een diavoorstelling, de andere keer samen biljarten of sjoelen. Zowel cliënten als belangstellenden die graag andere mensen ontmoeten, zijn van harte welkom.

Reactie toevoegen